Seçili Fragman

24 Şubat 2012 Cuma

Oscar Toto 2012

                                 
Ve sinemanın en büyük ödülleri olan Academy Awards gecesi bir kez daha geldi çattı. Heykelciğine Oscar adı verilen bu Akademi Ödülleri bu sene 84. kez dağıtılacak. Aslında geçen ay yapılan Altın Küre Ödülleri ve geçen haftaki İngiliz Oscarları BAFTA, bu Akademi Ödüllerinin bir nevi habercisi olsada Akademi bazen sürprizleri es geçmiyor. 26 Şubat'ı 27 Şubat'a bağlayan gece bizim ülkemizde gece 3'te başlayacak tören onlarca ülkede canlı yayınlanacak. Hayır hayır, o Altın Küre ödül-reklam rezaletinden sonra bir daha canlı izlememeye yemin etmiş bulunmaktayım. Yaşasın PVR sistemi.. Sabah uyanır uyanmaz reklamları atlayarak görürüm sonuçları. Neyse fazla uzatmadan belli başlı kategorileri değerlendirmeye başlıyayım. Böylece Oscar tahminlerimi soran onyüzbininci kişi olmadan bir seferde herkese cevap vermiş olurum.
Aslında stratejik olarak en sonra bırakmam gereken kategori ile başlayayım: En İyi Film.. İşte adaylar.. (and the nominees are..)      
  • The Artist / Artist
  • Hugo
  • The Descendants / Senden Bana Kalan
  • Midnight in Paris / Paris'te Gece Yarısı
  • The Help / Duyguların Rengi
  • Moneyball / Kazanma Sanatı
  • The Tree of Life / Hayat Ağacı
  • War Horse / Savaş Atı
  • Extremely Loud & Incredibly Close / Çok Gürültülü ve Çok Yakın
Bu kategoride aday olan 9 adet filmin 2'si ülkemizde vizyona girmediği için izleme şansı bulamadım şimdilik. Ama orada burada okuduğum sonuçlara göre o iki filminde En İyi Film olma olasılığı çok düşük. Hemen söyliyeyim Senden Bana Kalan / The Descendants 24 Şubat'ta, yani Oscarlardan hemen önce vizyona giriyor. Ama Çok Gürültülü ve Çok Yakın / Extremely Loud & Incredibly Close 16 Mart'ta vizyon şansı bulacak Türkiye'de.
                           
Ne yazıkki yukarıdaki aday filmlerin tamamı geniş bir kitleye hitap edemedi. Gerek kopya sayısı, gerek arz-talep meseleleri ve ticari kaygı yüzünden fazla ilgi çekemediler. Kısaca bir Titanik ya da Gladyatör gibi hem gişe hem Oscar canavarı olamadılar. Ama bu izlediğim 7 filmin tamamı da benden 8/10 üzeri puan almış filmlerdi. En yüksek puanlarımı Hugo ve The Artist almıştı; 9.5/10. Bu iki filme de bayıldım ama büyük ihtimalle The Artist, daha önceki 'haberci' törenlerde olduğu gibi, heykelciği kucaklayacak. (And the Oscar goes to..) Böylece benim için sonuç çok memnun edici olacak. (Aslında geçen yıl 'The winner is..' diye verilmeye başlandı ödüller.)
En İyi Film: Artist / The Artist (Kazandı)

Aslında Oscar Toto oynarken kazanmaya en yakın adayları tahmin etmek en önemlisi ama ben ister istemez gönlümden geçenleri tercih etmeye devam edeceğim. Gelelim En İyi Yönetmen adaylarına;

  • Michel Hazanavicius / The Artist
  • Alexander Payne / The Descendants
  • Martin Scorsese / Hugo
  • Woody Allen / Midnight in Paris
  • Terrence Malick / The Tree of Life
Uzatmadan söyliyeyim: Michel Hazanavicius, The Artist ile bu ödülü alır. Ama ilk 3D filmi ile Martin Scorsese ödülü daha çok hakediyor. Ama evelsi yıl Avatar'ın tam bir görsel şölen olup James Cameron'ın boş geçilmesi Oscarlarda bu yılda aynı ihtimali doğuruyor. Bu yıl içinde tam bir görsel şölen olan Hugo ve yönetmeni bu kategorilerde pas geçilecektir zannımca.
En İyi Yönetmen: Michel Hazanavicius / The Artist (Kazandı)

En İyi Erkek Oyuncu kategorisi adayları:
  • Demian Bichir / A Better Life
  • George Clooney / The Descendants
  • Jean Dujardin / The Artist
  • Gary Oldman / Tinker Tailor Soldier Spy
  • Brad Pitt / Moneyball
Kesinlikle Jean Dujardin'i tek geçiyorum. Çünkü The Artist 1920'lerdeki Charlie Chaplin filmleri gibi hem sessiz hem de siyah-beyaz çekilmiş bir film. Bu yüzden diğer oyuncuların aksine Jean Dujardin sadece jest ve mimikleri ile süper bir oyunculuk çıkarıyor filmde. Bu yüzden hem favorim, hem de hakeden O. Zaten önceki törenlerde de ipi göğüsleyen kendisiydi.
En İyi Erkek Oyuncu: Jean Dujardin / The Artist (Kazandı)

En İyi Kadın Oyuncu kategorisi adayları:
  • Glenn Close / Albert Nobbs
  • Viola Davis / The Help
  • Rooney Mara / The Girl With The Dragon Tattoo
  • Meryl Streep / The Iron Lady
  • Michelle Williams / My Week With Marilyn
Adayların hepsi güçlü oyunculukları ile öne çıkan isimler. Hatta Meryl Streep biraz daha zorlasa yaşım kadar adaylığa sahip olacak ve her sene bu kategoride ismini kazıyıp kalacak. Rooney Mara kategorinin en zayıfı bence. Filmde oyunculuğunu çok beğenmediğimi kritik yazımda belirtmiştim. Sadece soyundu, sevişti, tecavüze uğradı diye ödül alır mı bilemem ama bence ödülü en hakeden isim Michelle Williams. Çok başarılı bir Marilyn Monroe portresi çiziyor filmde. Aslında Meryl Streep'te Margaret Thatcher'in birebir kopyası olmuş. Kadın zaten bukalemun gibi. Ne rol versen hemen ona bürünüyor. Kendini de zaten ispat etmiş bu yönde.. Ama bu iki güçlü adaydan Michelle Williams'ın heykeli alacağını ve Meryl Streep'in 427429.kez elinin boş kalacağını düşünüyorum. Artık seneye tekrar aday olunca görürüz..
En İyi Kadın Oyuncu: Michelle Williams / My Week With Marilyn (En İyi Kadın Oyuncu: Meryl Streep / The Iron Lady) Aslında adaylar arasındaki en güçlü isimdi. 30 yıl aradan sonra 3. kez Oscarına kavuştu başarılı oyuncu.

Bundan sonraki kategorileri uzun uzadıya yazmayıp sadece tahminlerimi, neden öyle düşündüğümü belirteceğim..

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christopher Plummer / Beginners ile alacaktır ödülü ama Kenneth Branagh'ta kategorinin güçlü adaylarından. Dediğim gibi Akademi üyeleri sürprizleri sever.. (Kazandı)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Berenice Bejo / The Artist ile ödülü almasını bekliyorum. Aslında favorilerde önde çıkan The Help'teki performansı ile Octavia Spencer. Önceki törenlerde de özellikle En İyi Yardımcı Oyuncu kategorilerinde pek fazla sürpriz ile karşılaşmadık ama bu sene içimden geçen bu. (En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Octavia Spencer / The Help) Daha önceki törenlerden de eli boş dönmeyen usta oyuncu, beklendiği gibi Oscar'ı da evine götürdü.

En İyi Müzik: The Artist / Ludovic Bource sadece müziği ile bile 1920'lerin havasını yarattığı için. Zaten filmde diyalog olmayınca, hatta ses bile olmayınca (bir sahne hariç) tempoyu sağlayan müziği oluyor.. (Kazandı)

En İyi Uyarlama Senaryo: Hugo / John Logan alması lazım ödülü. Çünkü gerçekten müthiş bir uyarlamaya imza attığı için. Zaten bu uyarlamayı da Martin Scorsese harika bir biçimde görselliğe döküyor. Bence En İyi Yönetmen dalında bu yüzden çekişme olabilir. (En İyi Uyarlama Senaryo: The Descendants)

En İyi Orjinal Senaryo: The Artist / Michel Hazanavicius ..Fazla söze gerek yok bence.. Film hakkında yazdığım yazıyı hatırlatmak isterim.. :)  (En İyi Orjinal Senaryo: Midnight In Paris)

En İyi Animasyon: Puss in Boots çünkü bu kategoride izlediğim tek animasyon buydu ve filmde şahsen çok eğlenmiştim. Rango'da en kuvvetli adaylardan. Beni şaşırtan ise bu sene hiç bir Disney animasyonunun aday olmayışı.. (En İyi Animasyon: Rango)

Belli başlı kategorilerdeki tahminlerim bunlarım. Hemen hemen favorilerimle de örtüşüyor. Buradan çıkarılacak sonuç: Nostaljiyi bende seviyorum. Favorilerim genelde eskilere bir saygı duruş niteliğinde. Diğer kategoriler için de tahminlerimi yaptım ama uzun uzadıya yazmak istemedim burada. Sizde tahminlerinizi bu yazının altında 'Add a Comment' kısmını tıklayıp yazabilirsiniz. Geceye damgasını The Artist'in vuracağından şüphem yok. Şimdi 26 Şubat gecesini bekleyip göreceğiz. 


84. Akademi Ödülleri 27 Şubat'ta sabaha karşı 03:00'te dağıtıldı. Yani Oscarlar 84. kez sahiplerini bulmuş oldu. Bu sene tören son kez Kodak Tiyatrosunda yapıldı. 11 adaylığı olan Hugo ve 10 adaylığı olan The Artist filmleri 5'er ödül alarak geceye damgasını vuran yapımlar oldu. İşte 2012 Oscarlarını kazananların tam listesi:



En İyi Film: The Artist
En İyi Yönetmen: Michel Hazanavicius / The Artist
En İyi Kadın Oyuncu: Meryl Streep / The Iron Lady
En İyi Erkek Oyuncu: Jean Dujardin / The Artist
Görüntü Yönetmeni: Robert Richardson / Hugo
Sanat Yönetmeni: Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo / Hugo 
En İyi Kostüm Tasarımı: Mark Bridges / The Artist 
En İyi Makyaj: Mark Coulier  / The Iron Lady
En İyi Yabancı Film: A Separation / İran (İran ilk kez alıyor)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:  Octavia Spencer  / The Help
En İyi Kurgu: Angus Wall, Kirk Baxter / The Girl with the Dragon Tattoo 
En İyi Ses Kurgusu: Philip Stockton ve Eugene Gearty / Hugo
En İyi Belgesel: Undefeated
En İyi Animasyon: Gore Verbinski / Rango
En İyi Görsel Efekt: Hugo
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:  Christopher Plummer  / Beginners 
En İyi Orijinal Müzik: Ludovic Bource / The Artist
En İyi Şarkı: Bret McKenzie / The Muppets 
En İyi Uyarlama Senaryo:  Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash / The Descendants 
En İyi Orijinal Senaryo: Woody Allen  / Midnight in Paris
En iyi Kısa Film: Terry George / The Shore 
En İyi Kısa Belgesel: Daniel Junge / Saving Face





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder