Seçili Fragman

21 Aralık 2012 Cuma

Ethan Hunt vs. Jack Reacher

Geçen sene bu vakitler Görevimiz Tehlike film serisinin dördüncüsü ile beyazperdede boy gösteren Tom Cruise yine bir aksiyon filmi ile 2012'ye veda ediyor. Bu sefer bir ajanı değil de eski bir askeri polisi canlandıran usta oyuncu, karakterini Ethan Hunt'tan bir tık geriye taşıyor. Neden geri? Çünkü bu sefer teknolojik imkanları yok elinde. Yalnız, hayalet gibi yaşayan, ajanlıkla işi olmayan ama iyi dövüşen bir karaktere hayat veriyor. Bahsettiğim film tüm dünya ile aynı anda ülkemizde de bu cuma vizyona giren Jack Reacher..
      
Pittsburgh'da güneşli ve sakin bir sabah.. Herkes işine gitme koşuşuturması içindeyken 10th Street köprüsüne bakan parkın karşısından 6 el silah sesi duyulur ve 5 kişi kanlar içinde yere yığılır. Usta bir nişancının elinden çıkan bu katliamın zanlısı, polis departmanı tarafından kolayca yakalanır. İsmi Jason Barr olan eski nişancı asker, sorgusu esnasında hiç bir şey söylemez ama bir kağıda sadece Jack Reacher'ı bulun! yazar. Bütün kanıtlar Jason Barr'ı katil olarak gösterirken eski bir asker olan Jack Reacher kendini, olayın görünmeyen yüzünü aydınlatacağı bir davanın içinde bulur. Bölge savcısı Alex Rodin, zanlının idamını isterken, zanlının avukatı Helen Rodin, savcının kızı konumunun dışında, Jason Barr'ı idamdan kurtarmaya çalışmaktadır. Tabii ki Jack Reacher'dan yardım ister.. 
      
Konu biraz karışık gibi duruyor olabilir ama basit bir polisiye-gerilim filmi Jack Reacher. Basitten kastım fazla kafa yormaması, filmi karmaşanın içine sokmaması.. İzleyicinin olayları takip etmesi zor olmuyor. Ama süre ilerledikçe ortaya çıkan şaşırtıcı detaylar polisiyenin hakkını veriyor. Baba - kız çekişmesi bir yana, asker psikolojisi, büyük şirketlerin düzenledikleri tezgahlar filmin süre ilerledikçe ortaya çıkan detaylarını oluşturuyor. 
    
Jack Reacher'ın Görevimiz Tehlike'den en önemli farkı aksiyonu birinci değil ikinci planda tutması. Dedektifçilik oyunu öne çıkarken boşlukları dolduran kısım ise aksiyon dozu yüksek sahnelerden oluşuyor. Olmazsa olmaz dövüş ve araba takip sahneleri Jack Reacher'da da var. Yani aksiyon filmlerinin klişelerini Jack Reacher'da da görmek mümkün. Ayrıca açılıştaki silahın her ateşlenişinde koltuğumda geriye doğru, istemsiz zipladığımı itiraf etmeliyim. 
     
Her ne kadar elli yaşını aşmış olsa bile Tom Cruise fit vücudunu göstermeden çekinmiyor yine. Ama şu bir gerçek dikelirken karnını içine çekiyor. Şaka bir yana aslında iyi bir oyuncu Tom Cruise. Bunu da karakterini perdede yansıtışından anlayabiliriz. Beklentimiz bir Ethan Hunt'tan yana olsada Ethan Hunt'ı izlemiyoruz perdede. Rosamund Pike ise Bond kızı edasıyla hareket ediyor. Muhtemelen 10 sene öncesinin nostaljisini yaşamıştır çekimlerde. (Bkz. Başka Gün Öl / Die Another Day) Daha gerçekçi olabilirdi..
    
     
Filmin yönetmen koltuğunda ismini en son 2000 yılında 'yönetmen' olarak gördüğümüz bir isim oturuyor; Christopher McQuarrie. İpucu; Olağan Şüpheliler filmi ile en iyi senaryo ödülünü alan isim.. Bu ikinci filmi ile 'tarzını konuşturmuş' diyemem. Filmler arasına bu kadar uzun zaman koymasından mı kaynaklanıyor bilemiyorum ama bazı sahnelerin çekimleri (örneğin bar çıkışındaki dövüş sahnesi) beni memnun etmedi. Etkileyici bir açılış sekansı, kurgusu ile filmi zirveye taşıyor ama süre ilerledikçe o seviyede tutunamıyor film. Bir şeyleri (yüz, yazı, vs.) göstermeden önce merak ettirme, daha sonra kamera açısının değişmesi ile ortaya çıkarma taktiğinin habire habire kullanılması eksi puan kazandırsa bile genele baktığımızda kötü bir film değil Jack Reacher. Hatta eli yüzü düzgün bir uyarlama.. 
        
Jack Reacher aslında edebiyat dünyasının sevilen bir karakteri. Öyle olmasa 18 kitabın baş karakteri olamaz ve çok satanlar (best seller) listelerinde üst sıralara çıkamazdı. Bu açıdan baktığımızda filmi merak eden epey bir insan olduğu açık. Kitabı okumadığım için uyarlama konusunda fazla bir şey söyleyemem ama film olarak baktığımda tatmin edici, türünün hakkını veren, az biraz uzun ama baymayan, sürükleyici bir film olmuş Jack Reacher.
     
Diğer kitaplarda beyazperdeye uyarlanır mı? Tabii ki filmin gişesine bağlı ama Tom Cruise - Christopher McQuarrie - Paramount Pictures ortaklığı Görevimiz Tehlike 5 ile devam edecek görünüyor. Şimdi ise Ethan Hunt'ı unutun ve Jack Reacher ile aksiyona değil ama polisiyeye doyun.. Tavsiye ederim..   (7/10)
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder