Seçili Fragman

25 Ocak 2012 Çarşamba

Berlinli Ayhan Kaplan

Ata Demirer'in son filmi Berlin Kaplanı'nın Kanyon Cinebonus Sinemaları'nda yapılan galasına bende katıldım. Bir çok ünlü isimle beraber kompleksin en büyük ve en güzel salonunda izlediğimiz bu film, aynı Eyyvah Eyvah serisi gibi bir kahkaha şöleni. Gala notlarını bir başka yazıya bırakarak, tüm Türkiye'de herkesten önce izlediğim bu filmi yine herkesten önce yazıyorum burada..
                  
Eyyvah Eyvah 2 ile çıtayı iyice yükselten Ata Demirer için zorlu bir sınavdı Berlin Kaplanı. Çünkü geçen yılın en başarılı filmine imza atan komedyen, beklentileri de iyice yukarı taşımıştı. Geçen ay Berlin Kaplanı'nın fragmanını izlediğimde maalesef o elektriği alamamıştım. Negatif bir yaklaşım ile iyi bir komedi olacağını düşünmüyordum. Nitekim salona girerken arkadaşım Arzu ile durumu irdelemiş, beklentimi en alt seviyede tutarak koltuklarımıza geçmiştik.

Filmin yönetmeni daha önce de Ata Demirer ile birlikte çalışmış ve Eyyvah Eyvah serisi ile büyük başarılara imza atmış bir isim, Hakan Algül. Ve yine aynı tarz bir yönetimle bu filmi tamamlamış. Ne eksik ne fazla.. Senaryonun gerektiğini aynen yansıtmış perdeye kendi uslubu ile.
    
Senaryo bir kez daha Ata Demirer'e ait. Şimdi işin çekirdeği aynı ekip olunca, ister istemez önceki proje ile karşılaştırıyor insan. Mesela bu filmin senaryosu Eyyvah Eyvah kadar başarılı değil ne yazıkki. Konu iyi yakalanmış ama senaryo biraz basit kalmış ve aceleye gelmiş. Detaylar çok fazla yok ve yan karakterler fazlaca geri planda kalıyor. Hikayeden kısaca bahsedecek olursak; Berlin'de yaşayan Ayhan Kaplan iri cüssesi ile boksörlük ve bodyguardlık yapan bir Türk'tür. Antrenörü Cemal ile yoğun tempo çalışmalarına rağmen işler istedikleri gibi gitmemektedir. Bir gün Ayhan'ın eniştesi, yıllar sonra Berlin'de onu bulmaya gelir ve işlettikleri pansiyonun arazisinin tapuda ortağı olan Ayhan'ı satışa ikna etmek için Kemer'e götürür. Bundan sonrası tam bir komedi macera.
   
Ata Demirer bir kez daha başrolde ve bu kez Almanya'da yaşayan bir Türk'ü canlandırıyor. Daha önce Geyikli şivesini muhteşem bir şekilde perdeye taşıyan usta komedyen bu kez de Almanya'da büyümüş bir Türk'ün aksanı ile konuşuyor filmde. Önemli bir detay ve altından başarıyla kalktığını düşünüyorum. Aslında biraz yumuşatıp daha anlaşılabilir kıldığı da bir gerçek. Oyunculuklar gayet başarılı. Özellikle küçük oyuncu Mert Aran filmde en öne çıkanlardan. Pakize karakterine hayat veren Özlem Türkad ve eşi Nurettin'i canlandıran Necati Bilgiç'in performansları müthiş. Ata Demirer zaten filmi sırtlayan isim ve oyuncu olarak kendini çoktan kanıtlamış bir komedyen. Yıldızı gün geçtikçe parlayan ve bu sene gerek sinema filmleri gerekse diziler ile isminden sıkça söz ettiren Nihal Yalçın daha sade bir oyunculukla yer alıyor filmde.
  
Filmin özellikle rafting sahnesine dikkat etmenizi öneririm. Çünkü karnınıza ağrılar girene kadar güldüren tek sahne. Bunun haricinde komik sahneler yok mu? Var.. Hemde bir sürü. Ama filmin içine serpiştirilmiş anlık komediler. Bu yüzden filmin temposu için yer yer hareketli yer yer de çok durgun diyebiliriz. Özellikle birinci yarı epey düşük tempoda ilerleyen film araya sıkıştırılmış bir kaç espri ile ivme kazanır gibi olsa da tam bekleneni veremiyor. İkinci yarı ilk yarıya göre nispeten daha iyi. Rafting kısmı haricinde Pakize'nin ve ufaklık Fatih'in sahneleri de epey eğlenceli. Bir iki sahne harici küfür yok ama cinselliğe dayalı bir kaç espri mevcut filmde. Ki gerçeten güldürüyor.. Şimdi her bir komik sahneyi burada yazmaya imkan yok ama anlık durum komedisini sağlam kotarıyor Berlin Kaplanı. Eyyvah Eyvah'ın ilk filmindeki yaralı taksici burada da karşımıza çıkıyor. Gayet iyi bir gönderme..
   
Sonuç olarak beklediğimden çok daha iyi bir film çıktı Berlin Kaplanı. Belki bir Eyyvah Eyvah yok önümüzde ama komediyi başarıyla taşıyan, herkesin izleyebileceği bir film. Beklentinizi çok yüksek tutmazsanız epey bir beğenme ihtimaliniz de var. Ama daha da iyi olabilirdi.. (8/10)





2 yorum:

  1. Erman`cim emegine saglik tatlim ;-)) insallah bende en kisa zamanda izleme sansi yakalarim.

    YanıtlaSil
  2. Erman`cim emegine saglik tatlim;-))
    Insallah en kisa zamanda bende izleme sansi yakalarim. isin icinde ATA varsa mutlaka guzeldir ;-))
    Aysel xx

    YanıtlaSil