Seçili Fragman

3 Temmuz 2013 Çarşamba

Dünya İnsan-Zombi Savaşı Z

       
Her sene dünyamızın başına birşeyler geliyor, tabii sinemalarda. Bu sene de büyük bir zombi saldırısı ile karşı karşıyayız. Uzun zamandır Türkçe dublaj ve altyazılı olarak dönen fragmanları ile merak uyandıran Dünya Savaşı Z, nihayet blockbusterların birbiri ardına vizyona çıktığı Haziran ayında gösterime giriyor.
     
Hollywood'un ünlü isimleri birbiri ardına dünyayı kurtarırken bu isimler arasına Brad Pitt'te katılıyor. Biraz geç kalmış bile sayılabilir.. Dünya Savaşı Z'de işinde geri plana çekilmiş iki çocuklu bir baba rolü ile karşımıza çıkıyor. Olaylar patlak verince beklenildiği üzere kahraman olup dünyayı kurtarmaya çalışıyor. Hazır gelmişken filmin konusundan bahsedeyim kısaca.. Bir virüs salgını insanlar arasında hızla yayılıyor ve ısırılanlar zombiye dönüşüyor. Brad Pitt'in başını çektiği ekip (!) ise bu virüse karşı koymanın yollarını arıyor. 
     
İlk etapta 2011 yılında izlediğimiz Steven Soderbergh'in filmi Salgın / Contaigon akla gelebilir. Tabii Dünya Savaşı Z'de virüs yayılıp insanları öldürmüyor da zombilere çeviriyor. Zaten filme gerek aksiyonu, gerekse gerilimi sağlayan da bu zombi unsurları oluyor. Onun haricinde Brad Pitt'in ABD'de başlayan, Kore, İsrail ve İngiltere'yi kapsayan 'dünya seyahatine' de katılma fırsatı yakalıyoruz.
      
Film büyük bütçeli olunca da görselliğindeki kalite ve aksiyon sahnelerinin gerçekliği doğru orantılı olarak artıyor. Tipik Amerikan ailesinin kahvaltı sahnesi ile başlayan film akabinde sırtını aksiyona yaslamaya başlıyor. Salgının New Jersey'de başlama anları, araba ile kaçış filme hızlı bir başlangıç sağlıyor. Devamında da tempo genelde bu seviyeyi koruyor aksiyon anlamında. Ama kimi kısımlar aksiyonla beraber gerilimi de tetikliyor. Örneğin yolcu uçağı sahnesi heyecanı doruğa çıkarırken izleyiciyi geriyor geriyor ve sahne bittiğinde derin bir nefes alma ihtiyacı duyuyorsunuz. Aynı şekilde WHO laboratuvarındaki sahne de gerilimi maksimize ederken bu sefer aksiyon kısmını biraz daha düşürüyor. Film boyunca bu iki etkiyi bol bol hissedebiliyorsunuz. 
     
Daha önce James Bond filmi Quantam of Solace ile türe yatkın olduğunu kanıtlayan yönetmen Marc Foster, Dünya Savaşı Z'nin de dümenindeki isim. Max Brooks'un romanından uyarlanan filmin yapımcısı da Brad Pitt.. Yeni bir Tom Cruise vakası daha.. Senaryo her ne kadar defalarca el değiştirmiş olsa da mükemmel bir sonuca ulaşılamadığı ortada. Yinede filmin müthiş bir akıcılığı yakaladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Daha iyi olabilir miydi? Kesinlikle evet.. Ama gerek teknik olarak, gerekse oyunculukları ile film ortalamanın epey üstüne çıkıyor.
      
Fazla uzatmadan; Dünya Savaşı Z, sinemada izlemeye değer 3 boyutlu bir bilimkurgu-aksiyon-gerilim filmi. Eğer konsantrasyonu sağlayabilirseniz film sizi bir yakalıyor, sonuna kadar da bırakmıyor. Yanında da sakalları beyazlamaya başlamış bir Brad Pitt sunuyor. Resident Evil'deki zombilere alışık olan bir nesil olarak bu zombileri de seveceğiz bence..   (8/10)
     
      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder