Seçili Fragman

22 Temmuz 2016 Cuma

Senden Önce Ben

Romanların beyazperde uyarlamaları çoğu zaman hayal kırıklığı olmuştur. Sonuçta 300-400 küsür sayfalık bir romanın her sayfasını perdeye aktarmak ne yazık ki mümkün olmamaktadır. Tabii bu durum her uyarlama için geçerli değil. Beyazperdeye satır satır aktarılan Hobbit'i saymazsak eğer, özellikle romantik-komedi ya da dram türündeki bir kitabın senaryosunu kitabın yazarı kaleme almışsa, o film hayal kırıklığı olmaktan kurtuluyor bence. Artık bu da yazarın romanı bu kadar özümsemesinden kaynaklanıyor olabilir. Tamam, tüm filmleri genelleyemeyiz belki ama örneğin Bir Gün / One Day filmi, yazarı filmin de senaristi olan başarılı bir uyarlamaydı. Şimdi ise karşımızda romantik dramanın bir örneği olan Senden Önce Ben / Me Before You duruyor. Jojo Moyes'in 2012 yılında yayınlanan romanı Senden Önce Ben, aynı isimle, İngiliz yapımı bir film olarak şuan sinemalarda. 
   
Hızlı bir hayatı olan Will Traynor, geçirdiği bir kaza sonucu tekerli sandalyeye mahkum kalıyor. Bu durumdan dolayı kendini ailesinin evine kapatan ve hiç dışarı çıkmayan Will'in yolu Louisa ile kesişiyor. Lou, küçük kasabasında kendi kabuğunda yaşayan, renkli ve geveze bir kişilik. Filmin başında Will'in annesi Lou'yu Will'e bakması için işe alıyor. Çünkü Lou'nun para kazanması ve ailesine destek olması gerekiyor. Başta iletişimde büyük sıkıntılar yaşayan bu ikili, Will'in kalkanlarını indirmesinden sonra farklı bir boyuta geçiyor. Akabinde sürpriz bir takım olaylar var ama kitabı okumamışlar veya filmi izlememişler için bozmayalım bunu.
   
Yukarıda da belirttiğim gibi filmin senaristi, kitabın yazarı. O yüzden uyarlama bakımından bir problem teşkil etmiyor. Keza kitabı okusanızda okumasanızda perdedeki oyuncuların kimyaları o kadar güzel tutmuş ki ister istemez biraz hayranlık biraz da sempatiyle izliyorsunuz filmi. Emilia Clarke, Game of Thrones'da 6 sezon (6 sene) dolu dolu Khaalesilik yapmışken yüzü eskimeden bu filmle tekrar karşımıza çıkıyor. Neyseki saçları sarı ve uzun değil. Mimiklerini ve özellikle kaşlarını çok iyi kullanıyor. Kimi zaman abartıya kaçıp yapmacık gelebilir ama bu konuda başarısı göz ardı edilemez kesinlikle. Sam Claflin de engelli bir karakteri gayet iyi bir şekilde canlandırıyor. İtici, göze batan bir karakter değil. İngiliz aksanları çok tatlı olan bu ikili müthiş bir uyum yakalamış ama gerçekçilik bakımından biraz sorgulatmadı da değil. 
  
Filmin müzikleri kadar planları da tek kelime ile muhteşem. Zaten evin manzarası olan Wales'deki Pembroke Kalesi büyüleyici bir arka plan oluşturuyor. Gezginler bilir, İngiltere ve İskoçya'da böyle kalelerden çok var ve adamlar o kadar iyi bakıyorlar ki hangi birini gezeceksin, hepsi harika. Bu açıdan film beni daha da büyüledi. İngiltere'ye gidesim geldi resmen. Bunun haricinde oyunculuklar iyi, filmin yönetimi başarılı ki yönetmen Thea Sharrock'un ilk beyazperde sınavı. Zor bir film olmadığı için rahatlıkla da bu sınavı geçiyor. 
   
Şunu belirtmeden geçemeyeceğim; kimyalar ne kadar tutarsa tutsun biraz abartı girdi mi işin içine inandırıcılığını yitiriyor film. Bu açıdan bir kaç sahne sınırlarda geziyor. Emilia Clarke'ın Khaalesi olduğunu aklınızdan çıkarabilirseniz eğer film on numara beş yıldız bir romantik drama oluyor. Kimi izleyiciler bazı sahnelerde göz yaşlarına boğulduklarını itiraf ediyorlar ama ben o kadar giremedim filmin içine. Ama yine de filmin hakkını yiyemem, son dönemde izlediğim en yüreğe dokunan filmlerden biriydi. İzlemesi rahat, etkileyici, keyifli ve sempatik bir film olan Senden Önce Ben'i izlemenizi öneririm. Ne de olsa aşk engel tanımaz. Son not: Yanınızda her ihtimale karşı mendil bulundurmayı unutmayın. :)               (7.5/10)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder