Seçili Fragman

26 Eylül 2012 Çarşamba

Capcanlı Bir Ayı; Teddy

Başrolünde yumoş bir ayının olduğu bir filmin yetişkinlere yönelik olduğunu söylemek biraz 'ters' gibi dursa da bu ayı gerçekten başka bir ayı.. Hem canlı, hem de serserinin önde gideni.. Esrar çekiyor, partilere bayılıyor, hatta cinsel organı olmadan seks bile yapıyor.. On küsür senedir yetişkin animasyonu Family Guy'ı ekranlara taşıyan Seth MacFarlane, bu sefer beyazperdeye el atıyor ve yarattığı enterasan karakterlere bir yenisini ekliyor; Ted.. İngilizcede Teddy Bear denilen ve bizde daha çok 'Yumoş' olarak markalaşmış peluş oyuncak ayının isminden gelen Ted, karakter odaklı bir komedi filmi. Şu ana kadar beklenenden çok daha fazla bir gişe başarısına imza atan Ayı Teddy / Ted, gecikmeli olarak ülkemizde de vizyona girdi.
       

Yıl 1985.. Noel sabahı.. Asosyal diyebileceğimiz bir çocuk olan Johnny hiç arkadaşı olmadığı için, ailesinin aldığı oyuncak ayı Teddy'nin canlanıp ömür boyu onunla arkadaşlık etmesini diler. Dileği kabul olur ve ayı canlanır.. Aradan 27 yıl geçmiştir. Ted ve Johnny ayrılmaz bir ikilidir. Her türlüğü pisliğe bulaşmışlardır. Ama ilişkileri öyle bir hal alır ki John'un 4 yıllık sevgilisi Lori 'Ya Ted, ya ben!' diye resti çeker.. Böylece John bir yol ayrımına gelmiş olur.. Filmin hikayesi özetle bu şekilde. Bu cümlelerin arasına esprileri ve yan hikayecikleri yerleştirirseniz filmi ortaya çıkarmış olursunuz. Hayat tarzı yüzünden Loser olmaya yüz tutmuş bir adam, onun üstün, güzel ve başarılı sevgilisi, o sevgiliye asılan uyuz patron ve enterasan kötü adamlar.. Hepsi hikayenin içinde var. 
      
Ayı Teddy ilk sahnesinden son sahnesine kadar tam bir komedi filmi. Her ne kadar bir çoğu bilindikte olsa izleyiciyi koparmıyor dersem haksızlık etmiş olurum. Kimi sahneler kıkırdatıyor, kimileri kahkahalara boğuyor ama sonuçta yüzde kocaman bir sırıtma ifadesi ile izliyorsunuz filmi. Vasat olacakken bu sayede çıtasını yükseltebilen bir film Ted. Tam eğlencelik yani..

Filmin senaryosu çok basite indirgenmiş. Hatta sanki senaryo yok da doğaçlama bir akış gibi.. Her sahnede bilindik birşeyler oluyor. Yer yer mantık hataları da barındırıyor senaryo.. Bu anlamda film çok büyük bir eksi alıyor ama Ted'in hatrına göz ardı edilebiliyor. (Gök gürültüsüni duyduktan sonra Lori'nin yıldızlı gökyüzüne bakması ya da müthiş dövüşçü (!) Ted'in John'u feci benzettikten sonra kendini kaçıranlara birşeycik yapamaması gibi mantık hataları..) Kısaca tipik bir Hollywood senaryosu ama altındaki imza belli: Seth MacFarlane.. Hem filmin senaryosunu yazıp yöneten hem de Ted'i seslendiren Seth MacFarlane, yetişkin komedisi ve karakter yaratımı konusunda çok başarılı bir isim. (Bkz. Family Guy, American Dad animasyonları.) Ve hepsinin bir miksi gibi duran Ted. Ted aynı gerçek bir insan gibi.. İçi dolgu ama içkileri birbiri ardına yuvarlıyor, insan gibi marijuana çekip kafa bulabiliyor.. Aslında tam bir kanka kendisi.. Ayrıca bekleneceği üzere çokta dobra. Lafını esirgemiyor, ona buna, siyasetçi sanatçı demeden sallamayı ihmal etmiyor. (Animasyonları izleyenler zaten bu durumun altında yatanları bileceklerdir elbet.) Bu anlamda hem Ted'in hem de filmin cesur bir duruşu var. Özellikle bitiş jeneriğine dikkat! 
       
Özünde Ted'in en büyük amacı, gerek bu taşlamalarla olsun veya olmasın seyircisini eğlendirmek. Bunu da layığı ile yapıyor.. Tamam bir sanat filmi değil, boş ve salakça görünüyor olabilir ama durduğu nokta itibariyle başarılı bile sayılabilecek bir film Ted. Nitekim yurt dışında eleştirmenlerce de beğenilen film gişede de bayağı bir tutmuş. O yüzden devam filminin hazırlıkları başlamış bile.. 
       
Beyazperde kasıntılarından Mark Wahlberg ile özgür kız Mila Kunis'i buluşturan film, oyunculuk anlamında da dikkat çekmiyor değil. Mila Kunis her zamanki rahat ve benzer bir performans sergilerken asıl beceriyi Mark Wahlberg gösteriyor ve kendinden hiç beklenmeyecek bir duruş sergiliyor yıllar sonra.. Ee sonuçta bir komedi filminde oynuyor. Aşması lazım bu kasıntılığı değil mi?
       
Sonuç olarak binbir edepsiz içeriğiyle güldürüyor mu film? Evet.. Sinemada izlemeye değer mi? Belki.. Ama bir şekilde eğlenmek istiyorsanız kaçırmayın derim ben. Fazla bir şey beklemeden izlenmesi gereken, cinsel esprileri ve küfürü bol, baymayan ama bolca saçmalayan bir film Ted. Bazı kısımlarda yerlere yatıracağı garanti, tam bir komedi.. Vasat sayılmaz ama bir şaheser de değil tabii ki..  (5.5/10)   
      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder