Seçili Fragman

29 Eylül 2012 Cumartesi

Ekim '12 Vizyonu

       
Sonbaharın kendini iyice hissettirmeye başladığı ekim ayında yine birbirinden farklı türlerde ve her kesime hitap eden filmler ardarda vizyona giriyor. Özellikle Kurban Bayramı'nı da içerisine alan bu ay sinema salonlarının doluluğunu arttıracak gibi görünüyor. Şimdi ekim ayı vizyon programından dikkat çeken yapımlara kısaca göz atalım.
        
5 Ekim haftasında seçenek çok gibi.. Bu hafta vizyona giren filmlerden ilki, çekimleri geçtiğimiz yıl içerisinde İstanbul'da (Kadıköy, Balat, Haydarpaşa,..) yapılan Taken 2 / Takip: İstanbul.. Birkaç yıl önce sinemalarımızda da oynamış 96 Saat / Taken filminin devam filmi olan Takip: İstanbul'un başrollerinde bir kez daha Liam Neeson, Maggie Grace ve Famke Janssen yer alıyor. İlk filmin sürpriz başarısından sonra ikinci film için kolları sıvayan yapımcılar yine benzer bir konuyu ele alıyorlar. Emekli CIA ajanının kızı yerine bu sefer karısı, İstanbul'da tatil yaparken kaçırılıyor. Aksiyon ve gerilime bildiğimiz İstanbul mekanları eklenince seyrin daha keyifli bir hal alacağına inanıyorum. Çekimler esnasında haberlerimize de çokça konu olan film, beyazperdeye nasıl bir İstanbul fonu taşıyacak, göreceğiz.
          
Haftanın ikinci filmi ise Oscar ödüllü Steven Soderbergh'in yönettiği ve Amerika'da bütçesini neredeyse yirmiye katlayarak sürpriz bir gişe başarısına imza atan Striptiz Kulübü / Magic Mike. Filmin isminde 'Striptiz' kelimesini görüp aklınıza Demi Moore'lu fiyasko gelmesin. Bu seferki dansçılar atletik vücutları ile Channing Tatum, Alex Pettyfer ve Matthew McConaughey.. Yani erkekler! Magic Mike lakaplı Mike Martingano'nun hayatına odaklanan film, komedi ile dramı birleştirerek erkek striptizcilerin dünyasında geçen alışılmışın dışında bir hikaye anlatıyor. Yurt dışında epeyce beğenilen ve eleştirmenlerden de yüksek notlar alan Magic Mike, gecikmeli olarak ülkemizde..
         
Haftanın romantik-komedisi ise Meryl Streep ve Tommy Lee Jones'un başrollerinde olduğu Aşk Yeniden / Hope Springs30 senelik birliktelikleri iyice monotonlaşmış bir çiftin, evliliklerini hareketlendirme çabalarını konu eden film, Steve Carell'i de terapist rolü ile karşımıza çıkarıyor. Şeytan Marka Giyer'den hatırlayacağımız yönetmen David Frankel ile Meryl Streep'in bu ikinci buluşması, yine bir dram ve komedi üzerine.. Bu sene bir kez daha Oscar heykelciğini evine götüren usta oyuncu Meryl Streep'in hatrına bu filme de bir şans verilebilir. Türün fanatikleri kaçırmasın..
           
Bu hafta minik izleyiciler için 3 boyutlu bir animasyon filmi olan Sammy'nin Maceraları 2 vizyona giriyor. İlk filmden tam bir sene sonra gelen bu devam filminde minikleri eğlenceli bir 3 boyutlu deneyim bekliyor, bir kez daha. 

Bir sonraki hafta, yani 12 Ekim'de ise öne çıkan iki film var. Bunlardan ilki Osman Sınav'ın yönettiği ve başrolünde Kenan İmirzalıoğlu'nun yer aldığı Uzun Hikaye. Dram, macera, romantik türünde olan film bir sürü tanıdık ismi bir araya getiriyor. Edebiyat dünyasının tanınımış isimlerinden Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden uyarlanan Uzun Hikaye, insana dair bir hikaye anlatıyor. 
         
İkinci film ise yıldızı gitgide parlayan Joseph Gordon-Levitt (Bkz. Başlangıç, Kara Şövalye Yükseliyor), Bruce Willis ve Emily Blunt'ı buluşturan bir bilim kurgu-aksiyon; Tetikçiler / Looper. Yıl 2072..Zamanlar arasında yolculuk gerçek olmuş ama yasadışı olarak karaborsacıların eline düşmüştür. Teknolojiyi elinde tutanlar ne zaman birbirinden kurtulmak isterlerse onu 30 yıl geriye, 2042'ye göndererek Looper adı verilen bir grup suikastçıya öldürmesi için 'paketlerler'. Bu suikastçilerden biri olan Joe'nun hayatı gayet yolunda gitmektedir; ta ki karşısına öldürmesi için 2072'den gelen yaşlı hali çıkıncaya kadar.. İlginç konusu ile dikkat çeken film duruşu itibariyle geçen yılki Zamana Karşı / In Time'ı andırıyor. Muhtemelen mantık hataları içerecek bu film bilim kurgu türüne ne gibi katkılar sağlar bilemem ama beklentileri fazla yükseltmeden sinemada izlemeye değer..
      
18 Mart'ta vizyona girse 18 Ekim'den daha etkili olacağını düşündüğüm Çanakkale 1915, cuma yerine perşembe günü vizyona girerek ufak bir değişikliğe imza atıyor. Tarih araştırmacısı ve yazar Turgut Özakman'ın Diriliş adlı eserinden uyarlanan ve Yeşim Sezgin'in yönettiği Çanakkale 1915'in, Çanakkale Savaşı'nı tüm gerçekliğiyle yansıtması planlanıyor. Bu seneki Çanakkale Savaşı konulu filmlerden bir tanesi olan ve tarihe ışık tutan bu filmi izlemek lazım.. 

Eğer bayram tatili uzatılır ve 10 güne çıkarda 19 Ekim haftası sinema sektörünün en canlı geçen haftalarından biri olacağı şüphesiz.. 19 Ekim cuma günü iki animasyon filmi sinamalarımıza geliyor. İlki stop-motion ve 3 boyutlu olarak çekilen ParaNorman. Yurtdışındaki Cadılar Bayramı nedeniyle bu tarihta vizyona giren ParaNorman komedi ile macerayı birbiriyle harmanlayarak daha çok büyüklere hitap eden bir duruş sergiliyor. Ama asıl küçükler için vizyona girecek olan Annem Bir Dinozor haftanın diğer animasyonu. 
       
Cadılar Bayramı demişken son 3 senedir bu tarihlerde gösterime giren, hayranları olduğu kadar nefret edeni de çok olan seri Paranormal Activity'nin 4. filmi bu sene 19 Ekim'de görücüye çıkıyor. Muhtemelen yine aynı tarz, yine aynı içerik.. Umuyorumki çıtayı bir kademe daha yükseltirler. Özellikle 3. filmde pazarlama strateji yaparak fragmanda olup sinemada izleyemediğimiz korkunç sahneleri düşününce filme biraz daha negatif yönde bir ön yargı beslemekteyim. Yine de açılan dolap kapaklarından, aniden sönen ışıklardan bıkmayan kitle bu filmi kaçırmayacaktır. 
      
Ve gelelim asıl Kurban Bayramı haftasonuna.. 29 Ekim ile de birleşince uzun bir haftasonu tatili, dağıtımcılar için büyük bir şans. Matrix'in yönetmenleri Andy - Lana Wachowski ve Koş Lola Koş'un yönetmeni Tom Tykwer'ın ortaklaşa yönetmenlik koltuğunu paylaştığı Bulut Atlası / Cloud Atlas 26 Ekim'de vizyona giriyor. Büyük bir kesimin merakla beklediği bu dram, bilim kurgu, gerilim, David Mitchell'ın romanından uyarlandı. Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Susan Sarandon, vs.. gibi bir yıldızlar geçidine ev sahipliği yapan filmin fragmanını izleyipte tüyleri diken diken olmayan ve meraklanmayan var mı? Beklentileri çok yükselten ve yılın öne çıkanlarından biri olması muhtemel filmin, Wachowski kardeşlerin son filmi Speed Racer gibi hayal kırıklığı olmamasını ümit ediyorum. 
      
Tatil demişken; Asteriks ve Oburiks yeni maceraları Tanrı Britanya'yı Korusun ile bir kez daha beyazperdeye geliyorlar. Muhtemelen Türkçe dublajlı olarak izleyeceğimiz filmin önceki filmler gibi eğlenceli olacağı şüphesiz.. 
      
Vizyonu sürekli ertelenen ve Türk oyuncular Beren Saat, Belçim Bilgin, Yılmaz Erdoğan gibi isimlerle beraber dünyaca ünlü Monica Bellucci'yi buluşturan Gergedan Mevsimi'de bir aksilik olmazsa 26 Ekim haftasında vizyona girecek. Çekim sürecinde gündemimizi çok meşgul eden ve İran'lı yönetmen Bahman Ghobadi'nin son filmi olan Gergedan Mevsimi etkiliyeci bir drama olma konusunda iddialı.

Farklı bir alternatif arayanlar için dram, aksiyon ve westerni buluşturan Kanunsuzlar haftanın bir diğer filmi. Özellikle şuan çekimleri devam eden Lars Von Trier filmi Nymphomaniac'taki gerçek sevişme sahneleri ile dikkat çeken isim Shia LaBeouf (Transformers'taki çocuk desek daha kolay olur sanırım) ile Kara Şövalye Yükseliyor'un teröristi Bane'e hayat veren Tom Hardy gibi isimleri barındıran film, western türünü ne kadar diriltebilecek izledikten sonra göreceğiz..
  
Filmlerin fragmanlarına buradan ulaşabilirsiniz. --> Fragmanlar


Herkese iyi bayramlar ve Cumhuriyet'imizin yeni yaşı kutlu olsun..!!
      


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder