Seçili Fragman

1 Ekim 2012 Pazartesi

Cirque Du Soleil: Alegria

      
Sirk var dediler, gittik.. Ama öyle bildiğimiz, çadır ile gezen, aslanı kaplanı, fili atı olan sirklerden değil bu. Güneşin Sirki, yani Cirque Du Soleil. Sirk anlayışına yeni boyutlar kazandıran, etkileyici bir görsel şov..
         

       
Geçen sene de ülkemize gelen Cirque Du Soleil ekibi, şimdi de Alegria adını verdikleri yeni gösterileri barındıran şovları ile Türkiye'deler. Onlar buraya kadar gelirler de biz izlemez miyiz? Radyocu arkadaşım Arzu ve onun tayfa ile, bence Türkiye'nin en iyi spor ve gösteri merkezi olan Ülker Sports Arena'daki locamızda izledik bu şöleni. Gösterinin detaylarına geçmeden önce Cirque Du Soleil hakkında biraz bilgi vereyim;
     
Cirque Du Soleil, yani Güneşin Sirki, Monteral, Quebec, Kanada merkezli bir sanat topluluğu. 1984 yılında, eskiden sokak sanatçılığı yapan Guy Laliberte ve Daniel Gauthier tarafından kurulmuş. O günden bugüne kadar toplamda 100 milyondan fazla kişi Cirque du Soleil gösterilerini izleme şansı bulmuş. Şuan hali hazırda 20 gösteri aynı anda dünyanın dört bir yanında sergileniyor. Türkiye'de ise Alegria adını verdikleri gösteri İstanbul'da devam ediyor. Daha sonra Avrupa turnesine devam edecek Alegria şovu. Size şu kadarını söyliyeyim; sadece Las Vegas'ta aynı anda devam eden 7 gösteri ile bir gecede 9000'den fazla kişiyi büyülemeye devam ediyorlar..
        
Alegria, İspanyolca'da mutluluk, sevinç ve başarı demek. İşte bu mutluluğun, sevincin ve başarının arkasında 15 ülkeden 55 kişilik bir ekip yer alıyor. Peki gösteriler içinde neler var? Trapez şovları, ateş dansları, ip cambazları, hulohopçu kız, lastik insanlar, uçanlar, koşanlar, zıplayanlar, insan vücudunun limitlerine baş kaldıranlar ve tabii ki palyaçolar.. Sadece bir sirk gösterisi değil bu. Resmen kesintisiz 2 saatlik temalı bir şova imza atıyor adamlar. Tema diyorum çünkü hikayelerde var şovun içerisinde. Siyah solistin alter egosu olarak beyaz solistin oluşu veya her bir palyaçonun sosyal yorumcular olarak nitelenmesi ve tabii ki nostaljik yaşlı kuşlar.. Hepsi şovun karakterleri ve hepsinin yerleri çok farklı. Makyajlarından müziklerine, danslarından soluk kesen gösterilerine kadar akrobasinin bir sanata dönüştüğüne tanıklık ediyoruz. 
         
Müziklerin bile canlı canlı çalınıp söylendiği şovda sahne değişimleri bile ilzeyiciye çaktırılmadan, birkaç saniye içinde gerçekleştiriliyor. İddialı şovların arasında özellikle eğlenceli palyaço performansları küçükleri olduğu kadar büyükleri de eğlendiriyor. Bu arada adamların makyaj ve kostümleri dehşet.. Şovun en ince detayına kadar titizlikle yaklaşıldığı ortada. Bir saniye bile boş geçirilmiyor. Yalnız orkestranın performansı da es geçilmeyecek cinsten. Kısaca; yok böyle şov yaa.. 
        
Sonuç olarak; koskoca sirk ayağımıza kadar gelmiş hala ne duruyorsunuz? Toplam 5 duyunun en az 3'üne hitap eden bu Alegria şovu nefeslerinizi kesecek ve sizi büyüleyecek.. Herkesin ortak düşüncesi; Alegria, Cirque du Soleil'in en iddialı ve en gösterişli şovu. Kısa süreliğine Türkiye'de bulunan bu deneyimi yaşamamak büyük kayıp olurdu..
       


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder