Seçili Fragman

22 Ekim 2012 Pazartesi

4. Geleneksel Paranormal Etkinliği

Paranormal Activity'nin ilk filmini hatırlarsınız, zamanında piyasaya bomba gibi düşmüştü. Bir çift (Katie ve Micah), evdeki tuhaf olayları anlayabilmek için geceleri kamera kuruyorlardı yatak odalarına. Bizde bu görüntüleri izleyip, özellikle gece 3:02'de gerilimin tavan yaptığı o anlara tanıklık ediyorduk. Kimilerinin uykularını kaçıran bu film kimileri içinse vasat ötesi bir yapımdı. Ama sonuçta 15bin $ bütçesini kaç yüzlere katladı ve devamını garantilemiş oldu.
     
Son üç senedir her ekim ayında Paranormal Activity serisinin yeni bölümü vizyona giriyor. 2. filmde doğa üstü güçler Katie'nin kız kardeşi Kristi ve ailesine musallat oluyordu. Görsellik açısından ilk filmin bir tık ötesiydi bu devam filmi. Bu sefer tek kamera değil evin içine/dışına kurulan kamera düzenekleri ile daha bol açılı bir kurguyla izliyorduk filmi. Hemen bir sene sonra ise 3. film görücüye çıktı. Bu sefer 1988 yılına, Katie ile Kristi'nin çocukluğuna gidiliyordu. İlk iki filmin aksine, bu sefer senaryo açısından gerçekten bir hikaye vardı ortada. Görsel olarakta 1988 yılı şartlarına göre gayet iyi görüntüler yansıyordu perdeye. Kamera düzenekleri de çeşitliydi. Hele ki vantilatör kamera olayı gerilimde sınırları zorlar cinstendi. Gerçektende 3. film gerilim dozunu bir çıta daha yükseltiyordu seri için. Ama fragmandaki sahnelerin bir çoğunun sinema filminden çıkarılmış olması, ticari açıdan seyircinin kandırılması demekti. O sahnelerin DVD versiyonuna saklanması 'Filmi neden sinemada izliyorum o zaman?' diye sorduruyordu. Kısaca; her film bir öncekinin kopyası da sayılabilirdi. Sonuçta gündüz normal, gece paranormal olaylar yansımaya devam ediyordu perdeye. Kendiliğinden kapanan / açılan kapılar, aniden düşen objeler, birden sürüklenen insanlar, vs.. tüm bu serinin ortak özelliği gibi her filmde yer alan sahnelerden bir kaçı. 
       
Ticari olarakta çok karlı olan bu seri şimdi 4. filmi ile sinemalarda. Filmdeki yıl 2011. Yine bir aile ve yeni taşınan mistik(!) komşuları bu filmin ana karakterleri. Bu sefer olaylar tuhaf çocuk üzerinden yürüyor genelde. Çocuk resmen The Omen'den fırlamış gibi.. Teknolojinin ilerlemesi ile kamera düzeneği yerini webcam'lere bırakıyor. Ailenin her ferdinin kendi bilgisayarı var ve kayıt onların kameralarından yapılıyor. Bilgisayarı alıp başka yerlere götürebiliyor, farklı açılardan görüntüler sunabiliyorlar. Yine hemen hemen aynı olaylar yaşanıyor ve süre ilerledikçe daha hardcore düzeye ulaşıyor aktiviteler. Bir kez daha fragmanda olup filmde olmayan sahneler var. Yani ticari amaçlı kandırma yine söz konusu. 
      
        
Oyunculuklar çok doğal. Özellikle 15 yaşındaki kız ve ufak veletler iyi iş çıkarıyorlar. Tüm aksiyon son 15 dakikaya değil, filmin geneline dozu arttırılarak yayılmış ama ne oluyorsa zaten en sonunda oluyor yine. Biraz daha değiştirilmiş sahneler yine gerilimi yükseltmeyi hedefliyor. Beceriyor mu? Evet.. Özellikle yeni ergenler üzerinde etkisinin bayağı bir yüksek olduğunu kendi gözlerimle gördüm. Ama sonuçta yine yeniden hep aynı şeyler.. Paranormal Activity dördüncü kez çokta farklı bir şey sunmuyor seyirciye. Bu yüzden bir kez daha seyirciler ikiye bölünecek; filmden tatmin olanlar ve olmayanlar diye..
       
Aslında film için söylenecek fazla birşey yok. Her sene tekrarladıklarımınızın aynıları.. Serinin fanatiklerini memnun edecek, eğlenceli bir, tek seyirlik Paranormal Acitivity 4. Tamamen ticari bir düşünce ile özellikle gençleri hedef kitlesine almış bir yapım. Vaadini yerine getiriyor belki ama 4. kez aynı baskı ile. Bilerek izleyince de yaratacağı etkinin gitgide düştüğünü de söyleyebilirim. Testere gibi 7 film olur mu bilemem ama önümüzdeki sene yine ekim ayında 5. filmin vizyona gireceğini belirteyim.. Son bir not: Bu filmi çocuklar ve yeni ergenlerle dolu bir sinemada izlememeniz tavsiye edilir. Çünkü film boyunca vırvırvır konuşuyorlar, kıkırdıyorlar, konsantrasyonun içine ediyorlar. Ama ne yalan söyliyeyim filmin amacı olan ani zıplatma-hoplatma efektlerine yine bu tayfanın tepkileri / çığlıkları eklenince daha bir eğlenceli oluyor seyir.  (6/10)
     


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder