Seçili Fragman

19 Ekim 2012 Cuma

Cadılar, Zombiler ve ParaNorman

Cadılar bayramı arifesinde vizyona giren korku filmlerine epey bir alıştık. Her ne kadar ülkemizde Cadılar Bayramı / Halloween kutlanmasada aynı tarihlerde bizimde sinemalarımıza korku-gerilimin en ticari yapımları uğrar oldu. Bu senede Testere serisinden açılan Ekim ayı boşluğunu, Paranormal Activity doldurmaya devam ederken hemen hemen bu dönemdeki her filmde bu korku dolu içeriği görüyoruz. Bu cuma vizyona girecek olan ParaNorman'ın da içeriğinde cadılar, zombiler, ölüler, ruhlar, bol kahkaha, eğlence, gerilim, gizem ve aksiyonu bol bir macera mevcut. 
      
3 sene önce izlediğimiz Coralin ve Gizli Dünya'nın yapımcıları bu sene ParaNorman'ı sunuyor bizlere. Hem 3D hem de stop-motion tekniği ile çekilmiş bir animasyon.. Konusu şöyle: Norman ölü insanların ruhlarını görebilen, onlarla konuşup iletişime geçebilen 10 yaşlarında sevimli(!) bir çocuktur. Bir gün yaşadığı kasabayı zombiler basar ve çok korkmuş olan kasaba halkının ondan başka yardım isteyecek kimsesi yoktur. Üstelik bu her zamanki gibi başa çıkabileceği bir durum değildir; kasabanın üzerine yüzyıllardır süren bir lanet musallat olmuştur ve Norman'ın kısıtlı zamanda bu meseleyi çözmesi için sadece zombilerle değil hayaletler, cadılar ve laftan anlamayan yetişkin insanlarla da uğraşması gerekecektir.  
      
Eğer Coralin ve Gizli Dünya'yı izlemiş ve tekniğine hayran kalmışsanız bu filme bayılacağınızın garantisini verebilirim. Stop-motion bildiğimiz animasyon tekniklerinden çok daha farklı sonuçta. Özellikle Pixar tarzı animasyonlarda olduğu gibi, bilgisayar ortamında yaratılmış bir filmden bahsetmiyoruz burada. Tamamına yakını gerçek kuklalar ve el yapımı gerçek setlerden tasarlanmış bir film ParaNorman. Her bir anın fotoğraflanması ve bu fotoğrafların arka arkaya hızlıca oynatılması ile ortaya uzun metraj bir film çıkıyor bu stop-motion denilen türde. Bir filmin her saniyesinde 24 kare olduğunu düşünürsek, kaç bin fotoğraf kullanıldığını varın siz düşünün.. Kısaca; elle yapılan bir sinema büyüsü diyebiliriz.
       
Filmin yönetmenleri Sam Fell ve Chris Butler. İkiside stop-motion'ın iki usta ismi. ParaNorman ile bu tekniğin çıtasını bir basamak daha yükselttiklerini söyleyebilirim. Senaryoda zaten Chris Butler'a ait. 10 sene uğraşmasına rağmen çok etkileyici ve muhteşem bir senaryo olduğu söylenemez. Norman'ın ezik bir çocuk oluşu, dışlanması, hiç arkadaşı olmaması zaten filmlere konu olan tiplerin ortak özellikleri bunlar. Ablasının umursamazlığı, annesi, babası, vs. hepsi tipik bir Amerikan ailesi.. (Göbekli ve kalçalı..) Bunun haricinde fantastik bir biçimde zombilerin ve cadıların kullanılması iyiyken, yer yer fazlaca uzatılıp, aşırı saçmalığa varan komedisi ile senaryo, filmin en eksik kısmı ne yazıkki. Biraz boş kalmış ama üzerinde harcanan emeğe hürmeten bu kısmı göz ardı edip kendinizi filmin büyüsüne kaptırabilirsiniz.
      
ParaNorman'ın çekimleri 2 seneden fazla sürmüş.. Mesela tuvalet sahnesinin çekimi için 1 yıl, görsel efektler içinse 2 yıldan fazla mesai harcanmış. Bu tip detayları not etmeye kalksak uzunca bir liste olacak gibi duruyor. Ama kısaca sınırların zorlandığı ve çeşitli rekorlara imza atıldığı açık.
     
Bu kadar detaydan sonra biraz da filmden bahsetmek lazım.. Her ne kadar Türkçe dublajlı bir animasyon da olsa filmin 7+ ve 13A şeklinde bir yaş sınırı var ülkemizde. Çünkü içeriğinde gerçekten gerilimin yükseldiği epey heyecanlı kısımlar var. O yüzden ParaNorman'ı çocuklardan çok büyüklerin seveceğinden şüphem yok. Ama baştan sona bir korku filmi değil.. Korkuyu daha çok komedi unsuru olarak ele alan film, korku filmlerine de çeşitli göndermeler yapmaktan geri kalmıyor. Mesela Neil'in Jason maskesi takması (13. Gün katili gibi) veya Norman'ın telefonuna gelen mesajda Halloween teması çalması gibi.. 
    
3 boyutlu ve dijital olarak oynayan ParaNorman'da etkileyici 3 boyut efektleri ne yazıkki yok. Sonuçta Sammy 2 gibi bir çocuk filmi değil.. Ama görsel açıdan epey bir tatmin edici. Stop Motion'ın CGI efektleri ile birleştirilmesi olağanüstü gözüküyor perdede. Tabii ki Pixar filmleri ile karşılaştırırsak çok yanlış olur çünkü burada göreceğiniz her şey elle, gerçek olarak hazırlanmış. O yüzden animasyonları da kendi içerisinde kategorilendirmek lazım. Ve bu stop motion kategorisinde de bayrak şuan ParaNorman'da..
       
      
Sonuç olarak ParaNorman daha çok yetişkinlere hitap eden bir çocuk filmi. Teknik anlamda stop-motion'da son nokta.. Bunu göz önünde bulundurursak başarılı bir yapım ama genel olarak baktığımızda senaryo kaynaklı çok klişe ve gereksiz uzatılmış kısımlar, bol abartı da mevcut. İzlenebiliritesi yüksek ama vakit kaybı olarak göreceklerde çoktur elbet. Yinede bu uzun bayram tatilinde şans tanınması gereken filmlerden biri. Bu arada filmin Türkçe dublajının çok başarılı olduğunun ve ülkemizde gecikmeli olarak vizyona girdiğinin de altını çizmek istiyorum..  (7.5/10)
    

     


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder