Seçili Fragman

10 Ekim 2012 Çarşamba

Sihirli Mike Sahnede

1997 yılında Demi Moore'un başrolünde olduğu Striptiz / Striptease faciasını hatırlar mısınız? Çoğu kişinin vereceği cevap ''Hayıır'' olacaktır eminim. Evet diyenler ise sadece dans sahnelerini ve Demi Moore'un çıplak 'estetikli' vücudunu hatırlıyordur muhtemelen.. Aradan 15 yıl geçti ve yine ana teması Striptiz olan bir film daha vizyona giriyor. Yine çıplak vücutlar, yine iddialı danslar.. Tek bir farkla; bu sefer dansçılarımız erkek. Striptiz Kulübü / Magic Mike, ABD'de DVD ve Blu-ray'lerinin çıktığı ay ülkemizde vizyona giriyor.
        
Sahne ismi 'Magic Mike' olan Michael Martingano, mobilya tasarımcısı olmak isteyen bir striptizcidir. Dans figürleri ve vücudu ile Tampa, Florida'lı kadınların başını döndürmektedir. Açacağı mobilya tasarım atölyesi ve dükkanı için kredi almaya çalışmaktadır fakat teminat gösteremediği için banka sürekli red cevabı vermektedir. Bir gün herhangi bir gündüz işindeyken Adam ile tanışır. Adam ablası Paige ile yaşayan, tabiri caizse bir baltaya sap olamamış, beceriksiz ama 'yakışıklı' bir çocuktur. Mike sayesinde gece hayatının kapıları tüm ihtişamı ile Adam'ın önüne açılır. Dans, içki, uyuşturucu, partiler, kadınlar, seks, vs. Adam'ın başını döndürürken, ablası Paige bu durumdan çok rahatsız olmakta ve Mike'ı suçlamaktadır. 
        
İsmi her ne kadar karakter Mike'tan gelsede film hem Mike'ın hem de Adam'ın hikayesi aslında. Bizim kültürümüze ters (!), özellikle ABD'de yaygın olan 'erkek striptizcilerin' dünyasında geçen alışılmışın dışında bir film Striptiz Kulübü. Sonuçta ister kadınlar ister erkekler dans etsin, popülerlik, şan, şöhret her zaman büyüleyici görünsede işin gerçeğinin bu şekilde olmadığını bir kez daha gösteriyor bize film. Yapılan yanlış tercihler, hatalar, pişmanlıklar da bu yolun daimi sonuçlarından bazıları.. Mike'ın tecrübesi ne yazıkki Adam'ın acemiliğini kapatamıyor ve Adam'ın hatalar yapmasına engel olamıyor. Halbuki Mike, Paige'e Adam'a göz kulak olacağına dair söz veriyor ama ne kadar tutabiliyor filmde izliyoruz..
     
Filmin yönetmen koltuğunda Oscar ödüllü usta bir isim; Steven Soderbergh oturuyor. Geçen sene 3 filmi ile sinemalarımıza uğrayan ve özellikle Salgın / Contaigon ile olumlu eleştiriler alan yönetmen, yalın ve direk anlatım yöntemini Magic Mike'ta bir kez daha kullanıyor. Sadece 3 aylık bir periyodu beyazperdeye tüm çıplaklığı ile taşıyor. Bu arada Steven Soderbergh'in, son filmi Haywire'da da Channing Tatum ile birlikte çalıştığını belirtmek istiyorum. 
          
Channing Tatum'un gerçek hayat hikayesinden yola çıkarak, beraber senaryolaştırdıkları Magic Mike, Reid Carolin ilk uzun metraj film senaryosu. Ve bu ilk çalışmasında, doğal olarak dört dörtlük bir işe imza atamıyor. Hatta senaryonun eksik kalmış bir sürü kısmı mevcut.. Dışarıdan görünen şu: Dans sahneleri arasına serpiştirilmiş bir kaç hikaye.. Ama o hikayeler o kadar havada kalıyor ki usta yönetmen bile daha fazla toparlayamıyor.
        
Filmin türü için dramı ağar basan bir komedi demek doğru olacaktır. İttirme bir romantizm havası yaratılmaya çalışılmış Mike ve Paige arasında belli ki ama Cody Horn'un mimiksiz yüz ifadeleri ve beceriksiz oyunculuğu bunun önüne geçmiş resmen. Filmin en dikkat çeken ismi şüphesiz Matthew McConaughey. Kulübün patronu Dallas rolünde çok başarılı bir imaj çiziyor. Ve bir kez daha vücudunun nimetlerinden sonuna kadar yararlanıyor. 43 yaşında olmasına rağmen hem fiziğini hem de oyunculuk yeteneğini bir çıta daha yükseltiyor bu filmde. Diğer oyuncular/dansçılar da en büyük eforu kulübün sahnesinde harcıyorlar. Başka detay sahnelerde pek yer almıyorlar. Bu durum da senaryonun eksiklerinden.. 
         
Magic Mike karakteri ile ona hayat veren Channing Tatum'un da benzer yollardan geçtiğini düşünecek olursak, bu rolde pekte zorlanmadığını söyleyebiliriz. Heleki filmlerinde özellikle vücudunu sergilemeyi adet haline getiren oyuncu, Striptiz Kulübü'nde bunu bir tık öteye taşıyor 'Dakika bir gol bir' sahnesi ile!
      
Sonuç olarak; zayıf bir senaryoyu en iyi şekilde perdeye taşımaya çalışıyor Steven Soderbergh. Yetenekli oyuncuları olduğu gibi baş kızın yeteneksizliği filme soğuk ve yapay bir hava katıyor. Ama film eğlenceli mi? Evet.. Seksi dans sahneleri ve kaslı erkek vücudunun sonuna kadar sömürüldüğü sahne performansları muhteşem müzikler ile birleştiriliyor. Başta kadınlar olmak üzere genç izleyicileri memnun bırakacaktır. Gelin adayları için de güzel bir 'Bekarlığa Veda Partisi' alternatifi olabilir.. Yurt dışında bütçesinin kat kat üstünde kar sağlayan filmin devam filmi de yolda..   (6.5/10)
       
       
      
       
        
         


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder