Seçili Fragman

26 Nisan 2013 Cuma

Yan Etki Psikolojisi ve Acı Reçete

2001 yılında iki filmi (Traffic / Trafik ve Tatlı Bela / Erin Brokovich) ile Oscar'a aday olup Trafik ile ödülü kazanan ve kendine has bir hayran kitlesi bulunan yönetmen Steven Soderbergh yeni filmi ile sinemalarımıza konuk oluyor. Önce magazinsel bir başlangıç yapıp hayranlarını üzecek haberi verelim; Steven Soderbergh yönetmenliği bırakıyor! Eğer gerçekten Acı Reçete / Side Effects, Steven Soderbergh'in son 'sinema filmi'  (*) ise epik finalden ziyade öze dönülmüş bir final demek mümkün bu filme. Nitekim bundan sonra sinema filmi çekmeyeceğini açıklayan yönetmen, en iyi bildiği türde; gerilim yüklü gizemli bir suç hikayesi ile noktayı koyuyor.
    
Film, kısa ve merak uyandıran bir açılış sahnesinin ardından, karakter detaylarına girmeden, olayların başlangıcına gidiyor. Hapishane çıkışında kocasını karşılayan bir kadın.. Ve bu kadının psikolojik sorunları. Psikiyatrist tarafından verilen Ablixa (Film için özel uydurulmuş ilaç ismi. Prozac, Efexor gibi gerçek değil.) adlı ilacın yan etkilerinin sebep olduğu travmatik bir süreç.. Filmin sloganı da olan 'Bir ilaç hayatınızı değiştirebilir' cümlesinin hakkını veren cinsten. Sürprizi bozmamak adına daha fazla detay vermiyorum ama şu kadarını söyleyebilirim; bir ilacın yan etkisinden çok daha fazlası var filmin devamında. 
    
  
Steven Soderbergh (sevdiğim yönetmenler sıralamasında üst sıralarda yer alan bir isim) gerek kamera yönetimi ve çekimlerle, gerekse kullandığı renkler ve planlar ile her zamanki gibi kendi farkını ortaya koyuyor. Oyuncu takipleri, kamera hareketleri ve kadrajına giren detaylar Steven Soderbergh filminde olmazsa olmaz duruşlar içeriyor. Buna bir de kurgu ve müzik eklenince sadece görsel açıdan değil bir bütün olarak seyri keyifli bir film ortaya çıkıyor. Şimdiye kadar hemen hemen her türü deneyen Soderbergh, bu filmde usta olduğu bir konuyu ele alıyor. Yani gizemi ve entrikası bol bir hikayeyi kendi tarzıyla anlatıyor. Kimi yerde seyirciyi şaşırtıyor, kimi yerde meraklandırıyor. Ama tüm bunları konuya hakim bir şekilde sunuyor. Sonlara doğru anlaşılması güç ya da kaçırılması muhtemel an ve detaylara giriyor ama filmdeki bütünlüğü koparmıyor seyircide. 
    
Senaryo, Soderbergh'in daha önce Salgın / Contaigon ve İspiyoncu / The Informant filmlerinde de birlikte çalıştığı Scott Z. Burns'e ait. O yüzden bir benzerlik sezinlemek mümkün. İsim ve görüntü itibariyle ilaç sektörünü yerecek bir konu beklerken, olay farklı boyutlara ulaşıyor. Kimi yerlerde karışıklığa bağlı dağılmalar olsa da gidişat ve bağlama açısından film, tatmin edici düzeyde.  Karakterlerin birbirleri ile ilişkileri dozunda veriliyor. Keza diyaloglar da o şekilde. Bazı sahneler gereksizmiş gibi dursa da filmin oluşturduğu meraklı hava bunu görmezden gelmemizi sağlayabiliyor. 
   
Steven Soderbergh bir kez daha tanıdığı bildiği oyuncuları yanına alıyor Acı Reçete'de. Catherine Zeta-Jones (Traffic, Ocean's 12), Channing Tatum (Magic Mike), Jude Law (Contegion) ile kimyalarının tuttuğunu önceki filmlerde görmüştük. Hepsinin oyunculukları gayet başarılı ama başroldeki Rooney Mara , nam-ı diğer US versiyon Ejderha Dövmeli Kız, bu film ile şuana kadarki en iyi performansını ortaya koyuyor. Ejderha Dövmeli Kız olarak Oscar adayı yapan Akademi bu performansı seneye boş geçmemeli bence. Oyuncuların tamamı göz dolduruyor. Steven Soderbergh filminden bekleneceği gibi sağlam bir ekip kurulmuş. (Magic Mike'taki eksiklik bu filmde yok son neticede.)
     
Sonuçta bu türe boş olmayan bir sürü kişi vardır eminimki. Bulmaca çözer gibi film izlemeyi seven ya da filmin kendisi bulmacayı çözdükçe filme şaşırıp daha çok etkilenmeyi seven.. İşte Acı Reçete tam da bu tanıma uyuyor. Entrikalar ve karakterlerle birlikte olaylar karışırken, diğer bir yandan da çözülüyor. Detaylar ortaya çıktıkça şaşırtıyor. Sırf bu yüzden bile bu film izlenmeye değer.. Steven Soderbergh bir kez daha filme çektiği senaryoyla seyirciyi tavlarken yanında iyi oyunculuklar, iyi bir teknik detay ve kurgu sunuyor. Konu olarak De Palma'nın Öldüren Tutku / Passion ile karşılaştırıldığında Side Effects / Acı Reçete'nin yere daha sağlam ayaklar ile bastığının ve daha sürprizli olduğunun altını çizerim. (Tabii her iki filmin usta yönetmenleri kendi tarzlarını sergiliyorlar filmlerinde.) Kısaca; entrika severleri memnun edecek bir gerilim filmi Acı Reçete. Bu haftanın öne çıkan filmlerinden biri olan Acı Reçete'yi kaçırmayın derim.. (8.5/10) 
   
  
* Not: Steven Soderbergh'in sinema filmi çekmeyi bıraktığını söylemiştik. Cannes Film Festivali'nde yarışacak olan filmi Behind the Candelabra kronolojik olarak son gibi gözükebilir ama bu filmin HBO önderliğinde TV filmi olarak çekildiğini, sinema filmi sayılmadığını belirtmek isterim. O yüzden şuan için Acı Reçete / Side Effects, yönetmenin son sinema filmi durumundadır.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder