Seçili Fragman

23 Mayıs 2013 Perşembe

Fast 5 --> Furious 6 & Hızlı ve Öfkeli 6

2001 yılından beri ikişer üçer yıl arayla izlediğimiz Hızlı ve Öfkeli serisi, stüdyo ve yapımcılar için tam bir altın yumurtlayan tavuk şüphesiz. Filmler bütçelerini katlayan hasılatlara imza attıkça da devam filmleri için yeşil ışık yanmaya devam etti hep. Bu sene Hızlı ve Öfkeli 6 / Fast and Furios 6 vizyona giriyor ve hikaye Fast 5'ın kaldığı yerden devam ediyor. Kadro aynı, yönetmen aynı, senarist aynı, konu aynı.. Ama filmin tek başrolü; bir kez daha 'abartı'..
     
IMAX gerisayımını yapıp ekrandaki Universal logosunu da geçirdikten sonra iki arabanın dar bir yamaç yolda ölesiye yarıştığı bir açılış sahnesi ile karşılaşıyoruz. Bir arabada Brian (Paul Walker) diğerinde ise Dominic (Vin Diesel) tabii ki.. Nereye gidiyorlar peki? Sürpriz.. Daha ilk sahneden hızlı bir giriş yapan Hızlı ve Öfkeli 6'nın 'aile' teması böylelikle kendini belli etmeye başlıyor. Bu kısa açılışı kendine has rap müzikleri ile jenerik takip ediyor. Jenerikte önceki filmlerden kareler görüyoruz. Özet tadında diyemeyeceğimiz, sadece oyuncuları hatırlamamıza yardımcı olan bu açılış jeneriğinin akabininde ekip üyelerinin Rio'dan 'indirdikleri' paraları, dünyanın çeşitli yerlerinde nasıl harcadıklarına kısa bir bakış atıyoruz. Şimdi geliyoruz asıl meseleye; Kendileri gibi soyguncu olan başka bir ekip ölüm saçmaya başlayınca liderleri Shaw'ı yakalamaya çalışan Hobbs, Dom'dan ekibi toparlamasını ve kendisine yardım etmelerini ister. Karşılığında da haklarındaki tüm suçları düşürüp vatanlarına/evlerine rahatça girmelerini vaad eder. Ama Dominic'i bu işe çekecek olan başka bir neden vardır. (4. filmde) öldüğünü sandığı(mız) aşkı Letty (Michelle Rodriguez) düşman kategorisinde olup Shaw'ın sağ kolu olarak ortaya çıkmıştır. Ki bu 5. filmin final sürpriziydi. (Bkz. Hemen aşağıdaki video)
     
     
Filmin gövdesini oluşturan konu kısaca yukarıdaki gibi. Gelelim şimdi bu gövdenin süslemelerine.. Her filmde çıtayı biraz daha yükselten yönetmen/yapımcı Justin Lin yine sınırları zorlamaya devam ediyor. 130 dakikalık sürenin içine tanklı bir aksiyon, bir iki sokak yarışı, bolca modifiye araba ve uçaklı bir final sığdırmayı başarıyor. Önceki filmlerden pek farklı olduğu söylenemez. Aksiyon bir kez daha abartı ötesi olduğu için kimi yerlerde inandırıcık yerini kahkahaya bırakıp 'Yok artık daha neler' moduna sokabiliyor izleyiciyi. 
      
Senaryo, 3. filmden beri Chris Morgan'a emanet. Belki de bu yüzden yeni bir şey bulamıyorsunuz filmde. Önceki filmin trenini bu filmde tank olarak izlemek mümkün. Sonuçta iskelet artık hep aynı. Orjinal bişey ne yazıkki yok.. Yarışlar bile birbirinin aynı. Bu arada bir de hikaye var ama çoğu yerde neyin niçin olduğunu anlamaya çalışmak bile yersiz. Bu hikayenin komplike oluşundan değil, verilişindeki eksiklikten kaynaklanıyor. 'Kötü adamların derdi ne? Şimdi bu niçin böyle?' gibi sorular kafayı meşgul edebilir. Ama sonuçta bu aksiyon filmi, hikayeye takılmadan izlemek bile yetebiliyor. 
     
Vasat olan senaryoya bir de ittirme komedi unsurları eklenmek istenmiş ki hepsi ama hepsi klişe, bildiğimiz, basit şeyler. Satıcı adama yapılan 'eziyet', Roman'ın sakarlıkları, abartı ötesi karşılık vermeler, filmin süresini uzatan gereksiz ekstralar bütünü. Aksiyon gerilim türüne zoraki komedi eklemeye çalışılınca bu kadar yapay duruyor işte. Ama asıl komediyi yukarıda da bahsettiğim gibi 'abartılı' kısımlar oluşturuyor.
      
Oyunculuklara gelmeye gerek var mı? Yok ama kısaca 5. filmde nasılsa şimdi de aynı. Karakterler aynı, diyalogları aynı, tipler aynı.. Shaw rolü ile Luke Evans başarılı bir kötü adam profili çiziyor. Ekip ruhu güzel yansıtılıyor. Hepsi ayrı birer karizma zaten.. Fakat ekip bütünlüğü bir sonraki filme kalır mı, filmi izlerken göreceksiniz..
     
Sonuçta filmin duruşu belli; seyirciye manyak bir aksiyon sunup eğlendireceğim diye bağırıyor film.. Hemde 6. defa.. Zaten seriyi sırf bu yüzden seviyor izleyici. Ve serinin fanatiklerinin bir kez daha memnun kalacağından şüphem yok. Yinede bol bol dövüş, kovalama, araba şovu, aksiyon ve rap ağırlıklı müzikler barındıran Hızlı ve Öfkeli 6, içi boş yeni bir tekrardan başka bir şey değil ne yazıkki. Sinemada izlenir mi? Pek tabii.. Heleki IMAX'te daha keyifli bir seyir olabilir. Filmi izledikten sonra aşağıdaki nota ve videoya göz atmanızı öneririm.   (5.5'tan 6/10)
    

Seneye vizyona girecek olan 7. filmin sürprizi ve açılışı, 6. filmin son saniyelerini oluşturuyor.. Ki 3. filmde de bu sahneyi görmüştük. Şimdi ise detayında gizli bir sürpriz var. Çok mu karıştı? :) (Video, Hızlı ve Öfkeli 3: Tokyo Yarışı filmindeki aynı sahnedir.) Böylece üvey evlat gibi kalan 3. filmde bağlanmış oldu seriye..


    
   
          
    



1 yorum:

  1. hızlı ve öfkeli 3 diye bişey yok orası tokyo drift bitek cunku tokyo drıft7nin devamı :D

    YanıtlaSil