Seçili Fragman

9 Mayıs 2013 Perşembe

Hayat Çalan Kimlik Hırsızı

Bir gün birisi çıkıp sizin hayatınızı yaşamaya başlasa, kimliğinizi kullanıp sizin hesaplarınızdan harcasa ne yapardınız? İşte Sandy Bigelow Patterson'un başına gelen bu. Sandy, evli, mutlu, çocuklu, normal kazancı ve orta düzey bir işi olan Amerikalı tipik bir adam. Diana ise kilolu, sempatik, kızıl saçlı, takma tırnaklı, dışarıdan tipik bir Amerikalı ev kadını gibi duran ama aslında öyle olmayan biri. Sandy, saf bir anına denk gelip bilgilerini telefonda Diana ile paylaşınca, karşı tarafın bu bilgiler ile kendine kimlik ve kredi kartı çıkarması zor olmuyor. Sandy bunu farkedince ve yasal yollarla halledemeyince de iş başa düşüyor. Taa Amerika'nın diğer ucuna, çakma Sandy Patterson'u bulmak ve adalete teslim etmek üzere yola koyuluyor. 
    
Kimlik Hırsızı / Identity Thief kısaca böyle başlıyor işte. Film, klişe tabir edebileceğimiz bilindik espriler barındırsa da, daha ilk anından itibaren izleyicileri kahkahaya boğuyor. Gerek Sandy'nin saf hallerini dolduran diyalogları, gerekse de 'çakma Sandy' Diana'nin performansı.. Ama asıl eğlence bu iki karakterin karşılaşmasından sonra başlıyor. Daha ilk sahneden anlıyoruz çakma Sandy'nin, yani Diana'nın derdini. Hayatın getirdiklerine bir de fiziksel durumun verdiği ön yargı eklenince içten içe çok yalnız bir kadın olduğunu anlamak zor olmuyor. Barda herkese içki ısmarlayarak sevilmeye ve herkesin arkadaşı olduğuna inanmaya çalışıyor. Bir nevi insanları satın alarak, hem de başkasının paralarıyla..  
     
Filmin yönetmeni Patrondan Kurtulma Sanatı / Horrible Bosses ve Four Christmases filmleri ile 'Hollywood komedisi' türüne aşina bir isim; Seth Gordon.  Bir kez daha işinin altından başarı ile kalkıyor. (Ki filmde Patrondan Kurtulma Sanatı'nı andıran kısım bile mevcut) Her ne kadar senaryo için aynı şeyi söyleyemesek de bu açığı oyuncuların performansı kapatıyor. Tabii ki bir Hollywood komedisi olarak senaryo bir sürü abartıları bir arada barındırıyor. Gereğinden fazla araba kovalama sahneleri, gerekli mi gereksiz mi olduğu kafa karıştıran bir kaç kötü karakter, polislerin tutumu ve abartılı diyaloglar bu filmde de yer alıyor. Bu kahkahaya engel mi? Tabii ki değil.. 
      
Başrolleri Amerika'nın iki komik ismi Jason Bateman ve Melissa McCarthy paylaşıyor. Özellikle daha önce Bridesmaids filmi ile Oscar adayı olan Melissa McCarthy tek kelime ile devleşiyor. Müthiş bir komedyen! Her filminde farklı karakterler canlandırıp her şekilde mi güldürebilir izleyicileri? Tamamen bir komedi yeteneği. Samantha Who! dizisindeki saf kanka yan rolünden Mike&Molly'deki Molly'ye, yani başrole terfi eden oyuncu, sinemada da iddialı bir şekilde yükselmeye devam ediyor ve başrole oturuyor. Diana karakteri ile hem düzenbaz hem de dolandırıcı olmasına rağmen, bir kötü karaktere sempati duymak hiçte zor olmuyor. Tamam zaman zaman abartılıp nefret sınırları zorlayabiliyor ama her şekilde güldürmeye de devam ediyor. Bir sahnede kahkahalara boğulurken akabinde göz yaşlarınızı tutamayacağınız bir performansla karşılaşıyorsunuz. 
       
Melissa McCarthy için söylenebilecek daha bir sürü olumlu kelime var ama fazla uzatmadan; kilolu biri olmasına rağmen gönüllerde taht kurmasını başaran bir oyuncu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Melissa McCarthy'nin yanında Jason Bateman biraz sönük kalıyor açıkçası. Zaten daha önce canlandırdığı karakterlere benzer bir karaktere hayat vermesinden kaynaklı bu durumu, senaryo gereği diye yorumlamak mümkün. Bu kesinlikle Jason Bateman'ın kötü bir oyuncu olduğunu göstermez. Bu ikiliye Amanda Peet, Jon Favreau gibi tanıdık isimler eşlik ediyorlar kısa kısa. Ama filmin büyük bir çoğunluğunu başroldeki bu iki isim dolduruyor. 
      
Kimlik Hırsızı için bir yol komedisi demek daha doğru olacaktır. Hollywood'un sevdiği bir türdür yol maceraları. Kimilerine romantizm eklerler romantik komedi olur, kimisine tekinsiz bir karakter ilave edip korku gerilime çekerler. Bu çerçeve içerisinden baktığımızda kalıbını dolduran bir komedi filmi ile karşı karşıyayız.
     
Kısaca; fazla detaya takılmadan, çok eğlenebileceğiniz, komik ve kimi yerlerde de duygusal bir film Kimlik Hırsızı. Hollywood yapımı komedi filmlerinin sonu genelde abuk subuk bağlanır. Kimlik Hırsızı'nda ise gayet tatmin edici bir final var. Nasıl bittiğini burada söylemeyeceğim tabii ki ama senaryonun da epey bir eksiği olduğu ortada. Senaryo değil belki ama oyunculuklar çok iyi! Sadece bu performansları izleyip katıla katıla gülmek ve 2 saatliğine yanak kaslarınızı çalıştırmak için ideal bir film Kimlik Hırsızı / Identity Thief. Tavsiye ederim..   (8/10)
     
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder