Seçili Fragman

6 Temmuz 2012 Cuma

Yeni Bir Örümcek Adam

Stüdyoların başarısızlığa meyilli serileri baştan başlatarak dirilttiğini en son Batman filmlerinde görmüştük. Batman ve Robin fiyaskosundan sonra Christopher Nolan'ın ele aldığı ve baştan başlattığı Batman serisi resmen büyük bir kademe atlamış, sadece bir çizgi roman uyarlamasından öte kendi felsefesi ile dikkat çekerek büyük başarılara imza atmıştı. 
     
Gelelim Örümcek Adam'a.. Hikayesiyle, yönetimiyle, görsel olarak dikkat çeken 2002 yapımı Örümcek Adam, Sam Raimi'nin elinden çıkan başarılı bir filmdi. Gişede bile istenenin çok üstünde bir getiri sağlayan film aynı ekip ile 2 devam filmine daha imza attı. Her ne kadar maddi anlamda başarılı bir seri olsada son filmin kötü eleştiriler alması Sam Raimi'nin seriye bir nokta koyması için yeterli bir nedendi. Ama stüdyo ve yapımcılar için en önemli unsur; kasaya giren yeşillikler olduğu için, ekip ister aynı olsun ister farklı olsun, devamının gelmesi kaçınılmazdı.
     
Sam Raimi'nin filmi bırakmasının hemen ardından oyuncuların da dördüncü filmden çekilmesi ile çıkmaza giren proje, ancak yeni bir ekiple devam edebilirdi ki öyle de oldu zaten. Marc Webb'in yönetmen olarak devraldığı projeye Spider Man / Peter Parker olarak genç ve yeni isimlerden Andrew Garfield ve Gwen Stacy rolüyle de Emma Stone dahil oldu. Örümcek Adam'ın hiç anlatılmamış hikayesi sloganı ile yola çıkan proje (ki zaten M.J. yerine kız arkadaşın Gwen Stacy olması bunun bir göstergesi) ancak bu sene tamamlanabildi.
     
        
Her ne kadar anlatılmamış hikaye densede bildiğimiz ilk Örümcek Adam filminin çok benzeri var önümüzde. Senaristlerin özellikle detaylarda yaptıkları değişikliğe rağmen ana hikayenin neredeyse aynı olması 10 sene önceki ilk filmi bir kez daha hatırlattı. Ama filmin kötü karakterinden tutun da esas kıza kadar detaylarda büyük değişikliğe gidilmiş.. Koldan atılan ağların bile kaynağı bu sefer farklı. Bu durum filmi kötü bir pozisyona sokar mı peki? Tabii ki hayır. Sonuçta Örümcek Adam'ın nasıl kahramana dönüştüğünü bildiğimiz bu hikayede aksiyon sahnelerinden tutunda komedi, macera, vs, her şey yenilenerek son teknoloji ile birlikte sunuluyor seyirciye.
       
Örümcek Adam olarak Andrew Garfield tamamen doğru bir seçim olmuş. Aşk-ı Memnu'daki Bülent yani Batuhan Karacakaya'ya olan benzerliği ile dikkat çekiyor. Bu filmde daha sempatik, daha haylaz bir o kadar da hızlı ve çevik bir Örümcek Adam portresi çiziliyor. Emma Stone ile kimyaları da çok iyi tutmuş bence. Tanıdığımız, bildiğimiz ve alıştığımız karakterleri farklı yüzler ile görmek bu kadar kısa bir sürede biraz tuhaf gelsede alışmak zor olmuyor. Çünkü hikayeye dahil olmak Marc Webb'in çekim teknikleri ile çok daha rahat oluyor.
     
Bir çok sahnede Örümcek Adam'ın bakış açısı ile binaların arasında dolaşırken aksiyon sahnelerinde de teknolojinin çok iyi kullanıldığının altını çizerim. Her ne kadar senaryodaki bir takım eksiklikler göze batsada genel anlamda bekleneni veren bir film İnanılmaz Örümcek Adam. Müziklerde de James Horner farkının bir kez daha dikkat çektiğini söyleyebilirim. Çizgi romanın yaratıcısı Stan Lee'nin kütüphane sahnesi ise hem çok şeker hem de çok komik bir detay..
      
Sonuç olarak sinemada izlenmesi gereken bir gişe filmi İnanılmaz Örümcek Adam / The Amazing Spider Man. Aksiyonu, macerayı bu sefer daha fazla komedi ile birleştiren bu film hem 2D hem de 3D olarak vizyonda. Sadece 2 sahnede (ki birini fragmanda da görmüştük.) 3D'nin cazibesini gözümüze sokan yönetmen, bu konuda neden böyle bir cimrilik yapmış anlamış değilim. Bu yüzden 2D olarak izlenirse fazla birşey kaçırılmamış olur.. Ama yinede IMAX 3D'nin üzerine de tanımam kesinlikle.
     
      
Kısaca yazın sıcak günlerinde, klimalı sinema salonlarında izlenebilecek eğlenceli bir aksiyon filmi İnanılmaz Örümcek Adam. Her ne kadar bir Batman, Kara Şövalye olmasada seriye yeni bir soluk geldiği ortada. Yeni bir üçlemenin bu ilk halkasını, bu görsel şöleni kesinlikle kaçırmayın.. (8/10)
    
Not: Her Marvel filminde olduğu gibi film bittikten sonra, hızlı jeneriğe geçmeden önce, ek bir sahne mevcut. Sabırsız seyirciler her zamanki gibi kaçırırken 2 dakika bekleyenler bu sahneyi izleyebiliyor.. ;)
     
      
      
     

3 yorum:

  1. sınemada fragmanı seyretmıstım bombaydı en kısa zamanda gıtmek lazım:)

    YanıtlaSil
  2. evet gıttım dun cok begendım fılmı sıkılmadan seyredıyosunuz 3 d sahnelerı bırazdaha olsa daha kıyak olurdu tek kotu yanı konuyu bılerek seyretmek:)

    YanıtlaSil
  3. 3D konusunda kesinlikle film fragmanlarındaki gibi tatmin etmiyor.Buna rağmen konu olarak diğer seriden daha gerçekci örümcek adamı anlatan ve gerçek özelliklerini (örümcek adam bir cihaz kapsül sayesinde ağ atıyor ki bu çizgi romanlarında ve çizgi filmlerinde böyle) yansıtan bir film olmuş.Devam filmlerinde MJ ve osborn'un karşımıza çıkacağını düşündüğüm güzel bir örümcek adam serisi olacak..

    YanıtlaSil