Seçili Fragman

1 Mart 2013 Cuma

Mart'ta 5 Hafta, 10 Seçenek

     
Mart ayı baharın başlangıcı kabul edilsede sinema sektörü için çok fazla hareketli olmayan bir aydır. Hollywood iddialı yapımlarını daha çok yaz aylarına saklarken bu bahar döneminde tek tük büyük bütçeli film vizyona girer. Ülkemizde ise geç vizyon şansı bulan filmlerin ve yerli yapımların ayıdır Mart.
        

Bu ayın ve 1 Mart haftasının dikkat çeken filmi; ödül törenlerinde isminden epey bir söz ettiren müzikal Sefiller / Les Miserables. Victor Hugo'nun aynı isimli edebiyat klasiğinden uyarlanan Sefiller, Jean Valjean'in ölümsüz hikayesini beyazperdeye taşıyor. King's Speech'in Oscarlı yönetmeni Tom Hooper'ın son filmi olan Sefiller'de Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Sayfried, Helena Bonhem Carter, Sacha Baron Cohen gibi usta isimler yer alıyor. Müzikal / Dram kategorisindeki filmin oyunculukları tek kelime ile muhteşem. Tüm oyuncuların performanslarını şarkılar eşliğinde sergilediğini göz önünde bulundurursak normal üstü bir efor sarfedildiği de ortada. Eğer müzikalleri seviyorsanız bu ödüllü filmi kaçırmamanızı öneririm. Bu senenin başyapıtlarından biri şüphesiz.. 
       
Aynı haftanın ikinci filmi ise Josh Brolin, Sean Penn, Ryan Gosling ve Emma Stone'u bir araya getiren Suç Çetesi / Gangster Squad. Ocak ayında Amerika'da vizyona giren yapım, adı üzerinde bir suç draması. 1949 yılında Los Angeles'ta geçen ve mafya, polis, siyaset üçgeninde gelişen bir konuya sahip olan film Paul Lieberman'ın aynı adlı eserinden uyarlandı. Türü seviyorsanız bu filmi mutlaka izlemeniz gerekli.
            
Ayrıca 1 Mart'ta Pixar'ın efsane animasyonu Sevimli Canavarlar / Monster's Inc. bir kez daha beyazperdeye geliyor. Bir çok animasyon severin favori filmleri arasında yer alan Sevimli Canavarlar, haziran ayında vizyona girecek devam filmi Sevimli Canavarlar Üniversitesi'nden önce 3 boyutlu görsel bir şölen sunacak. Asıl vizyon tarihinin üzerinden 11 yıl geçtiğini düşünürsek, yeni nesil çocuklar ve aileleri tarafından da ilgiyi hakediyor bu film. Eminim kaç boyutlu olursa olsun Sevimli Canavarlar, büyük küçük herkese keyif vermeye devam edecektir.
       
8 Mart'ta fragmanları ile görsel açıdan büyük bir beklenti yaratan Muhteşem ve Kudretli Oz / Oz: The Great and Powerful, tüm dünyada vizyona giriyor. Efsane film Oz Büyücüsü'nün nimetlerinden yararlanan filmin başındaki isim ise Örümcek Adam üçlemesinin usta yönetmeni Sam Raimi. 3 boyutlu, fantastik bir aksiyon-macera olan filmde, büyücülük numaraları ile hayatını kazanan Oscar Diggs'in büyülü Oz Ülkesi'nde iyilik ve güç arasındaki seçimine tanık olacağız. Oscar Diggs rolünde James Franco'yu izleyeceğimiz filmde Oz'un cadılarını Mila Kunis, Rachel Weisz ve Michelle Williams canlandırıyor. Her yaştan izleyiciye hitap eden bu film için Mariah Carey'in 'Almost Home' adlı şarkıyı seslendirdiğini bir not olarak belirteyim.
    
Aynı hafta gösterime çıkan filmlerden ikisi yerli dramlar. İlki, Sarıkamış Harekatı'ndan sonra Doğu Anadolu'da bir köye sığınan 8 kişinin, vahşi doğanın ortasında, oldukça sert kış koşullarında, hayatta kalma mücadelelerini anlatan Eve Dönüş: Sarıkamış 1915. Yönetmenliğini Alphan Eşeli'nin üstlendiği filmin senaryosu da yönetmene ve Serdar Tantekin'e ait. Dramla birlikte aksiyon ve gerilim öğeleri de barındıran filmin başrollerini Uğur Polat, Nergis Öztürk ve Serdar Orçin paylaşıyor. Diğer yerli yapım ise Emrah (İpek) Erdoğan'ın (nam-ı değer Küçük Emrah) yönettiği Gelmeyen Bahar. Ülkemizde gündemden düşmeyen töre ve töre cinayetleri, kadına karşı baskı ve şiddet gibi konuları işleyen Gelmeyen Bahar, imkansız bir aşk yüzünden savrulan insanları beyazperdeye taşıyor. 'Masum bir sevda insanların hayatlarını nasıl ve neden karartır?' sorusuna cevap arayan film, kadına karşı zulme daha çok dikkat çekmek için özellikle Dünya Kadınlar Günü olan 8 Mart'ta seyircisiyle buluşuyor.
         
15 Mart Cuma günü ise Nurgül Yeşilçay, Tayanç Ayaydın ve Ezgi Asaroğlu'nun başrollerini paylaştığı üç kişilik bir aşk hikayesini anlatan Aşk Kırmızı vizyona giriyor. Fragmanı ve Nurgül Yeşilçay'ın cesur sahneleri ile gündeme gelen filmin senaristi ve yönetmeni Osman Sınav. Erotizmi bir reklam aracı gibi sunan filmlerin hemen hemen hepsinin hayal kırıklığı olduğu son yıllarda, bu filmin de reklamlarının bu yönde yapılması beni şüphelendirmiyor değil. Ama 'Osman Sınav' ismi bu şüpheyi biraz da olsa kırıyor. Artık film vizyona girdiğinde akıbetini göreceğiz..
         
Ve bir Çanakkale filmi daha sinemalarımıza geliyor bu ay. Çanakkale Yolun Sonu.. Çalışmaları uzun süredir devam eden ve Çanakkale Savaşı'nı konu alan filmin genel direktörlüğünü Serdar Akar üstleniyor. Çanakkale Savaşı'nda yaşananları merkezine alan film, isimsiz kahramanlar üzerinden Çanakkale cephesini, orada yaşananları, kısaca bu dramatik öyküyü yeni bir bakış açısıyla beyazperdeye taşıdığını iddia ediyor. Bu sene Çanakkale Savaşı ile ilgili filmlerde bir patlama yaşandığını düşünürsek bu film en doğru zamanda, tam da 18 Mart'ı içine alan Çanakkale Şehitleri Haftası'nda vizyona giriyor. Ama bu filmlerin biraz üstüste gelmesi ilgiyi ne kadar canlı tutar göreceğiz.
       
Türk filmleriyle dolu bir haftanın ardından 22 Mart'ta görsel ve teknik açıdan iddialı bir film olan Dev Avcısı Jack / Jack the Giant Slayer görücüye çıkıyor. Bu iddiasının arkasında X-Men, Valkyrie, Superman Returns gibi filmlere imza atmış Bryan Singer yer alıyor. Fantastik bir macera filmi olan Dev Avcısı Jack'in kadrosunda ise Ewan McGregor, Nicholas Hoult ve Stanley Tucci gibi isimler yer alıyor. Devlerle insanlar arasındaki mücadelenin masalımsı bir havada anlatıldığı bu film, haftanın filmleri arasında bir adım öne çıkıyor.
       
Ama asıl 3 boyutlu görsel şölen ayın son haftasında yaşanıyor. 4 yıl önceki fiyasko G.I. Joe filmine bir devam filmi geliyor; G.I. Joe: Misilleme.. Ocak sonunda vizyona giren Hansel ve Gretel: Cadı Avcıları filminden önce özel görüntüleri yayınlanan filmin 3 boyutlu sahnelerinin olay olacağı sinyallerini vermişti. Nitekim 3 boyut efektleri konusunda iddialı bir kaç sahneyi bu tanıtım videosunda görme şansımız olmuştu. Sadece bu videosu ile çıtasını ilk filmden bir tık yukarı taşıdığını gösteren film, konudan ziyade aksiyon ve görselliğe önem veren ticari yapımlardan biri. Kadroda Bruce Willis, Channing Tatum, Dwayne Johnson gibi aksiyon ustalarını barındıran yapım görselliğin haricinde izleyiciye neler sunacak, film vizyona girdikten sonra göreceğiz.. Kısaca, Mart ayında da her kesime uygun, bol seçki mevcut vizyonda. İyi seyirler dilerim.. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder