Seçili Fragman

7 Mart 2013 Perşembe

Adı Üstünde Hem Muhteşem Hem Kudretli Oz

Oz Büyücüsü / The Wizard of Oz, 1939 yılında çekilen ve sinema tarihinin en önemli filmleri arasında yer alan efsanevi bir filmdir. Baş karakteri Dorothy ve köpeği Toto bir hortum ile Kansas'tan Oz Dünyası'na geçerler. Dorothy, burada dost olduğu Korkak Aslan, Kalpsiz Teneke Adam ve Beyinsiz Korkuluk ile kayıp Oz Büyücüsü'nü ararken Batı'nın Kötü Cadısı ile mücadele eder. 1930'lu yıllarda dünyayı etkileyen Büyük Buhran, yani ekonomik kriz döneminde bir ilaç etkisi yaratan film, özellikle TV ve video döneminde dünya çapında bir üne kavuşur. Hikayesi, müzik ve şarkıları ile her kesimden seyircinin beğenisini kazanır. (Over the Rainbow şarkısı ile 1940 yılında Oscar da almıştır.) 46 yıl sonra gelen devam filmi tabii ki ilk filmin yerini tutamadı. İlk filmden tam 74 yıl sonra Disney, büyülü Oz Dünyası'nın kapılarını tekrar açıyor. Muhteşem ve Kudretli Oz / Oz the Great and Powerful, 8 Mart'tan itibaren izleyicilerini büyük, renkli ve 3 boyutlu bir yolculuğa davet ediyor.
      

Muhteşem ve Kudretli Oz'da Dorothy'den önceki döneme gidiyor ve Oscar isimli sahtekar bir büyücünün nasıl Oz Büyücüsü'ne dönüştüğüne tanıklık ediyoruz.. Oscar Diggs, Kansas'taki küçük bir sirkte sihirbazlık numaraları yaparak para kazanmaktadır. Az biraz düzenbaz ve üçkağıtçı olan Oscar, kızdırdığı Kaslı Adam'dan kaçmak için bir balona atlar ve gökyüzüne yükselirken hortuma yakalanır. Bundan sonra kendini Oz Diyarı'nda bulan Oscar, tanıştığı kanatlı maymun Finley ve Porselen Kız ile Zümrüt Şehri, kötü cadının elinden kurtarmaya çalışır. Bu esnada iyi cadı Glinda sayesinde kendi içinde de keşifler yapacaktır. 

      
Frank L. Baum'un 14 kitaplık serisinin ilki hariç kalan 13'ünden uyarlanan senaryo, Mitchell Kapner ve David Lindsay-Abaire'e ait. Filmin yönetmen koltuğunda ise usta isim Sam Raimi oturuyor. Tek kelime ile 'nefis' bir iş çıkardığının altını çizmek isterim. Elindeki imkanları zorlayarak görsel bir şölen sunan yönetmen, orjinal filme yaptığı göndermelerle de saygı duruşunu ihmal etmiyor. Sam Raimi, kendi ağzıyla da belirttiği gibi bu sefer bir kent ve bir karaktere bağlı kalmadan yepyeni bir dünya, şehirler ve karakterler yaratıyor. 
     
Oz Diyarı'nın üç cadısını tanıyalım şimdi.. Oscar kendini bu büyülü dünyada bulduğunda ilk olarak Mila Kunis'in canlandırdığı Theodora ile tanışır. Burada tutkunun rengi kırmızının bir kadına ne kadar yakıştığını göreceksiniz. Ama ne yazıkki ablası Evanora tarafından çok kötü bir cadıya, Batı'nın Kötü Cadısı'na dönüştürülür. (İleride Dorothy'ye de bela olacaktır.) Evanora ise zümrüt rengi ve 'kötü' bir çekiciliği ile Rachel Weisz tarafından hayat buluyor. İyi cadı Glinda rolünde ise masumiyetin simgesi beyaz elbisesi ile Michelle Williams'ı izliyoruz. Bu 3 kadın oyuncu da muhteşem oyunculukları ve rollerinin gerektirdiği mimikleri ile çok başarılı bir iş çıkarıyorlar. Bir bakıyorsunuz iyiliklerine inandıklarımız kötüleşiyor, kötü sandığımız iyi çıkıyor. İşte bu, oyuncuların becerileri ile sağlanıyor. Sam Raimi'nin yönetimi bu doğru seçilmiş oyuncularla birlikte filmi yukarılara taşıyor. Oz Büyücüsü olan James Franco yönetmenle birlikte Spider-Man serisinde de birlikte çalışmıştı. İkilinin uyumu filme bir kez daha yansıyor. 
      
Muhteşem ve Kudretli Oz için yapımcılar kesenin ağzını açıp ödül törenlerine göz kırpıyorlar resmen. Teknik olarak film için son teknoloji kullanılıyor ve 3 boyutlu olarak çekiliyor. Yani Alis Harikalar Diyarında gibi sonradan devşirme, çakma 3 boyutlulardan değil. Kimi 3 boyut efektleri ile sinema salonuna ateşler üflenirken bir bakıyorsunuz sağınızdan güvercin uçuyor. Tamamı kapalı setlerde çekilen filmin dekorları, sahne tasarımları ve renk skalası filmin adı gibi 'muhteşem'. Kansas'ta 1905 yılında siyah beyaz tonlarda ve dar ekran başlayan görüntü Oz Diyarı'nda renklerine kavuşuyor ve genişliyor. Oz Dünyası'nda geçen ilk dakikalar akıllara Avatar'ı getiriyor. Gönül ister bu filmi yurt dışındaki gibi IMAX formatında izleyip Oz Dünyası'nın içine bizzat girebilmeyi ama maalesef IMAX versiyonunu dağıtımcı firma ithal etmediği için bu deneyimden mahrum kalıyoruz. Yine de 3D salonlarda da müthiş bir 3D deneyimi yaşayacağınızdan şüpheniz olmasın.
     
      
Temelde bir çocuk filmi olan Muhteşem ve Kudretli Oz, herkesin içinde barındırdığı iyiliği keşfetme üzerine bir mesaj içeriyor. Ayrıca 'hukuksal sınırlamalar çerçevesinde' orjinal filme göndermelerde bulunuyor. (1939 yapımı Oz Büyücüsü'nün hakları MGM firmasına ait) Zaten ortak içeriklerle bir 'prequel' bile sayılabilir. 
       
Kısaca, Muhteşem ve Kudretli Oz adı gibi muhteşem bir sinema deneyimi sunuyor. 130 dakikalık süresi kimi yerlerde kendini hissettirsede baştan sona büyüleyici bir masal izliyorsunuz. Büyük küçük herkese hitap eden Oz the Great and Powerful, hem Türkçe Dublajlı hem de Altyazılı seçenekleri ile vizyonda.. Bilete verdiğiniz parayı sonuna kadar hakeden bu filmi kaçırmamanızı öneririm.   (8/10)
      
   
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder