Seçili Fragman

5 Nisan 2013 Cuma

Nisan Vizyonundan Seçmeler

    
Nisan ayı, 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nıdan ötürü çizgi film ve animasyonların patlama yaptığı bir aydır. O yüzden başta çocuk filmleri olmak üzere gişe canavarlarından festival filmlerine geniş bir yelpaze, bu ayda da vizyona girmeyi bekliyor. (Genelde yurtdışında gösterimini tamamlamış ve gecikmeli olarak ülkemizde vizyon şansı bulan filmlerin ayı da diyebiliriz.) Her hafta ortalama 8 filmin vizyona çıkacağı Nisan'da öne çıkan yapımlar ise şu şekilde:
      
5 Nisan haftasında vizyona girecek el-Cin, yerli sinemanın korku türündeki son örneği. Dabbe ve Semum filmlerinin yönetmeni Hasan Karacadağ'ın yönettiği el-Cin, izleyicileri cinler aleminde korku ve gerilim dolu bir yolculuğa çıkarıyor. 2012'de benzer yerli filmlerin gişedeki başarısı yerli sinemada bu türün devamlılığını sağladığı açık. el-Cin'in ne kadar korkunç olacağını, gererken güldürüp güldürmeyeceğini film vizyona girdiğinde göreceğiz.
    
Aynı hafta Brian De Palma'nın Filmekimi'nde de gösterilen son filmi Öldüren Tutku / Passion kısıtlı kopya ile ticari gösterime giriyor. 2011 tarihli, Alain Corneau'nun yönettiği Fransız filmi Love Crime'ın yeniden çevrimi olan yapımda Rachel McAdams, Noomi Rapace ve Paul Anderson baş rolleri paylaşıyor. Eleştirmenleri ve izleyicileri ikiye bölen bu erotizm yüklü gerilimin senaristi de yine yönetmenin kendisi. Özellikle Rachel McAdams'ın performansı için seyredilmeyi hakeden yapım, afişi ve fragmanı ile de merak uyandırıyor.
      
5 Nisan haftasının animasyon filmi ise Rus yapımı Karlar KraliçesiDanimarkalı yazar Hans Christian Andersen'ın klasikleşmiş masalları arasına giren The Snow Queen'den uyarlanan film, 3 boyutlu olarak çocuk seyircileri büyülemeyi hedefliyor.
     
12 Nisan cuma günü Korkunç Bir Film serisi, tam 7 yıl aradan sonra, 5. filmi ile sinemalara geri dönüyor. Tamamen yeni karakterleri barındıran bu yeni filmde de her zamanki gibi vizyona girmiş başta korku filmleri olmak üzere bir çok yapım ti'ye alınıyor. Neler mi? Paranormal Activity, Mama, Evil Dead, Açlık Oyunları, Siyah Kuğu, Maymunlar Cehennemi bu filmlerden bir kaçı.. Sinema anlamında ilk 4 filmden farklı bir şey sunmayan bu 5. filmde de Charlie Sheen, Lindsay Lohan gibi bir çok tanıdık ismi konuk oyuncu olarak görmek mümkün. Herkese hitap etmeyen komedi anlayışı ile serinin fanatiklerini memnun edecektir elbet Scary Movie 5 ama serinin vazgeçilmez başrol oyuncuları Anna Faris ve Regina Hall'in bu filmde yer almadığını belirtmek isterim.
     
Aynı hafta Tom Cruise'un başrolünde olduğu bilim-kurgu aksiyon filmi Oblivion da gösterime giriyor. Kıyamet sonrasında araştırma için Dünya'ya geri dönen asker Jack'in macerası olarak özetlenebilecek filmin yönetmeni ise Tron filminden hatırlayabileceğimiz Joseph Kosinski. Tom Cruise haricinde Olga Kurylenko, Morgan Freeman, Melissa Leo gibi isimleri barındıran film görsel ve teknik açıdan epey bir iddialı duruyor. Bu tip filmleri sinemada izlemek lazım..
     
12 Nisan haftasının animasyon filmi ise DreamWorks yapımı, tarih öncesi çağlarda yaşayan komik bir ailenin keyifli ve 3 boyutlu macerasını anlatan Croodlar. Küçükleri olduğu kadar büyük izleyiciyi de tavlayacak gibi..
      
19 Nisan doğal olarak animasyon filmlerinin görücüye çıkacağı bir hafta oluyor. Efsane Pixar filmi Kayıp Balık Nemo yeni 3D haliyle, Cesur Balık ise ikinci macerasıyla salonlardaki yerini alıyor. Yani her iki filmde de su altına, balıklar dünyasına iniyoruz. Animasyon filmleri haricinde bu haftanın vizyon programını genelde aksiyon ve gerilim filmlerini görüyoruz. Ocak ayında vizyonu ertelenen Texas Chainsaw 3D bir aksilik olmazsa bu kadar 3D animasyon filmin arasından salon bulup seyircisi ile buluşacak. Bu anlamda pek ümitli değilim. Bu arada belirteyim Türkiye'de de 1 Eylül'den itibaren salonların dijitale dönüştürülmeleri hızlanacak. 
     
Nisan ayının son haftasında usta İngiliz yönetmen Mike Newell'in son filmi Büyük Umutlar / Great Expectations vizyona giriyor. Charles Dickens'ın klasikleşmiş aynı adlı eserinden uyarlanan filmin başrollerinde ise Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes ve Jeremy Irvine yer alıyor. Eserin zamanlamasına uygun olarak, 97 yapımı modernleştirilmiş Büyük Umutlar faciasını unutturabilecek bir yapım olan bu yeni Büyük Umutlar'ın sanat tasarımı, kostümleri ve akabinde oyunculuklarının çok iddialı olduğunu söyleyebilirim. Kısıtlı kopya ile vizyona girecek bu filmi kaçırmamanızı öneririm.
     
Aynı hafta Oscarlı yönetmen Steven Soderbergh'in son filmi Side Effects (Yan Etkiler demek), Acı Reçete ismiyle Türkiye'de vizyona çıkıyor. Suç-gerilim türündeki filmin başrollerinde Jude Law, Catherine Zeta-Jones, Channing Tatum gibi yönetmenin sadık oyuncuları yer alıyor. Steven Soderbergh'in kendine has tarzını taşıyan bu yeni filmi, oyunculukları olduğu kadar senaryo ve akıcılığı ile öne çıkıyor. Asıl gişe canavarlarının bombardımanına önümüzdeki ay, yani Mayıs'ın ilk haftasından itibaren uğramaya başlıyoruz. 
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder