Seçili Fragman

13 Kasım 2014 Perşembe

Gupse Özay Yazdı ve Oynadı... Delikanlı Deliha'nın Öyküsü

O'nun adı Deliha... Aslında Zeliha ama mahalleli ona Deliha diyor. Atarlı giderli, saf, temiz kalpli ve biraz da deli, serseri bir kız. Kız oğlan kız aslında. Babasını kaybettikten sonra annesi ve anneannesi ile birlikte yaşıyor Zeliha. Bakımsız, fırlama ve Kenan İmirzalıoğlu'na (posterine) aşık. Bir gün mahallelerine dükkan açan Şirinceli erkek kardeşlerden yakışıklıca olana aşık oluyor Zeliha. Fakat standart kız tipinden çok uzak olan Zeliha, elemanın ilgisini bir türlü çekemiyor. Sonra mı ne oluyor? Hepsi ve fazlası, bir kahkaha tufanı olan Deliha filminin içerisinde yer alıyor.
   
Yalan Dünya'da Nurhayat olarak sevdiğimiz, benimsediğimiz, son yılların en iyi oyuncularından biri olan, mimiklerini müthiş kullanan Gupse Özay, bir başka yeteneğini daha ortaya çıkarıyor. Yazarlık çizerlik... Deliha'nın hikayesini ve senaryosunu kaleme alan Gupse Özay, filmde Zeliha'nın kendisine de hayat veriyor. Çok da isabetli oluyor çünkü başka kimse bu kadar hissederek, yaşayarak Zeliha'yı kanlı canlı beyazperdeye taşıyamazdı. O kaşları, bakışları, 'OOAAaa yaa' gibi envai çeşit tepkileri.. Hepsi Gupse Özay'ın üzerine müthiş oturuyor. Tabii rolü için aldığı kilolar da cabası. (Bence çok da yakışmış.)
    
Peki sadece Gupse Özay mı? Film baştan sona yeteneklerle dolu. Özellikle iki isim var ki her sahnede biraz daha devleşiyorlar, oyunculukları ile kendilerine hayran bıraktırıyorlar; Havva karakterini oynayan Zeynep Çamcı ve Cemil'in abisi Cihan Ercan... Nitekim filmi galasında oyuncularla birlikte izledikten sonra, kendilerini ayakta alkışladık. Bu 3 isme ilaveten menopozlu anne Derya Alabora, çok sevimli anneanne Esin Eden, evde kalmış kanka komşu Hülya Duyar, cool Cemil rolüyle Barış Arduç ve yazmak isteyip uzatmamak adına yazamadığım tüm kadro... On numara beş yıldız. Eksiksiz tüm roller de tüm oyuncular da tek kelime ile muhteşemler. 'Şu kötü oynamış, şu becerememiş, ı ıh olmamış' diyebileceğiniz bir kişi bulabilmeniz mümkün değil.
    
Filmleri amacına göre değerlendirmek gerekir her zaman. Zaten bir Nuri Bilge Ceylan filmi izlemeyeceğimizi bilerek Deliha'yı izledik. Akla hemen Recep İvedik gelecektir şüphesiz. Tamam andıran yerler olacaktır ama Deliha belden aşağıya vuran bir karakter değil. O anlamda Recep İvedik ne kadar itici geliyorsa, Zeliha tam tersi daha sempatik geliyor seyirciye. Deliha'nın en büyük artısı güçlü yan karakterleri hikayeye çok güzel yediriyor oluşu. Filmi bir bütün yapan bu yan hikayeler ve kendi içinde bombaları olan sekansları ile Deliha başlı başına bir komedi cümbüşü sunuyor. Nitekim filmin vaadi de bu...
 
  
Gülmekten karnıma ağrılar girdiğini itiraf etmeliyim ama özellikle iki sahne var ki koltuğumdan düştüm resmen; ilki baştan sona 'İffet' sahnesi. (Tüm salon kırılacağı için diyalogları kaçırmak mümkün) İkincisi ise 'Traktör yolculuğu'. Filmi izledikten beni daha iyi anlayacaksınız...
   

Deliha'nın yönetmeni Hakan Algül'ü Eyyvah Eyvah serisinden hatırlayacaksınız. Bir kez daha çok temiz, derli toplu bir iş çıkarıyor. Farklı kamera hareketleri ile filme ekstra hareket katıyor diyebilirim. Bunun haricinde zaten ön plana çıkan oyuncular ve hikaye ile Deliha, 2 saate yakın süresi boyunca eğlendiriyor. Bir kaç yerde duygulandırdığını da itiraf etmeliyim.
   
Kısaca Deliha; tam bir kahkaha terapisi. Git filme, unut gerçek dünya dertlerini ve 2 saat boyunca kahkaha at.. Başka bir şey beklemeye gerek yok. Düğün Dernek, Eyyvah Eyvah vb. hep bu tarz filmler..
   
Neymiş; komedinin cinsiyeti olmazmış. Bunu yıllarca bize ispatlayan Yasemin Yalçın, Nilgün Belgün ve nicelerine saygımız sonsuz ama son döneme damgasını vuran Gupse Özay, yeni bir sayfa açmış oldu bu anlamda. Umarım Deliha'nın da 3-4 devam filmi gelir. Ben doyamadım, çünkü acı gerçeklerin içerisinde böyle kaçamaklar bile insanın topraklanmasına yetiyor.

Kalemine, yüreğine ve emeğine sağlık Gupse :)

Beklentimi fazlasıyla karşıladığı için: 10/10




Bir kez daha muhteşem ve kusursuz bir galaya imza atan başta Zümrüt Hanım olmak üzere tüm BKM ekibine, Cinemaximum Kanyon Sineması çalışanlarına teşekkürler.


Deliha Gala / Fuaye

Deliha, Gala gösterimi sonrası oyuncuları alkışlarken.

Deliha, Gala sonrası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder