Seçili Fragman

3 Eylül 2016 Cumartesi

Disney Pixar'dan Yeni Bir Şaheser; Kayıp Balık Dori / Finding Dory

Pixar'ı satın alıp güçlenerek kendi kulvarında birinciliği bırakmayan Disney, yine Pixar stüdyosundan bir devam filmiyle karşımıza çıkıyor. 2003 yılının efsane filmlerinden biri olan, büyük küçük herkesçe sevildiği gibi dönemin en teknolojik görselliğiyle büyüleyen animasyon film Kayıp Balık Nemo, tam 13 yıl sonra devam filmine kavuşuyor. Benim gibi Nemo fanlarının yıllardır dört gözle beklediği filmin adı da Kayıp Balık Dori / Finding Dory oluyor ve başrolü bu sefer kısa süreli hafıza kaybı yaşayan sevimli mavi balığımız Dori'ye veriyor.
  
Disney Pixar'ın kalitesinden şüphesi olan var mı hala? Her filmiyle çıtaları yükselten, bir önceki filme göre teknik anlamda da sürekli kendini geliştiren, her daim kaliteli iş çıkarabilmek adına zamanı geniş kullanan bir firma; Pixar. Ve ne zaman bir Pixar filmi vizyona girse bunu seyirciye kanıtlamış oluyorlar. Kayıp Balık Dori de son örneğimiz oluyor.
   
Disney Pixar filmleri şüphesiz hem küçüklere hem de büyüklere hitap ediyor. Hikayeleri çok zorlayıcı olmayan, eğlendirirken öğütlerini veren, seyirciyi pozitif enerji ile dolduran keyifli işler çıkarıyorlar diyebiliriz. Oyuncak Hikayesi'nden tutun da Sevimli Canavarlar'a, Wall-E'den Nemo'ya kadar tüm filmleri samimi konuları, yerinde esprileri, nokta atış tespitleri ile seyirciyi çok rahat kavrıyorlar. Bir stüdyodan bir tane mi kötü film çıkmaz. Adamlar tamamen kaliteye yatırım yapıyorlar ve sonuçlarını da fazlasıyla alıyorlar.
   
Kayıp Balık Dori her ne kadar 13 yıl sonra gelse de hikaye Kayıp Balık Nemo'daki maceradan 1 sene sonra geçiyor. İlk filmde Marlin ile tanışıp Nemo'yu bulma macerasında kendisine eşlik eden mavi unutkan balık Dori herkesin sempatisini kazanmıştı. Şimdi sınıf atlıyor ve birinci yan karakterlikten başrole yükseliyor. Unutkan kızımız bir anda ailesini hatırlayınca onları bulmak için yolculuğa çıkıyor. Hem de ne yolculuk... İlk film ile benzer bir konu işleniyor ama detaylara girildiğinde çok orjinal espriler, çok dokunaklı kısımlarla karşılaşıyorsunuz. Mesajlarını da çok net veriyor (ki ben şahsen spontane yaşamak konusunda Dori ile yarışacak biri olduğum için bu mesajdan büyük keyif aldım.) Zaten ilk filmde 'aile' konusu yeterince işlenmişti. Şimdi bu daha da kuvvetleniyor ve sadece biyolojik aile değil, dostluğun ve aile gibi olmanın öneminin de altını çiziyor.
   
Kayıp Balık Dori'nin yönetmeni Andrew Stanton daha önce yönettiği Kayıp Balık Nemo ve Wall-E ile Oscarlarını kazanmış bir isim ki 3.'yü de önümüzdeki yıl Kayıp Balık Dori ile evine götüreceğini düşünüyorum. Teknik anlamda kusursuz bir iş sunan film, gerçeğe çok yakın arka planları, gerek ilk yarıdaki okyanus görselliği, gerekse ikinci yarıdaki su parkı tasarımı ile tek kelime ile büyülüyor. 3D ile seyirciyi atmosferine çok rahat sokuyor. Macera dozu bu filmde daha da artarken, duygusal kısımlar da (özellikle bir karşılaşma sahnesi var ki) içinize işleyebiliyor. Ama komedi dozu epey yüksek. Çok fazla orjinal espriler mevcut. Demek istediğim; bol bol kahkaha atabilirsiniz. Yalnız itiraf etmeliyim ki bir kısımda gözlerim de dolmadı değil. (Evet evet konuşan bir balıktan nasıl etkilendiysem artık.)
   
Flashback ile bebekliğine indiğimiz Dori'nin sahnelere bayılacaksınız. (Bu arada Bebek Dori 'kalp' ben.) Balinaca konuşma sahnelerine çok gülerken, Ahtapot Hank ile de epey eğleneceğiniz garanti. Filmde hiç kötü bir karakterin, olumsuz içeriğin olmaması ama heyecan dozunun yüksek olması da cabası.
   
Bu arada bir detay; Kayıp Balık Dori içindeki tüm yazılar Türkçe. Mesela dişi balinanın adı Kader. Orjinali Destiny ama Disney Türkiye balinayı Türkçeleştirmeyi uygun bulmuş. Dublaj da mükemmel. İzlerken de dinlerken de yorulmuyorsunuz. (Orjinal seslendirme kadrosuda çok sağlam ki birçoğu ilk filmden, o yüzden İngilizce de izlemek isterdim.) 
   
Sonuçta; karşınızda konusundan senaryosuna, tekniğinden kalitesine kadar kusursuz bir animasyon filmi var. Animasyonculukta son nokta. Disney Pixar evreninin şimdilik top noktası. İlk filmin izinde, eğlenceli, keyifli, bir kez daha küçük büyük herkesin seveceği bir film;  Kayıp Balık Dori / Finding Dory.  Kendinize bir iyilik yapın ve bu filmi 3 boyutlu olarak sinemada izleyin. Daha sonra DVD'den de bol bol izleyeceksiniz diğer Pixar filmlerinde olduğu gibi. Şüphesiz (bence) yılın en iyilerinden...

(9.5/10)


İşte Bebek Dori :)
  
   
   
  
   






1 yorum:

  1. İlk fliminidvd den izlemistim o zamanlar genelde flim kiralayiyordum o zaman bile görseli mükemmeldi ve çok eglenceliydi dublaj olarak izlemistim ve seslendirmesi flimde emanet gibi durmuyordu bana öyle gelmisti açıkçası başarılıydı... Nemo minik tatlı baligimizken Şimdi ise Kayıp balık dori yi izleyecegiz gercekten guzel birşey 3D izlemek bu flim icin ayrıca güzel zaten...

    YanıtlaSil