Seçili Fragman

20 Eylül 2011 Salı

Arkadaştan Öte; Seks Arkadaşlığı (Unrated / Sansürsüz Yazı)


Geçen haftasonu bir kaç arkadaşımla beraber Justin Timberlake ile Mila Kunis'in başrollerini paylaştığı, romantik-komedi Arkadaştan Öte / Friends With Benefits filminin özel gösterimine katıldık. Hollywood tarzı klişe romantik komedilerden biri olacağından şüphesiz, "çerezlik" tabir edilen, tek seyirlik bir film olduğunu bile bile bu filmi tercih ettik. Hata mı ettik? Hayır..
              
Öncelikle Hollywood ve bu enteresan rekabetinden bahsedelim. Stüdyolar arasında evel ezel devam eden bu rekabet çoğu zaman kendini hissettirmese de bazen gözümüze gözümüze sokuluyor resmen. Örneğin 90'ların sonunda bir göktaşı sevdası patlamış, Derin Darbe ve Armageddon, aynı sene gösterime girmişti. Yine aynı dönemde volkan patlamasına şahit olmuştuk iki ayrı stüdyodan. İki farklı Pamuk Prenses uyarlamasını beklediğimiz şu günlerde beyazperdenin vazgeçilmezi romantik komediler de benzer konular ile salonlara uğramaya devam ediyor.
                
Bu senenin ilk aylarında vizyona giren Bağlanmak Yok / No Strings Attached, Natalie Portman ve Ashton Kutcher'ın cinselliğe dayalı arkadaşlıklarını temel alarak, cesur ve farklı bir girişimde bulunmuş, fakat pek fazla beklentileri karşılayamayıp klişelere dayanmaktan öteye geçememişti. Yine de "Hollywood tarzı romantik-komedi" kategorisinde kendine farklı bir yer açmıştı.
                   
Şimdi gelelim bu yeni filme.. Daha atik davranıp "Friends With Benefits" ismini diğer filmden önce kapan ama vizyon şansını daha sonra elde eden bu filmde de konu iki arkadaş arasındaki cinselliği temel alıyor. New York'ta yaşayan Jaime (Mila Kunis) bağımsız olarak çalışan bir kelle avcısıdır. (Headhunter - Firmalara eleman bulan kişi / personel avcısı da denmektedir.) Dylan (Justin Timberlake) ise Los Angeles'ta çalışan bir sanat yönetmenidir. Jamie yeteneklerini kullanıp Dylan'ı New York'a yerleşmesi konusunda ikna ederken, bu ikili arasında da bir çekim oluşur. Aşktan ve ciddi ilişkilerden canı yanmış olan Jamie ve Dylan, bağlanmanın olmadığı, sadece eğlencenin ve sorgusuz seksin ağır bastığı bir "arkadaşlık" kurarlar. Aslında "benzerini sanki daha önce görmüştük" denecek cinsten bir konu.. Konunun benzerliğini senaryodaki detaylar örtse de filmi çok öteye taşıyor diyemeyiz.
                

Müzik piyasasından beyazperdeye transfer olan Justin Timberlake'in istilası, ülkemizde bu döneme denk geldi. Gişeden bilet alırken en az 3 afişte birden ismini görüyoruz: Vizyondaki Kötü Öğretmen / Bad Teacher ve Arkadaştan Öte / Friends With Benefits'in yanı sıra yakında vizyona girecek olan bilim kurgu - gerilim In Time / Zamana Karşı filminde de başrolde yer alıyor kendisi. Müzikteki başarısını oyunculukta ispatlamış olamasa da şimdilik, Justin Timberlake'in performansı için vasat denemez. Siyah Kuğu / Black Swan 'da yardımcı rolde olsa da çok etkileyici ve doğal performansı ile göz dolduran Mila Kunis bu filmde de çok başarılı bir oyunculuk sergiliyor. Özellikle tavrındaki rahatlık ve doğallık, kamera önünde her oyuncunun yakalayamadığı bir frekanstır. Bu ikili arasındaki müthiş kimya ve elektrik ise filme en çok katkı sağlayan unsur diyebiliriz. Bunun yanında yan rollerde öne çıkan Jenna Elfman, Woody Harrelson, Patricia Clarkson gibi ustaların oyunculuk anlamında filme artı etki yarattığı şüphesiz. Filmin geri kalanı için bu kadar iyi diyemeyeceğim..

                   
Özellikle Jamie'nin seks üzerine kurduğu hakimiyet ve serbestliği, annesi olan ilişkisi, aşksız sekse yapılan vurgu, hala "İffet" , "Bir Çocuk Sevdim" gibi dizilerde cinselliğin ayıp bir şey gibi gösterildiği ülkemizde biraz ters ve alışılmadık kalıyor. Tamamen tartışmaya açık bu durum karşısında bu sahneler çok abartılı gelebiliyor. Hele Jamie'nin annesinin tavırları, senaryo itibariyle yuh dedirtecek boyutlara kadar ulaşıyor.   
                    

Sonu bilindik, tipik bir romantik komedi aslında Arkadaştan Öte. Sinemalarımıza uğramayıp direk DVD'si çıkan Easy A filminin yönetmeni Will Gluck'ın yönettiği Arkadaştan Öte için ahım şahım bir kurgu, etkileyici planlar, vs. gibi teknik cümleler kurmak ta mümkün değil. Maalesef herşey çok aynı ve çok sıradan... Seks sahnelerini ne yapıp edip "dozunda" çıplaklık ile kotaran ama kamerayı bol bol Justin'ın vücuduna ve özellikle "kıçına" yöneltmeyi ihmal etmeyen yönetmen sırtını bir çok klişeye de yaslıyor film boyunca. (Bu cümlenin aynısı Bağlanmak Yok için de kurmuştuk.) Gökdelen tepesine yasak yollarla çıkıp gökyünü izlemek, sokaktaki grup dansları, konuşmalara yanlışlıkla şahit olma, yanlış anlaşılmalar, arıza bir çocuk karakter, vs romantik komedilerin olmazsa olmazları gibi olmuş durumda ve Arkadaştan Öte 'de bunların hepsi var.

                       
Her ne kadar basit, yer yer saçma, kısmen gerçekçi ve etkileyici bir film olsa da Arkadaştan Öte / Friends With Benefits, seyircisini güldürmeye başaran ve başroldeki karakterlerin arasındaki romantizmi ve çekimi çok iyi yansıtan, hardcore seks sahnesi içermeyen bir "fuckbuddy" yani "seks arkadaşı" filmi. Sonuç olarak; 15 yaşından büyük, "geniş" düşünebilen her izleyici için tek seyirlik ve fazla birşey beklemeden, iyi vakit geçirmelik diyebiliriz..       (6.5/10)
                  
Ve son bir not: Tüm erkeklerin hayalindaki bir karaktere hayat veren Mila Kunis'e filmde aşık olmamak ne mümkün. Hadi üstüne gidin de İffet'in ilk bölümünü izleyin.. "Yapma Cemil, olmaz Cemil, 1 senedir çıkıyoruz ama bana dokunamazsın Cemil" diyen namus abidesi İffet'i normalmiş gibi gösteren ama Cemil'i Türkiye'nin yeni sapığı ilan eden (bu sadece taze bir örnek) Türk TV kanallarımızın yanında bu film çok daha iyi mesaj veriyor açıkçası. Neyse bu derin konuyu fazla irdelemenin bir anlamı yok şimdilik. Sinemada Arkadaştan Öte'yi izleyip eve gelince İffet'e rastlamak hakikaten müthiş bir tesadüf. Nereden nereye...
             



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder