Seçili Fragman

12 Kasım 2011 Cumartesi

Ölümsüzler'de Ölüp Ölüp Dirilmek


Ölümsüzler / Immortals, aylardır fragmanı dönen ve özellikle vizyona gireceği 11.11.11 tarihi ile dikkat çeken bir Yunan mitolojisi filmi. Çoğu sinemada 3D gösterilen film tüm dünyada ve ülkemizde aynı anda vizyon girdi.

                
Bir filmi sinemada izlemek için herkesin belli kriterleri vardır elbet. Çoğu kişi için bol efekt ve görsel şölen bu kriterlerin başını çeker. Nitekim filmin fragmanını izlediğimden beri 300 Spartalı'daki gibi bol efektli, fantastik bir blockbuster olacağından şüphem yoktu Ölümsüzler'in..
                 
Filmin öyküsü antik yunan zamanında geçiyor. Kral Hyperion efsanevi Epirus Yayı'nı ele geçirmek için tüm insanları ve Yunanistan'ı resmen yok ediyor. Halbuki geçirince de Titanları hapis oldukları yerden salarak Yunanistan'ı yok edecek ama derdi ismini ölümsüzleştirmek işte. Tüm bu olanları yukarıdan izleyen tanrılar ise ölümlülerin kendi aralarındaki bu savaşa karışmıyorlar ama bir yandan Zeus'ta ölümlü kılığında Theseus'u büyük bir savaşçı olması için eğitiyor. Filmin başrolünde doğal olarak Theseus var. Bir paragraf boyunca yazdıklarımın özetinden ise şöyle bir sonuç çıkıyor: Filmin senaryosu sıfır.. Ne yazıkki vasat ötesi.
                  

Filmin görselliği için ise senaryo ile ters orantılı olarak müthiş diyebilirim. Çoğu sahnenin yeşil ekran önünde çekildiğini göz önünde bulundurursak efektlerin çok başarılı olduğu apaçık ortada. Yönetmen Tarsem Singh resmen hayal gücünün sınırlarını zorluyor önceki filmlerinde olduğu gibi. Yaratılan dünya ve filmin içindeki atmosfer kesinlikle görülmeye değer. Sadece bu yönüyle bile filmi "beğendiğinizi" düşünebilirsiniz. Yiğidi öldür hakkını yeme derler. O yüzden filmin görsel açıdan çok tatminkar olduğunu bir kez daha vurguluyayım. Ama bu görsellik sinemaya para veren izleyici kitlesi için ne kadar yeterli, tartışılır. Tüm bu görselliğe rağmen yönetmenin başvurduğu klişe yöntemlerde yok değil. Üç ayrı dövüş sahnesinin birbirinin içine yedirilerek parça parça gösterilmesi ve bu sahnelerde ya çok hızlı ya da yavaş çekim yapılması seyircide "Bu filmi daha önce görmüştük sanki" hissi yaratıyor.

                 
Oyunculuk olarak öne çıkan kimse yok filmde. Hatta Mickey Rourke hariç kimse iyi bir performans sergileyemiyor. Ama filmin kostümlerinde en ince detayına kadar düşünülmüş ve birinci sınıf bir çalışma ortaya konmuş. Süre olarak da film, aynı örnekleri karşısında epey kısa kalıyor. (Ne yazıkki kesilmiş versiyonunu izledik biz bilmeden.) Filmde sağlam bir senaryo olmadığı için bir çok sahne seyircinin kafasında soru işaretleri uyandırıyor. Kutsal bakire kahinin bir günde tanıştığı adamla birlikte olması, aşırı klişe diyaloglar, karakterler arası iletişimsizlik ve kopukluk  hep senaryonun kötü oluşunun örnekleri. Bu durum filme negatif olarak yansıyor.
                  
Filmi 3 boyutlu izledik biz ama 2 boyutlu oynadığı salonlarda mevcut. Clash of the Titans filminde olduğu gibi gereksiz üçüncü boyutu sadece para tuzağı. O yüzden tercihinizi 2 boyutludan yana yapmanızı öneririm. Nitekim yine aynı gözlükler ve yine aynı sorunlar devam ediyor. (Bu cümle sadece Xpand teknoloji için geçerlidir.) Finale kadar filme ayrı bir hava katmıyor kesinlikle üçüncü boyut. Hatta boşu boşuna filmi normalden daha koyu izlememize neden oluyor. Freida Pinto'nun çıplak sahnelerinin bile 2 boyutlu gösterimlerde daha net olacağı hayranlarına duyurulur. :) 
                    
                  
Filmin 3D versiyonları 13 yaşından büyük seyircilere uygunken, 35mm kopyalar (2D versiyonlar) 18 yaş sınırlı. 3D filmlerin basılı bir kopyası olmadığı için üzerinde değişiklik yapılması söz konu olabiliyor. Nitekim bu filmde de yaş sınırını aşağıya çekmek için sansüre uğramış bir sürü şiddet sahnesi mevcut. Şuan sinemalarda bu iki versiyonu da bulmak mümkün. Tercih yine size kalıyor.
                  
Sonuç itibariyle görsel şölenden/efektlerden başka hiç bir şey sunmayan bu film yine de tam sinemada izlemelik. Bu anlamda filmi beğendim mi? Kesinlikle evet.. Bir daha izler miyim? Hayııır.. Türün fanatiklerini memnun edecek epik bir film var önümüzde. Bayan izleyiciler için sadece bir kaç kaslı vücuttan ibaret olan film özellikle erkek izleyici kitlesine hitap ediyor. Filmi hiç bir şey beklemeden izlerseniz, salondan memnun çıkma olasılığınız artacaktır. 

(6/10)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder