Seçili Fragman

10 Kasım 2011 Perşembe

Tenten, Spielberg, Jackson


Belçikalı çizer Hergé 'nin dünyaca ünlü karakteri Tenten bir kez daha beyazperdeye geliyor. Hemde projenin arkasında iki dev isim, Steven Spielberg ve Peter Jackson bulunuyor. Bugüne kadar 70 dile çevrilen ve 200 milyondan fazla satan bu çizgi karaktere özellikle Avrupalılar aşina. Bu yüzden de bu kıtada film, Amerika'dan tam 6 hafta önce vizyona giriyor. 

              
1980'li yıllardan beri Tenten'in sinema hakları için büyük bir uğraş veren yönetmen Steven Spielberg, 2000'lerin son dönemlerinde bu işe yoğunluğunu verdi. Peter Jackson'ın yönlendirmesi ile hareket/performans yakalama (motion capture) tekniğinin kullanıldığı filmin tamamı animasyon. Ama gerçek oyuncuların, aynı Avatar'da olduğu gibi kameralarla donatılmış kostümleri ile oynadığı, ve bu görüntülerin bilgisayara aktarılarak gerçeğe yakın animasyon görüntülerin elde edildiği film, teknolojide son nokta. Kısaca film teknik olarak büyük bir yenilik ve görsel şölen sunuyor seyirciye. 
                   
Filmde Tenten rolünde Jamie Bell'i, yani nam-ı değer Billy Elliot'ı izliyoruz. Sakharine'e ise usta oyuncu Daniel Craig hayat veriyor. Daha önce Maymunlar Cehennemi'nin son filminde, King Kong'ta ve Yüzüklerin Efendisi'nde Gollum olarak karşımıza çıkan motion capture duayeni Andy Serkis ise bu filmde Kaptan Haddock olarak yer alıyor. 
                
Filmin konusu Tenten'in klasik 3 macerasını kapsıyor. Bunlar; “Altın Yengecin Kıskacı”, “Tekboynuz’un Esrarı” ve “Kızıl Korsan’ın Hazinesi”. Senaryoda ise Steven Moffat, Edgar Wright ve Joe Cornish'in imzaları bulunuyor. Önümüzde her ne kadar çok başarılı bir senaryo olmasa da bilim-kurguya kaçan aksiyon sahneleri ile sadık bir uyarlama bulunuyor. İzlerken bir sonraki sahnenin tahmini çok rahatlıkla yapılabiliyor. Akışı fazla baymıyor ve kolay takip ediliyor.
               

Tenten'in Maceraları hem çocuklara hem de büyüklere hitap eden bir film olarak yola çıkıyor ama tam olarak ne çocuklara ne de büyüklere hitap edebiliyor. Arada bir yerlerde sıkışıyor diyebiliriz. Çünkü kimi sahneler var fazla çocukça, kimi yerler var fazla yetişkince.. Yine de uzun bir açılış jenereğine sahip, baştan sona bir macera filmi. Bazı sekanslarda zorla bir ilerleme olsada genel anlamda film göz açıp kapayana kadar bitiyor.

                  
Tenten'in Maceraları, Steven Spielberg'in yönettiği ilk animasyon film ve kesinlikle yönetmenin en iyi filmlerinden biri sayılamaz ama teknik açıdan tek kelime ile mükemmel.  Ama gel gelelim 3 boyutlu oluşu tamamen bir fiyasko. Bastonun ekrandan çıktığı bir sahne haricinde diğer kalan kısımları 2 boyutlu izlemeyi tercih ederdim. Bu da filmin ticari yönünü ön plana çıkarıyor maalesef. 2 saate yakın bir süre boyunca o ağır ve koyu XpanD gözlüklerinin altında yeni bir eziyet oluyor bu filmi izlemek. Eminim ki Imax veya RealD versiyonları gözlük açısından daha rahat bir seyirlik sunacağından bu kadar negatif bir etki yaratmayacaktır. Şu bir gerçek ki; 3 boyutlu oluşu hiç bir avantaj sağlamıyor filme.
              
Sonuç olarak izlenebiliritesi yüksek bir film Tenten. Ama kesinlikle bir başyapıt değil. Hatta tipik Hollywood aksiyon filmlerinin animasyonlaştırılmış hali bile diyebiliriz. Yer yer abartılı ve sınırları zorlayan cinsten. Yine de aksiyonu bol bir dönem filmi olarak ta kabul edilebilir. Karakterler açısından Dupond ve Dupont'un bile varlığının geri plana itilmediği, Hergé 'ye saygı duruşunun atlanmadığı bir yapım. Vizyondaki filmler içerisinde şans verilmesi gerekenlerden... 

(7.5 / 10)   
             
Tenten'in Maceraları / The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn planlanan üçlemenin ilk filmi. İkinci filmin yönetmen koltuğunu Peter Jackson devralacakmış. Eee bize de bekleyip görmek düşüyor artık.. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder