Seçili Fragman

3 Kasım 2011 Perşembe

Paranormal Olaylar Vol.3

15 bin dolara kotarılıp milyonlarca dolar kazanç elde edilen bir filmin devamı çekilmezse olmazdı elbet. Hele ki devam filmi de bütçesinin 60 katı bir getiri sağlıyorsa bunun da devamı gelecek demektir. Bahsettiğim filmler Paranormal Activity serisi. Ve bu sene bu serinin 3. bölümüne şahit oluyoruz.
             
İlk filmde Katie ve erkek arkadaşı Micah'ın başına gelenler, genellikle gerici ve gerçekçi bir şekilde işlendiği için çoğu izleyicinin uykularını kaçırmıştı. Film bu kadar tutunca zaten, finalini değiştirdiler ve ikinci filmi çektiler. İkinci filmde Katie'nin kız kardeşi Kristi'ye musallat olan bu doğa üstü güçler, gerilimi bir adım öteye (özellikle bebek ve köpek faktörüyle) taşırken görüntü kalitesi bakımından da ilk filme göre daha iyi bir görsellik sunuyordu. Ama tüm bunlara rağmen "bilindiklik" yüzünden ilk filmin etkisini yaratamıyordu.
                  
İkinci filmden tam 1 yıl sonra 3. Paranormal Activity filmi tüm dünyada vizyona girdi. 1 dakika 47 saniyelik fragman tek kelime ile dehşetti. Bu kez görüntüler 1988 yılından. Yani olaylar Katie ve Kristi'nin çocukluğunda geçiyor ve üvey babaları Dennis, evde tuhaf olayların döndüğünü sezmeye başlamasıyla çeşitli kamera düzenekleri kurup kayda başlıyor...
               
Öncelikle fragmanda izlediğimiz görüntülerin %80'i filmde mevcut değil. O zaman bu fragman ne? Niye hazırlanmış? diye soruyorsunuz kendinize ister istemez. Fragmanın amacı; film hakkında ön bilgi sunmak ve seyirciyi filmi izlemeye çekmektir. Bu durumda bu fragman yanıltıcı unsur taşıyor, yani seyirciyi bir nevi kandırıyor. Bu konudan ötürü film ilk eksi puanını alıyor. Fragman beklentiyi yükseltiyor, izleyenin ağzına bir parmak bal çalıyor ama filmi izlerken bu kandırmacayı anlamak can sıkıyor.
                
Peki filmde ne var? Yine de gerilimi had safhaya çıkaran bir çok sahne mevcut. Hatta üç filmi karşılaştıracak olursak en çok atraksiyonun bu filmde geçtiğini söyleyebiliriz. En azından düşen tavalar, çarpan kapılar, yanıp sönen ışıklardan ziyade gerçekten varlığını hissettiren bir "şeyin" eyleme döktüğü aktiviteler mevcut.
               
Görsellik açısından 2. filmin en iyi olduğunu söylemiştim ama bu filminde 1988 koşullarında iyi bir çalışmaya imza attığını belirtmeden geçemeyeceğim. Gerilim dozajı en yüksek bölüm bu bölüm. En azından vantilatör kameranın hareketi bile gerilimi sağlıyor diyebilirim. Bu detay pas geçilmemeli. Bir çok sahne izleyiciyi yerinde zıplatıyor. Ama yine de öncekileri gibi bu bölümünde ilk yarısında tempo zaman zaman düşerken ikinci yarı daha fazla heyecan ve korku barındırıyor. Bu sefer eldeki malzeme daha ustaca kullanılmış. Hazırlıklı olan seyirciyi ilk film kadar şoke etmese de başarılı bir şekilde vaadini yerin getiriyor Paranormal Activity 3.
                
Oyunculuklar bir kez daha çok iyi ve çok doğal. Özellikle kızların sahneleri gayet başarılı. Gerçeklik hissi de diğer iki filmde olduğu gibi. Yalnız konu ilerledikçe mantık hataları da artmıyor değil. Özellikle tüm yaşananlardan sonra bizim ağzımız açık kalırken kızların travma yaşamaması enteresan.
                  
Serinin fanatiklerinin kaçırmayacağı, korku-gerilim severlerin izlemesi gereken bir yapım Paranormal Activity 3. 5 milyon $ bütçesini şimdilik 40'a katlayan bir kazanç elde ettiğini ve cevaplanmamış bir yığın soruyu göz önünde bulundurursak, konu bulundukça devamlarının gelme ihtimali epey yüksek. (7.5/10)
                   
Bu filmi AFM Carrefour Sinemaları'nda izleme gibi bir hata da bulunduk. Sadece arkadaşımın evine yakın diye orada buluştuk ama şuan bin pişmanız. Çünkü salonların yalıtımı hala kötü olduğu için çoğu sahnesi sessiz ve gerilimli olan Paranormal Activity 3'te, biz heyecanla perdeye bakarken yan salondaki filmin aksiyon sahneleri bizim filmi öldürdü bitirdi. Bizim filmde gecenin bir vakti duyulan sesleri yan salonun gürültüsünden biz maalesef duyamadık. O yüzden filmin etkisinde bir azalma söz konusu oldu. Bir kez daha söyleyeceğim; bir filmi izledeğiniz salon çok önemli! Biz bir hata yaptık, belki de filmden daha az zevk almamıza neden oldu bu durum 84 dakika boyunca, umarım sizler yapmazsınız. Çıkışta neredeyse paramızı geri isteyecektik bu rezaletten ötürü.. Ben yine de Kent Meydanı Avşar Sinemaları'ndan şaşmam..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder