Seçili Fragman

22 Ocak 2014 Çarşamba

Düzenbaz / American Hustle


Umut Işığım / Silver Linings Playbook, geçen yılın sürpriz filmlerinden biriydi. Tür olarak alışılagelmiş romantik komedi çizgisinden çıkarak Oscar adaylıkları ile dikkat çekmiş ve 22 yaşındaki başrol oyuncusu Jennifer Lawrence'ın heykelciğe kavuşmasına şahit olmuştuk. Her ne kadar kendi adaylıkları ödüle çevrilmediysede bu, tabii ki yönetmen David O. Russell için de büyük bir başarıydıBir sene sonra yine aynı isimler, Jennifer Lawrence ve Bradley Cooper, yanlarına Christian Bale (nam-ı diğer Batman) ve Amy Adams'ı alarak bir kez daha David O. Russell yönetiminde Düzenbaz / American Hustle için buluşuyorlar.

     
Olayların bir kısmının zamanında gerçekleştiği bilgisini ekranda okuduktan sonra bir rüşvet verme sahnesi ile açılan film, flashbackler ile sağlam bir karakter analizine girişiyor. Oyuncularımızı tanıyoruz, tanırkende yönetmenin bu konuda ne kadar cömert olduğunu bir kez daha anlıyoruz. David O. Russell için en önemli olaylardan biri filmdeki karakter yaratımı. Nitekim dolandırıcı çiftimizin nasıl tanıştığından tutun da işleri ne düzeyde ve nasıl yürüttüklerine kadar geçen sürede iyice bizden biri haline geliyorlar. Daha sonra film gerçek olaylara dayandırılan ABSCAM skandalına yoğunlaşıyor bir nevi. Düzenbaz Irving ve partneri/metresi Sydney, FBI'ın hırslı ajanı Richie tarafından tuzağa düşürülüp yakalanınca tek bir şekilde hapsi boylamaktan kurtulurlar: Richie'ye rüşvetçi politikacıları yakalamasında yardım edip, kariyerinde yükselmesini sağlayarak. Tabii filmin Türkçe isminden de anlaşılacağı üzere düzenbazlık diz boyu olunca hiç bir şey göründüğü gibi basit ilerlemiyor.
      

Konu ve senaryoyu bir kenara bırakırsak (ki David O. Russell'ın kalemine bir kez daha sağlık.) filmin mükemmele yakın bir bütün olduğunu söyleyebiliriz. 70lerin atmosferini yansıttığı o planlar ve sinematografi, kostümler, saç, makyaj, vs.yi kapsayan sanat yönetimi, kurgusu, yönetimi, senaryosu, göndermeleri.. Hepsi gerçekten çok iyi ama asıl oyunculuklar ve bu oyunculukların desteklediği soundtrack, yani müzikler tek kelime ile şahane. Christian Bale'ın bir kez daha 'oha' dedirtecek transformu, Amy Adams'ın 70leri birebir yansıtan cesur halleri, Jennifer Lawrence'ın arıza ama bir o kadar komik durumları, Bradley Cooper'ın manyaklık boyutundaki hırsı ve herşeyden önemlisi işte tüm bunları bize tam ayarında sunan yönetmenin becerisine şapka çıkarılır bence. 
        
Kara mizahın son dönemdeki en başarılı örneklerinden biri olan Düzenbaz, seyirciyi içine çekip bağlıyor dersek yalan olmaz. Yeri geliyor kıkır güldürüyor, yeri geliyor şaşırtıyor. Şu bir gerçek; oyuncuların performansları karşısında cidden beğeni topluyor. Temeli sağlam olduğu için de üstüne katılan her bir unsur filmi bir tık daha yüceltiyor. 2010'dan beri David O. Russell'ın 3. kez En İyi Yönetmen dalında Oscar aday olmasına şaşırmamak lazım çünkü kendini her filmi ile aşmaya devam ediyor. Nitekim American Hustle'da güçlü rakiplerine rağmen 10 dalda Oscar adayı. Tavsiyem bu filmi izlemeniz ve her dakikasından, her sahnesinden keyif almanız. Böylesine sinematografisi güçlü bir film her zaman çıkmıyor karşımıza... Yılın en iyilerinden şüphesiz.           (9/10) 
   

    
    
  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder