Seçili Fragman

18 Temmuz 2016 Pazartesi

Manny, Sid, Diego ve Scrat Geri Dönüyor... Buz Devri, 5. Kez Beyazperdede

Hedef kitlesini değiştiren animasyonların öncüsüdür Buz Devri. Eskiden sinemaya çocuklarını animasyon film seyretsin diye götüren yetişkinler, şimdi kendileri için de gider oldular. Bunda Buz Devri serisi gibi filmlerin etkisi büyük. Gerek içerik, gerekse espriler anlamında küçüklere olduğu kadar büyüklere de hitap eden ve bir çok kişinin favori serilerinden olan Buz Devri, 5. uzun metraj sinema filmi Buz Devri 5: Büyük Çarpışma / Ice Age: Collusion Course ile  beyazperdeye geri dönüyor. Her halkasında olduğu gibi ekibe yeni karakterler katarak ilerleyen film bir kez daha seyirciyi kahkahaya boğmayı başarıyor.
  
Bu sefer hikaye uzaya taşınıyor. Palamudu peşinden koşturan sevimli sincap Scrat, yanlışlıkla bir uzay mekiğine biniyor ve soluğu uzayda alıyor. Palamuduyla çeşitli kazalara neden olup bir asteroidin dünyaya yönelmesine neden oluyor. Asıl kahramanlarımız ise geç olmadan bu asteroidi durdurmanın yolunu arıyorlar. 
   
Filmin konusu kısaca bu şekilde. Yine yeni bir Buz Devri macerası ile karşı karşıyayız. Önceki 4 filmden farklı bir şey yok önümüzde. Yine bir yol macerası, yine aile içi mesajlar, yine bol kahkaha ve komedi. Hikaye bitmiyor da hep kaldığı yerden devam ediyor gibi. Seri çok sevilince, bol gişe getirisi de elde edince bu hikayenin devamı hep gelir zaten. İtirazı olan? Bence de kimsenin itirazı olmamalı. Sonuçta izlerken gülmekten göz yaşlarımız akmıyor mu? Özellikle Scrat'in halleri ve Sid'in tepkileri tek kelime ile efsane. Bu arada kız babası-damat ilişkisinin ele alındığı filmde karakterlerimizin büyüdüğünü görmek, aslında kendimin de büyüdüğünü farketmek güzeldi. Sonuçta bu seri 15 yıldır hayatımızda...
    
Şahsen favorim, beni krize sokan ikinci filmdi ve hiçbiri onun üstüne çıkamadı. Ama serinin her filmi için ortak olan; beklentileri çok fazla karşılamaları, eğlendirmeleri ve güldürmeleri oldu. Ayrıca kuru kahkaha ile değil, verdiği olumlu mesajlar ile tam birer aile filmiydi beş filmde. O yüzden ayrım yapmaksızın bu seriye beşincinin katılması çok iyi oldu. 6,7,8, ... şeklinde devam etmesini de isterim şahsen.
   
Teknik açıdan 5. filmde görselliğin daha da iyi olduğunu görüyoruz. 3 boyutlu efektler önceki filmlere nazaran daha başarılı. Hatta bazı sahnelerde o özlediğimiz perdeden yüzümüze doğru yaklaşan unsurlar ile 3. boyutu daha fazla yaşıyoruz.
    
Scrat ve palamudunun başına gelenler daha sert düzeyde. Dünyada olmaz denecek şeyler uzayda bile zavallı Scrat'in başına geliyor. Her seferinde de ne yapıp edip o palamudunu elinden kaçırıyor. Bu filmde beni gülme krizine sokan Scrat organlarının ve palamudun yer değiştirdiği kısımlar oldu. Gülerken sahnenin detaylarını kaçırdığımı itiraf etmeliyim.
    
Bu arada gerek orjinal olsun gerek dublaj olsun filmin her versiyonunun çok başarılı olduğunun altını çizerim. Türkçede Ali Poyrazoğlu, Haluk Bilginer gibi isimler ile özdeşleşen filmin orjinal seslendirmesi de epey ünlü isimlerden oluşuyor. Bu yüzden de film hem Türkçe hem de orjinal olarak vizyonda. 
    
Fazla uzatmaya gerek yok. Zaten Buz Devri'ni sevmeyen, izlemeyen hala kaldı mı? Şimdi yeni bir macera ile bir kez daha keyifli saatler geçireceğinize şüpheniz olmasın. Özellikle ülke olarak içinde bulunduğumuz bu stresli günlere ilaç gibi gelen bir doksan dört dakika sunuyor film bize. Gidin, gülün, gülün ve daha çok gülün. Şimdiden 6. film için sabırsızlanıyorum.            (9/10)

  
  
  
   
     

  







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder