Seçili Fragman

2 Haziran 2012 Cumartesi

Prometheus

Bir kaç yıl önce Ridley Scott'ın yeni bir Alien filmi ile ilgili hazırlık yaptığını okuyunca çok heyecanlanmıştım. Yaratık / Alien serisinin bir fanatiği olarak, özellikle ilk iki filmin, bilim kurgu filmleri arasında yeri benim için çok özeldir. İlk Alien filminin de yönetmeni olan Ridley Scott, günümüzde kült mertebesine ulaşmış filminden 33 sene sonra bu sefer bir prequel sayılabilecek ama tamamen bağımsız bir bilim kurgu ile karşımıza çıkıyor.
     
Aslında Prometheus'un çıkış noktası bir Alien filmi. Her ne kadar Ridley Scott tamamen orjinal bir hikaye yaratmış olsa da, film Alien ile bağlanıyor bir şekilde. Yunan mitolojisinde Prometheus ilk insanı yaratıp ona ateşi veren bir titan. Tanrılara inat, bir nevi insanlığı başlatan kişi.. Bu filmde ise insanlığın başlangıcını sorgulayan ve arayan ekibin uzay gemisinin adı Prometheus.
          
Hikaye 2089 yılında başlıyor.. Bilim adamları yıllardır yaptıkları keşifler sonucu, dünyanın dört bir yanındaki binlerce yıllık kalıntıda, mağaralarda hep aynı şekli keşfederler. Bilim adamalarına göre bunlar, onları insanlığın başlangıcına götürecek bir ipucudur. Nitekim yola çıkan 17 kişilik ekip, bu amaç uğruna, evrenin başka bir köşesinde zorlu bir maceraya atılmış olur.
       
           
Biraz klişe olacak belki ama her 'ekip' filminde olduğu gibi burada da iyi niyetliler, art niyetliler, farklı amaçlar, kolayca kazık atmalar, şirketin çıkarları, vs. mevcut. Artık bunları normal kabul etmek lazım çünkü filmi ilerleten etmenlerin başını bu durumlar çekiyor. Tüm bunların yanına şüphe, merak ve aksiyon tamamlayıcı unsurlar ekleniyor. Kısaca, Lost'un yazarlarından biri olan Damon Lindelof'un elinden geçen senaryo, son hali ile (O şartlarda bile sekse dikkat çeken kısımlarıda dahil) bir bilim kurgu için gayet tatmin edici.
       
Son filmlerinde beklentileri bir türlü karşılayamayan Ridley Scott, bu sefer usta olduğu bir kulvarda karşımıza çıkıyor. Nitekim özellikle Alien'dan ötürü önünde şapka çıkardığımız usta, bu seferde görsel anlamda sınırları zorluyor. Teknik anlamda kusursuz bir filme imza atıyor. Kostümlerdeki detaylar, set tasarımı, yaratılan atmosfer, her şey 10 numara. Filmi 3 boyutlu ve dijital olarak seyredenler çok daha rahat farkedecektir bu detayları..
     
Daha ilk dakikadan seyirciyi avcunun içine alan Prometheus, diğer bilim kurguların aksine kendini izletirken bayağı bir düşündürüyor. Film, içinde olduğu gibi, seyrederken kafalarda oluşan sorulara da cevaplar arıyor. Tamam aksiyonu ve gerilimi de var ama sadece izlemek yetmiyor. Zaman zaman da sınırları zorluyor. Tam da kürtajı tartıştığımız şu günlerde unutulmayacak bir kürtaj sahnesini önümüze sunuyor. Sahnelerden konu açılmışken uzay gemilerinin iç dizaynlarının ve teknolojilerinin gerçekten etkileyici boyutta olduğunu söyleyebilirim. 
      
Prometheus'un başrolünde Noomi Rapace yer alıyor. Orjinal Ejderha Dövmeli Kız serisinden sonra Hollywood'a kapak atan oyuncu, grafiğini yükseltmeye devam ediyor. Filmin dikkat çeken asıl ismi ise bu filmin Android'i Michael Fassbender. Utanç / Shame ile kendini iyice kanıtlayan usta aktör, bu filmde de gerek mimikleri, gerek soğuk duruşu ile başarılı bir Android portresi çiziyor. Rolünün hakkını veriyor ki zaten rolüne Blade Runner izleyerek hazırlanmış. Charlize Theron ise her zamanki gibi güzelliği ile büyülemeye devam ediyor. Ama sadece güzelliği değil mimikleri ve duruşunu da çok iyi kullanıyor.
     
Sonuç olarak bilim kurgu severlere sinema yolu gözüküyor bir kez daha. 15 yaş sınırlı film olmasına rağmen Türkçe Dublaj veya Altyazı seçenekleri ile vizyona giren filmi ister 2D ister 3D olarak izleyebilirsiniz. Türkçe dublaj için ön yargınız olmasın kesinlikle, gayet başarılı.. Filmi Alien'dan bağımsız olarak değerlendirirsek eğer (ki öyle olmalı zaten) müthiş bir serinin başlangıcı olabilir Prometheus. Muhakkak izleyin, şiddetle tavsiye ederim.. (9/10) 
      
Bu filmi Kent Meydanı Avşar Sinemaları'nda 3 boyutlu ve Türkçe Dublajlı olarak Salon 6'da seyrettim. Ekranın boyutu ve 3D olayı kesinlikle çok önemli. Bu deneyim bu salonda müthişti açıkçası..
     

4 yorum:

  1. Mutlaka izlenmesi gereken bir film bence

    YanıtlaSil
  2. genel olarak güzel ve izlemesi sıkıcı değil. bir kaç klişe var filmde. ayrıca detaylara takılırsanız 2084 yılında evdeki mutfağınızı ve parmak arası terliği, basit uzay giysilerini yadırgayabilirsiniz. devamının çekileceği kesin. cevaplanması gereken çok soru var neticede... bence (7/10)

    YanıtlaSil
  3. İlk sahneyi kimle konuştuysam anlamamış.. Demekki devam filminde onunla ilgili bişey olacaktır..

    YanıtlaSil
  4. fılme bugun gıttım fılmı ızlerken hep bısey olcak fılm cıkısa gecıcek dıe bekledım ama ole bekledıgımle kaldım 3 d olayıda bıkac sahne harıc ole ılgımı cekmedı fılm kesınıkle beklentımın altında fılmden cıktıgımda keske baska fılme gıtseydık dedık devamı olacagıda kesın ama tutmuycagını dusunuyorum oyuzden vazgecerler bence:)

    YanıtlaSil