Seçili Fragman

10 Ağustos 2012 Cuma

'12 Yazlık Sinema #3: Sonun Başlangıcı

Şunu baştan kabul edelim: Christopher Nolan mükemmel bir yönetmen ve ne yaptığını biliyor! Kendini Memento ile göstermiş, Batman Başlıyor / Batman Begins ile geliştirmiş, Prestij / The Prestige ve Kara Şövalye / The Dark Knight ile ispatlamış, şuan sinemada oynayan Kara Şövalye Yükseliyor / The Dark Knight Rises ile kendine hayran bıraktırmıştı. Şimdi ise 10 yılı aşkın bir süredir senaryosunu yazdığı, 2010 tarihli Başlangıç / Inception ile yazlık sinemama konuk oluyor ve bana göre efsanelik yolunda adım adım ilerlemeye devam ediyor.
    
Bir dünya düşünün ki teknolojinin yardımıyla insanların bilinç altlarına, rüyaları aracılığı ile girilebilsin. Böyle akıl almayacak bir yöntem ile hırsızlık yapabilmek mümkün olsun. Başlangıç / Inception konu olarak rüyalar içindeki hırsızlık ile başlıyor ve süre ilerledikçe karakterlerimiz çalmak yerine daha zor olan 'yerleştirme' görevini üstleniyorlar. Kısaca hafızaya anı yükleyebilme ve bu rüyalar içinde yaşayabilme.. Hikayenin bu en basit anlatımı bile filmi açıklamaya yetmiyor aslında. Senaryo o kadar ustaca yazılmış, film o kadar iyi kurgulanmış ki konuya olan hayranlık izledikçe daha çok artıyor.
    
Oyuncular ve oyunculuklar da şahane. Leonardo DiCaprio, Zindan Adası'ndan beri artık Titanic - Jack imajını geride bıraktığını göstermişti hayranlarına. Başlangıç'ta da bu yolda ilerlemeye devam ediyor. Artık yaşını almış, profesyonel bir oyuncu olduğunu ispatlıyor. Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Ken Watanabe, kısaca bütün oyuncular göz dolduran performanslar sergiliyor. Kadronun bir kısmını Batman filmlerinde de görmek mümkün. Filmin sürprizi ise kısa rolü ile usta İngiliz oyuncu Michael Caine.
     
Bir bilim-kurgu filminin olmazsa olmazları aksiyon sahneleri baştan sonra Başlangıç'ı dolduruyor. Belki biraz daha kısa tutulabilecek sahneler mevcut ama bütün olarak film 145 dakika boyunca soluksuz ve heyecanla izleniyor. Bunda usta yönetmen Christopher Nolan'ın o müthiş kurgu yeteneğinin ve çekimlerinin katkısı çok yüksek. Özellikle yer çekimsiz ortamdaki dövüş sahneleri tek kelime ile süper. Filmin teknik açıdan da kusursuz olduğunun altını çizerim. Sahne tasarımları, planlar, vs.. Hepsi 10 numara..
   
    
Leonardo ve eşini oynayan Marion Cotillard'ın sahneleri filme duygusallık eklerken, Tom Hardy zaman zaman yüzü gülümseten repliklere imza atıyor. (Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Tom Hardy ve Michael Caine, Christopher Nolan'ın son filmi Kara Şövalye Yükseliyor'unda da yer alan isimler.) Bu arada bir takım sorulara yanıt bulmak ne kadar güç olsa da bazı sorulara ister istemez izleyici kendisi cevap vermek zorunda kalıyor. Mesela Ken Watanabe neden yaşlı haliyle orada? Ya da filmin açık kapılı finali gibi.. 
      
İlk sahnesinden son sahnesine kadar her anı tartışılabilir, düşündüren ve yoruma açık bir film olan Başlangıç'ın, bir sanat şaheseri olduğunu iddia edenler de olacağı gibi beğenmeyenler de olacaktır elbet. Sonuç olarak sadece para kazanmaya odaklı Hollywood'un önümüze sürdüğü devam filmlerinin arasından orjinal bir senaryo ile sıyrılan, mükemmel bir başyapıt var karşımızda. Tabii tamamen göreceli bir durum bu.. Yine de tüm dünyada büyük çoğunluğun hem fikir olduğu ortada. Başlangıç Top filmler listesinde ilk 15'te yerini almış durumda..
   
Avatar nasıl yeni bir çağ başlattıysa sinemada, Başlangıç'ta bilim-kurgu dünyasında bir milat oluyor, tabii anlayabilene.. Belki bir Matrix etkisi olmasa da son zamanlarsa hasret kaldığımız bir boşluğu dolduracak cinsten diyebiliriz. Hala izlemediyseniz muhakkak izlemenizi öneririm.
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder