Seçili Fragman

19 Nisan 2012 Perşembe

Dr. Seuss'dan Çevre Dostu Loraks

Dr. Seuss'un kitaplarının sinemaya transferleri devam ediyor. Grinch, Kedi, Horton derken şimdi de ağaç dostu Loraks, 3 boyutlu bir animasyon olarak beyazperdeye geliyor. 
       
Öncelikle şunu belirteyim; gerek Dr. Seuss kitapları gerekse de filmleri, içerdikleri mesajları hiç bir dolambaçlı yola sokmadan direk veren eserler / yapımlardır. Bu yüzden karşımızda, bir kez daha, çok fazla ıvırı zıvırı bulunmayan, konuyu en basitiyle ele alan, ufak bir çocuğun en rahat anlayabileceği şekilde mesajını veren, bunu yaparken de dikkat çeken ve eğlendiren bir film duruyor.
           
Thneedville Kasabası doğadan soyutlanmış, ağaçları, çiçekleri, çimeneleri, kısaca her şeyi plastikten yapılmış bir kasabadır. Bu yapaylık içindeki insanlar, temiz havayı bile pet şişelerde satın alıp, bir zamanlar gerçek ağaçların varolduğunu bile bilmeden yaşamaya devam etmektedirler. Filmimizin baş karakteri Ted, hoşlandığı kız Audrey'nin 'gerçek' ağaç sevdası yüzünden, bir maceraya atılır. Şehrin dışındaki kesik ağaçların olduğu, çorak ve tehlikeli arazide The Onceler denilen adamı bulur ve 'ağaçlara ne olduğunun' hikayesini öğrenir. 
           
Filmin kısaca konusu bu şekilde ama filme ismini veren bu turuncu, tüylü ve bıyıklı yaratığın ne olduğuna gelirsek; zamanında ağaçların kesilmesini önlemeye çalışan, doğa koruyucusu kendisi. Filmdeki ağaçlar da bildiğimiz yeşil, büyük, ağaçlardan değil. Truffle diye geçen pembe, turuncu tüy gibi yuvarlak başları olan ağaçlar. Buradan da anlaşılacağı üzere büyük bir renk cümbüşü hakim filme. Ki dikkat çekici noktaların başında bu rengarenk atmosfer geliyor.
            
Teknik olarak filmin 3 boyutunun müthişşşş olduğunu söyleyebilirim. Az daha zorlasalar filmin tamamı perdenin önünde oynacakmış. Sahneler öyle bir ayarlanmış ki sürekli perdeden size doğru uzanıyor eller, kollar, ağaçlar.. Bu anlamda da 3 boyutlu en başarılı filmler arasına girer Dr. Seuss' The Lorax. 
                
Ama filmin tamamen çocuklara yönelik bir film olduğunu da belirtmek lazım. Öyle Disney / Pixar filmleri gibi değil.. Sürekli doğayı sevelim, koruyalım, ağaçları kesmeyelim, bak kestilerde noldu, vs. vs. modunda çocukların beynine doğa sevgisi aşılanıyor. Açık ve net.. Aslında çok güzel bir şey.. Ama çocuklar için. Belki de biz yetişkinler gerçek hayatta olan bitenin farkında olarak, bu acı gerçekle yüzleşmeyi kabul edilebilir bulmuyoruz. Sonuçta suyu plastik şişelerde alıyoruz, yakında havayı da almayacağımız ne mağlum. Çocuklar için ise gayet eğitici ve öğretici oluyor Loraks.
                
Kısaca, görsel açıdan çok iyi ve eğlenceli bir film Loraks. Bazı diyaloglar biraz sert olsada yinede ailece izlenebilecek bir yapım. Hatta her ailenin çocuğuna izletmesini tavsiye ederim. Sizde konuya hakim, 3. boyutun keyfini çıkarabilirsiniz. (7.5/10)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder