Seçili Fragman

20 Nisan 2012 Cuma

The Awakening: Yine Öbür Dünya.. Yine Gerilim..

İngiltere.. Puslu havası ve eski köşkleri ile her zaman korku-gerilim filmlerinin, özellikle gizemli, hayaletli konuların bir numaralı mekanıdır. Eğer bunun içine biraz da tarih katılırsa, yarattığı atmosferi başka hiç bir bu tür film yakalayamaz. Daha geçen ay izlediğimiz Siyahlı Kadın / The Woman in Black'ten sonra bir İngiliz gerilimi daha bu hafta vizyona giriyor. The Awakening / Öbür Dünyadan yukarıda saydıklarımı tamamen içinde barındırıyor.
             
1. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasıdır. Savaş yüzünden bir sürü insan kocasını, evladını, yakınını kaybetmiştir. Bu yüzden psişik güçlerle kayıplarının ruhları ile temasa geçme eğilimindedir herkes. Florence Cathcart hayaletleri ve seans düzenleyen sahtekarları yakalama konusunda usta bir isimdir. Bir kitabı bile vardır. Bir gün bir hayalet olayını çözmek üzere taşrada, büyük bir konaktan bozma okula gelir. Başta düzenbaz bir öğrencinin oyunu olduğuna inanan Florence, zamanla gerçek bir hayalet vak'asının içinde bulunduğunu anlar.
                  
Yüzeysel olarak hikayeye bakınca aslında benzerlerini çok gördüğümüz bir konu. Yine gerilim, yine İngiltere'nin o atmosferi, sessizlik, gizem, inandığımız bir hayalet olayı ve şok edici final. Zamanında Diğerleri / The Others'ın yükselttiği çıtayı yakalamayan bir sürü örnekten sonra bu film bir nebzede olsa çıtaya yaklaşıyor. Ama kesinlikle aşamıyor. Aslında hikayenin ve asıl kahramanın derinlerindeki gizli acıları, bastırılmış cinsel dürtüleri, korkuları ile gerek işleniş gerekse karakter analizi bakımdan filmin çok başarılı bir kalıp içerisinde yer aldığını söyleyebilirim. Yine de izlerken, 'daha önce izlediğimiz gibi' demeden alıkoyamıyor film bizi. Heleki bu tip filmlerin artık olmazsa olmazı 'şaşırtıcı final' beklentisi yüzünden umduğunu bulamama durumları yaşanabiliyor. Hatta bir kaç kere izlendiğinde yakalanması mümkün mantık hataları da barındıryor film.
               
Filmin yönetmen koltuğunda televizyon kökenli bir isim, Nick Murphy oturuyor. The Awakening yönetmenin ilk uzun metraj sinema çalışması. Ayrıca senaryoda da ismi bulunuyor. Bir ilk filme göre gayet başarılı bir çalışma. Oyuncular Rebecca Hall ve Dominic West'te beklentileri karşılayan performanslar sergiliyorlar. Filmin set çalışmaları ve yarattığı atmosfer de türün diğer örneklerinin izinde. Aynı ilk paragrafta söylediğim gibi...
                     
                  
Sonuç itibariyle; öyle hoplatıp zıplatarak, ucuz numaralara başvurmak yerine hakikaten gerilimi hissettireren bir film var önümüzde. Belki türün en iyisi değil ama izlenmesi gereken yapımlarından Öbür Dünyadan / The Awakening. Gerilim filmi sevenlerin kesinlikle kaçırmamasını öneririm..  (7/10)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder