Seçili Fragman

22 Temmuz 2012 Pazar

'12 Yazlık Sinema #2: Alfabe Katili

Yazlık sinemamın ikinci filmi 2008 yapımı The Alphabet Killer / Alfabe Katili oldu. Aynı dünkü film gibi gerçek bir hikayeden uyarlanan filmin en büyük sürprizi; küçük rolü ile Meltem Cumbul'du. 
    
Filmin konusu şu şekilde: Dedektif Megan Paige (Eliza Dushku) NY polis teşkilatı cinayet departmanında görev almaktadır. Carla Castillo isimli küçük bir kızın cinayetini araştırırken halüsinasyonlar görmeye başlar ve intihar teşebbüsünden sonra akıl hastanesine kaldırılır. Tedavi sonrasında işi, eşi dahil herşeyi kaybetmiş ve hayata sıfırdan başlamak zorunda kalmıştır. Eski eşi sayesinde tekrar polis olarak çalışmaya başlar. O sırada ismi ve soyismi aynı harfle başlayan küçük kız cinayetleri tekrar hortlar. Katili bulmak Megan için saplantı haline gelirken hastalığıda ilerlemeye devam etmektedir.
     
Filmin senaryosu, Rochester, New York'ta yaşanan seri cinayetlerden, filmin oyuncuları arasında da bulunan Tom Malloy tarafından uyarlandı. Hem kurgu hem de gerçeği bir arada bulunduran senaryo benzer filmlerden ekstra hiç bir şey sunmuyor. Hatta benzerlerinin yanında zayıf bile kalıyor. Karakterleri derinlemesine işlemeyen, sadece başroldeki Megan'ı merkez alan ve onun etrafında dönen senaryo, diyaloglardaki zayıflık ve basit içeriği ile de beklentileri karşılayamıyor. Filmin başında 'Based on a true story / Gerçek bir hikayeden alıntıdır.' ibaresi sayesinde film biraz dikkat çekiyor, o kadar. Çoğu yerde düşen tempo ve birbirini tekrarlayan sahneler gerilim düzeyini çok üstte tutamıyor. Ucuz makyaj hileleri ile yaratılan hayalet kızlar korkutucu olmaktan öte sıkıcı oluyorlar. Bir noktadan sonra da film inandırıcılığını yitiriyor. Filmin finali bende hayal kırıklığı yarattı ama herkeste aynı etkiyi yaratmayacaktır tahminimce.
    
Başrolde bir türlü yıldızı parlayamayan ve ikinci sınıf filmlerden üst sınıfa atlayamayan bir isim; Eliza Dushku yer alıyor. Öyle çok fazla karakter oyunculuğu gerektirmeyen senaryo sayesinde öne çıkan bir isim bulunmuyor filmde. Meltem Cumbul'un ABD'de yaşadığı dönemde bu filmde küçük bir rol aldığını tüm medyamız duyurmuştu. Yaklaşık 5 dakika süren rolü; ilk kurban Carla Castillo'nun annesi, Elisa Castillo. 
    
Film boyunca katil tahmini yapıp beklenmedik birinin katil olarak çıktığı bir gerilim filmi Alfabe Katili. İp uçlarını topla, katili tahmin et tarzında.. Benzerleri yok mu? Hemde çok fazla var. Ve bir çoğu bu filmden gerek görsel ve teknik olarak gerek senaryo olarak daha iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Fazla bir şey beklenmeden izlenirse türün sevenlerini tatmin edecektir. Ama çok başarılı bir film olduğu söylenemez..
    
Sinemalarda oynamayan ve Kanal D Home Video tarafından DVD'si piyasaya sürülen filmi şuan 5 TL'lik kapmanya sepetinde bulabilirsiniz. Evde vereceğiniz film partisinde arkadaşlarla oturup izlenebilecek filmlerden biri. Ama izle ve unut..  (5/10) 
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder