Seçili Fragman

15 Kasım 2012 Perşembe

Çok 'Komik Bir Gece'

Komik bir gece geçirmeye hazır mısınız? O halde mendilleri hazırlayın. Çünkü göz yaşlarınızı tutamayacaksınız.. Evet evet, ağlamaktan değil, gülmekten..
     
İngiliz yazar Ray Cooney'in iki perdelik oyunu Out Of Order, usta isim Haldun Dormen tarafından Türkçe'ye çevrildi. Bu enfes oyun, Tiyatroist tarafından, oyuncu ve yönetmen Nuri Gökaşan'ın rejisiyle Westminster Oteli'nde Komik Bir Gece adıyla tiyatro severlerin karşına çıkıyor ve deneyimli kadrosuyla sahnenin tozunu attırarak harikalar yaratıyor. 
     
Çapkın İngiliz Bakan Richard Philips (Nuri Gökaşan), büyük bir cesaretle muhalefet partisinin sekreterlerinden genç, güzel ve seksi Jane Horman (Fatma Toptaş) ile kaçamak bir aşk gecesi yaşamak ister. İki kaçak aşık Parletmento binasının karşısındaki Westminster Oteli'nin suitinde buluşurlar. Ama hesaba katmadıkları bir şey vardır: Jane'in kocası Ronnie (Aykut Ünal) bir dedektif tutmuştur ve dedektif (Kemal Erdurak) onları gözetlemek için oteldedir. Richard Philips yılların kurt politikacısı kimliği ile, hem özel kalemi George Pigdon'ı (Hakan Akın) hem de otel çalışanlarını (Şenol Önder - Deniz Değirmenci) kullanarak bir skandalın ortasında kalmamak için büyük çaba harcar. Binbir türlü hile ve yalanla bu kötü durumdan sıyrılmaya çalışır. 'Amaca giden her yol mübahtır' felsefesini kendine kural edinmiş bakanın karısının (Burcu Barutçuoğlu) da otele gelmesiyle söylediği her yalan onu daha kötü ve komik olaylara sürükler.
     
Komik Bir Gece ismini birebir yansıtan ve yaşatan bir oyun kesinlikle. Tek kelime ile komik. Profesyonel oyuncuların, kusursuz performanslarını sergiledikleri iki saat boyunca salonda kahkahalar eksik olmadı. Ayırım yapmaksızın on oyuncunun onu da müthişti. Zaten sahnede canlı canlı gösterilir esas oyunculuk. O anı birebir yaşarsınız, hissedersiniz sahnedeki oyuncu ile birlikte. Oyuncu da mimikleri ve becerilerini sergilerken hakim olur seyirciye. Kesinlikle ayırım yapamıyorum; bu oyunun on tane başrolü vardı ve herkes birbirinden usta isimler, başarılı oyunculardı. Herkesi ayakta alkışlıyorum! İlla bir isim vermek gerekirse; Hakan Akın nam-ı değer Özel Kalem George'un önünde bir kez daha saygı ile eğilmek istiyorum. Fatma Toptaş'ı da tek geçiyorum.. Kısaca, Amerika'dan ödüllü amatör bir tiyatro oyuncusu olarak şunu söyleyebilirim ki gerek sahnede olun gerekse izleyici kısmında, görünmez bir bağ oluşuyor karşılıklı. Bu bağdan oluşan güç sayesinde hep birlikte yaşanıyor bu performans, bu sanat.
     
Kendinize bir iyilik yapın ve iki saatliğine hayatın acı gerçeklerinden uzaklaşıp bu oyunu izleyin. Çünkü terapi gibi geleceğinden şüpheniz olmasın. Gülecek, eğlenecek ve vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Vücudun ihtiyacı olan kahkahayı bu süre zarfında bol bol atacak ve yüz kaslarınızı epey bir çalıştırmış olacaksınız.
    
Sahnenin önünde ve arkasında emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu emekler alkışı hakediyor. Alkışlar susmasın.. Biz alkışladıkça perde açılmaya devam edecektir hep. Tiyatroların biz seyircilere, bizimde bu oyunlara ihtiyacımız var yaşadığımız sürece..
     


Yazan
Ray Cooney
     
Çeviren
Haldun Dormen
     
Yönetmen
Nuri Gökaşan
    
Oyuncular
Nuri Gökaşan (Richard), Fatma Toptaş (Jane), Orhan Aydın (Otel Müdürü), Hakan Akın (George), Kemal Erdurak (Dedektif), Şenol Önder (Oda Servisi), Deniz Değirmenci (Olga - Kat Görevlisi), Aykut Ünal (Ronnie), Burcu Barutçuoğlu (Susan), Tanya Jaziri (Hemşire Glayds)
     
Biletler etkinlik gişelerinde ve Biletix'te.
    
    
     
    
    

1 yorum:

  1. Oyun tek kelime ile harikaydı. Gerçekten bütün oyuncular çok başarılıydı ancak Hakan Akın'ı tek geçiyorum. Mükemmel bir oyunculuk sergiledi hayran kaldım.

    YanıtlaSil