Seçili Fragman

11 Kasım 2012 Pazar

Nedimeler'in Mükemmel Planı

Hollywood'un klasik romantik-komedi anlayışı şu şekildedir; oğlan kızı sever ama söyleyemez, sonra kız oğlanı sever ama oğlan başkasıyladır falan filan derken bu ikisi filmin sonunda hep bir araya gelir. Ve mutlu son.. Bunu bile bile izlersin yine de. Hatta kendini kaptırıp karakterlerle üzülür, yine onlarla sevinirsin. Sonra da bir bakarsın hayatta zaten bu kıvamda değil midir? Bu hafta vizyona giren Mükemmel Plan / Friends With Kids filmide bu konseptte ama bağımsız bir yapım. Bağımsız diye hemen umutlanmayın ama..
     
Julie ve Jason çok yakın iki kankadır. Arkadaş gruplarında da tek bekar onlar kalmıştır. Hepsi birer birer çoluk çocuğa karışırken, zamanın geçtiğini farkeden bu ikili bir çocuk sahibi olmaya karar verir. Tüm sorumluluğu ortak paylaşacaklar ve herkes kendi hayatına devam edecektir. Ama bazen hayat planlara uymaz.. Görüldüğü üzere, klasik romantik komedilerden biraz daha farklı bir çıkış noktası ile başlıyor Mükemmel Plan: Evlenmeden çocuk sahibi olmak. Hemde en yakın dostundan.. Aslında pek onaylanmayacak bir durum. Nitekim bir tek biz seyirci değil, arkadaşları da başta ihtimal vermiyorlar ama Julie ve Jason ilk etapta bu işin altından rahatça kalkabiliyorlar, dostlukları sayesinde. Hemde başka sevgilileri varken.. Ama sonra ne oluyor? Herkes rahatça tahmin edecektir..
      
Filmin yönetmeni, Julie karakterine hayat veren Jennifer Westfeld. Bu ilk yönetmenlik denemesinde basit bir tür olan romantik komediyi tercih etmiş ve altından da başarıyla kalkmış açıkçası. Senaryo da kendisine ait. Sonuçta konusuyla biraz farklılık yaratmaya çalışıyor. Genel anlamda film seyirciyi kahkaya boğmuyor ama kendini sempatiyle izletiyor.. Film boyunca orta karar devam eden tempo hiç düşmüyor. Kısaca, akıcı ve diyalog odaklı bir senaryo kaleme almış Jennifer Westfeld. Yinede bir Braidsmaids çıkışı gerçekleştiremiyor. Çünkü belli kalıplardan, klişelerden kurtulamıyor. Her ne kadar bağımsız bir çalışma olsa bile büyük stüdyolardan çıkan romantik komediler ile aynı kefede yer alıyor.  
       
Mükemmel Plan'ın oyuncu kadrosu için Nedimeler / Bridesmaids 'Reunion' demek yanlış olmaz. Nedimeler'in belli başlı oyuncularının tamamı bu filmde yer alıyor. Bu ekibe ekstradan Megan Fox ve Edward Burns katılıyor. Ama başrolleri Adam Scott ve filmi yazıp yöneten Jennifer Westfeldt paylaşıyor. 
       
Oyunculukların çoğu başarılı. Özellikle Adam Scott'un daha iyi yerlere geleceğinden şüphem yok. Ama asıl başarıyı Maya Rudolph gösteriyor. Kendisini Nedimeler'deki gelin olarak hatırlamak mümkün. Çok doğal ve karakterin ruh halini en iyi yansıtan oyuncu.. Ve filmdeki kocası, yine Nedimeler'deki polis, Chris O'Dowd bir kez daha karakteri ile birebir örtüşen bir performans sergiliyor. İkisinin kimyasının başroldekilerden daha çok tuttuğu açık. Kristen Wiig ile Jon Hamm 'sevişerek evlenen' ve sonradan evliliklerinde büyük sorunlar yaşayan bir çifti dramatik bir şekilde canlandırıyorlar. Ama bu kadar iyi oturan bir cast çalışmasını tek bozan başroldeki Jennifer Westfeldt oluyor ne yazıkki. Estetik ve botokslarından mı bilemeyeceğim, karaktere bir türlü ısınmak mümkün olmuyor. Kabul ediyorum; çabalıyor.. 40'lı yaşlarına yaklaşmış ve son şansını değerlendirmek isteyen anne adayı olarak, yani başrol olarak kendini seçmesi normal karşılanabilir. Sonuçta yazan/yöneten kendisi.. Ayrıca Adam Scott ile yakıştıklarını da düşünmüyorum. Ama bir süre sonra kabulleniyorsunuz. 
     
       
Filmin gidişatını tahmin etmek hiç zor değil. Hatta finali bile bile izliyorsunuz. Bu durumda film ne yazikki tipik romantik-komedilerden ayrılamıyor. Yinede sade, anlaşılması kolay bir dile sahip olan Mükemmel Plan, keyifle izlenen, izlerken eğlenilen filmlerden biri. Bazı esprilerin çok sert ve klişe olduğunun altını çizmekte fayda var. Kısaca, standart ve draması ağır bir romantik-komedi.. Filmden 30 yaş üstünün daha çok keyif alacağından şüphem yok. Bazı filmleri fazla birşey beklemeden, sadece vakit geçirmek için izlemek lazım.. İşte Mükemmel Plan / Friends With Kids'te bunlardan biri.    (7/10)
      


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder