Seçili Fragman

12 Kasım 2012 Pazartesi

Tim Burton'ın Dünyası: Frankenweenie

Beyazperdede Tim Burton'ın çok farklı bir yeri vardır bence. Çünkü perdeye taşıdığı enteresan dünyasında, kendine has görsellikleri ile diğer yönetmenlerden çok daha farklı bir atmosfer yaratmaktadır. En son bu yaz izlediğimiz Dark Shadows'da daimi ortağı Johnny Depp ile bir kez daha bir araya gelmiş ve biz izleyicileri fantastik bir dünyaya sokmuştu. Şimdi ise siyah beyaz bir stop motion ile sinemalarımıza geliyor. Frankenweenie Tim Burton'ın, Ölü Gelin / Corpse Bride ve The Nightmare Before Christmas / Noel Gecesi Kabusu'ndan sonra üçüncü stop motion animasyon filmi. Hemde 3 boyutlu ve siyah beyaz..
     
Tim Burton Frankenweenie fikrini ilk düşündüğünde, bunu normal uzunlukta bir stop motion animasyon filmi olarak planladı. Ama bütçe kısıtlamalarından dolayı bu hayalini gerçekleştiremedi ve 1984 yılında, Disney için normal bir kısa film olarak çekti. 20 küsür sene sonra ise hayalini gerçekleştirme fırsatı buldu ve uzun bir hazırlık döneminden sonra Frankenweenie'yi stop-motion formatında, hayal ettiği çizgilerde beyazperdeye taşıdı. Bir kez daha Disney'in çatısı altında..
     
Frankenweenie, Victor isimli küçük bir çocuk ile köpeği Sparky'nin ilişkisini konu ediyor. Beklenmedik bir şekilde Sparky'nin ölmesi Victor'ı yıkıyor ve en iyi arkadaşını tekrar hayata döndürmek için bilimin gücüne baş vuruyor. Tabii bir kaç küçük değişiklik yaparak.. Evde yarattığı bu eserini saklamaya çalışırken Sparky dışarı çıkınca Victor'ın sınıf arkadaşları ve kasabanın tamamı için bu 'yeni hayat' fırsatı korkunç sonuçlar doğuruyor.
     
Tim Burton Frankenweenie'de çok sevdiği bir film olan Frankenstein hikayesinden esinleniyor. Bu hikayeyi diğer korku filmlerinden çeşitli unsurlar ile dolduruyor. Korku filmlerini çok seven yönetmen bu sevgisini de zaten karakterlerin isimleri ile gösteriyor. Elsa Van Helsing, Edgar 'E' Gore, Bay Burgermeister ve Victor Frankenstein gibi.. Ayrıca bu saygı duruş içerikteki bazı detaylar (Örneğin Sparky'nin aşık olduğu köpeğin saçları) ve müzikler ile de şekillendiriliyor. 
     
     
Frankenweenie her ne kadar Frankenstein'ın çocuklaştırılmış bir versiyonu gibi dursada daha çok büyükler için bir animasyon. Zaten o yüzden Türkçe altyazılı olarak oynuyor sinemalarda. Aslında korku-gerilim filmi gibi duruyor ama komedi unsurları ile bezenmiş sımsıcak bir hikayeye sahip.
      
Frankenweenie'nin öne çıkan detayı karakterleri kesinlikle. Zaten Tim Burton'ın hemen hemen tüm filmlerinde bunu söyleyebiliriz. Favorim; ilginç kedisi ve boş bakışları ile 'Tuhaf kız' (Weird Girl) oldu. Özellikle konuşmalarına pek güldüm. Zaten senaryodaki diyaloglar o kadar iyi yazılmışki film akıcılıktan pek ödün vermiyor. Seslendirme de çok başarılı. Winona Ryder, Catherine O'Hara, Martin Short, Martin Landau bu isimlerin başında geliyor ve hepside daha önce Tim Burton ile pek çok kez çalışmış isimler.
      
Geçen ay vizyona giren ParaNorman gibi Frankenweenie'de kuklaların canlandırılması ile filme çekilmiş. Yani her saniye için 24 adet fotoğraf kullanılmış. Bu fotoğraflar arka arkaya konularak filmi oluşturmuş. Stop-motion film yapmak büyük emek istiyor açıkçası. Frankenweenie için 200'den fazla kukla ve set yapılmış ve süreç 3 yılı bulmuş. Büyük emek harcandığı ortada. Belkide o yüzden stop-motion filmleri normal animasyon filmleri ile karşılaştırmak çok yanlış olur. Sonuçta Pixar'ın kulvarı farklı, bu tarz filmlerin farklı.. 
      
Kısaca, çocuklardan daha çok büyüklerin keyif alacağı bir film Frankenweenie. Tim Burton hayranlarını ve stop-motion severleri de epey bir tatmin edeceği açık. Belki bir Noel Gecesi Kabusu gibi değil ama yinede izlerken kendini sevdiren 'farklı' bir film. Bu tarzı seviyorsanız kaçırmayın.. Sevmiyorsanız da sevmek için bir şans olabilir.   (8/10)
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder