Seçili Fragman

25 Şubat 2013 Pazartesi

And the Oscar Goes To...

Bu sene 85.si düzenlenen Akademi Ödülleri yani Oscarlar, her yıl olduğu gibi Dolby Theatre'da yapılan törenle sahiplerini buldu. Sunuculuğunu Ted filminin yönetmeni Seth MacFarlane'nin yaptığı gecenin kayda değer bir sürprizi yoktu. Ödüllerin adil bir şekilde dağıtıldığı törende Life of Pi 4 ödülle en fazla heykelciği evine götüren film oldu. 12 adaylığı bulunan Lincoln ise sadece 2 ödülle tamamladı geceyi. 3 dalda galip gelmesine rağmen En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Kurgu Ödüllerini alan Argo, gecenin büyük galibiydi. En İyi Film kazananını Michelle Obama'nın Beyaz Saray'dan sunması ve Argo'nun kazanması bir bakıma ironik oldu. Gecenin özetini bu şekilde yapmak mümkün ama detaylara baktığımızda temposu düşük ve sıkıcı bir ödül töreniydi. İşte törenden notlar:
     
       
Gecenin en unutulmayacak anlarından biri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanan Jennifer Lawrence'in merdivende düşmesiydi. Daha önceki törende de elbisesi yırtılan Lawrence'in Oscar uğursuzluğu'nu şimdiden üzerine çektiği görülüyor.
    
Oscar töreni bu sene de pazartesi sabaha karşı 3:30'da başladı. Açılışta Seth MacFarlane'nin seslendirdiği "We Saw Your Boobs" şarkısı (Göğüslerini Gördük) kadın oyuncuları utandırırken seyirciyi epey bir eğlendirdi. Yüksek tempo ve enerjik açılışı akabinde gelen espriler destekledi fakat ödül dağıtımına geçildikten sonra tempo bir düştü, düşüş o düşüş.. Sefiller / Les Miserables kadrosunun performansı sırasında canlanan tören ne yazıkki bu düşük tempoda devam etti ve bitti.
    
3.5 saat süren Oscar Ödül Töreni'nin en şaşırtıcı kategorisi şüphesiz En İyi Sanat Yönetimi oldu. Bahisler Anna Karenina'yı gösterirken ödülü Lincoln kaptı. İkinci sürprizli kategori ise En İyi Yönetmen'di. Favoriler arasında gösterilen Argo'nun yönetmeni Ben Affleck'in aday olmayışı tahminleri de diğer adaylar arasında paylaştırdı. Nitekim kazanan bir kez daha Ang Lee oldu. 2006 yılında da Ang Lee, En İyi Yönetmen Oscarı'nı kazanmış fakat En İyi Film'i alamamıştı. Tarih bir nevi tekerrür etti..
    
Bu sene uzun zamandır yaşanmayan ilginç bir durum yaşandı ve En İyi Ses Kurgusu kategorisinde iki kazanan açıklandı. Skyfall ve Zero Dark Thirty bu eşitlik ile ödülü paylaştı. Ki Zero dark Thirty'nin tek ödülü bu dalda oldu. Daha önce 1994 yılında En İyi Kısa Film, 1986'da En İyi Belgesel ve 1968'de En İyi Kadın Oyuncu kategorilerinde eşitlik ve iki galip vardı. Böylece 2013'te bu duruma yenisi eklendi.
     
Chicago ve Dreamgirls müzikal performanslarından sonra Sefiller /Les Miserables ekibinin tam kadro sunduğu performans gecenin en top anlarından biriydi. Nitekim uyuyan seyirciyi canlandıran bir elektro şok veya adrenalin etkisini yaşattılar diyebiliriz.
     
Bir çok ünlü ismin ödül takdim ettiği gecede en iyi sunumu şüphesiz ayı Ted yaptı. Mark Whalberg ile iyi bir ikili olduklarını bir kez daha gösterdiler ve En İyi Ses Miksajı ve Kurgusu dallarındaki ödülleri sahiplerine verdiler. Sandra Bullock'un lensinden ötürü yazıyı okuyamaması ve bu durumu anlık olarak konuşmasına giydirmesi gülüşmelere neden oldu. Charlize Theron'un dansı kısa saçlarına rağmen büyüleyici ve çok güzeldi.
      
Quentin Tarantino'nun senaryolarını beğenen Akademi üyelerinin Inglorious Bastards'ı es geçmeleri, bu sene Django Unchained'e En İyi Orjinal Senaryo ödülü verilerek telafi edildi. Nitekim Tarantino'nun yazdığı diyaloglar gerçekten Oscar'ı hakediyordu.
     
Kesin gözüyle bakılan kategorilerde de bir sürpriz çıkmadı. En İyi Kostüm Tasarımı'nı Anna Karenina, En İyi Orjinal Şarkı'yı Adele - Skyfall, En İyi Yabancı Dilde Film'i Amour kazandı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu açık ara Anne Hathaway ve En İyi Erkek Oyuncu beklendiği gibi Daniel Day-Lewis oldu. Daniel Day-Lewis bu sene 3. kez Oscar heykelini evine götürdü. Konuşması ise gayet esprili ve duygusaldı. 
    
İşte bu senenin kazananları:
      
En İyi Film: Argo
En İyi Yönetmen: Ang Lee / Life of Pi
En İyi Kadın Oyuncu: Jennifer Lawrence / Silver Linings Playbook
En İyi Erkek Oyuncu: Daniel Day-Lewis / Lincoln
En İyi Görüntü Yönetimi: Claudio Miranda / Life of Pi
En İyi Sanat Yönetimi: Rick Carter, Jim Erickson / Lincoln
En İyi Kostüm Tasarımı: Jacqueline Durran / Anna Karenina
En İyi Makyaj: Lisa Westcott, Julie Dartnell / LesMiserables
En İyi Yabancı Film: Amour / Avusturya
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Anne Hathaway / LesMiserables
En İyi Kurgu: William Goldenberg / Argo
En İyi Ses Kurgusu: Skyfall ve Zero DarkThirty
En İyi Ses Miksajı: Les Miserables
En İyi Belgesel: Searching for Sugar Man
En İyi Animasyon: Mark Andrews, Brenda Chapman / Brave
En İyi Görsel Efekt: Life of Pi
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz / Django Unchained
En İyi Orijinal Müzik: Mychael Danna / Lifeof Pi
En İyi Şarkı: Adele, Paul Epworth / Skyfall
En İyi Uyarlama Senaryo: Chris Terrio / Argo
En İyi Orijinal Senaryo: Quentin Tarantino / Django Unchained
En iyi Kısa Film: Curfew
En İyi Kısa Belgesel: Inocente
En İyi Kısa Animasyon: Paperman

Oscar Kazanan Filmler ve Yazıları:
           
Life of Pi  (4)  
Argo  (3)
Django Unchained  (2)
Skyfall  (2) 
Lincoln  (2)
Amour  (1)
Brave  (1) 

Seth MacFarlane'den Oscar performansı: We Saw Your Boobs - GÖĞÜSLERİNİ GÖRDÜK
Naomi Watts'ın ve Charlize Theron'un yüz ifadelerine dikkat.. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder