Seçili Fragman

1 Şubat 2013 Cuma

Ergen Hansel, Güzel Gretel


Hollywood'un kimi zaman masalları ele alıp, evirip çevirip, kendi yorumunu katarak farklı bir film formatında karşımıza çıkarmasına alıştık artık. Geçen yıl içerisinde iki farklı Pamuk Prenses uyarlaması, ondan bir önceki yıl da gerilim dozu yüksek bir Kırmızı Başlıklı Kız izlemiştik. 2013'ün ilk masalı ise Hansel ve Gretel. Tabii ki Hollywood'un kendine özgü yorumu ile Hansel ve Gretel: Cadı Avcıları / Hansel & Gretel: Witch Hunters bu hafta ülkemizde de vizyona girdi...
     
Hansel ve Gretel'in hikayesini bilmeyen yoktur. Babaları ormanda terkedince ilk gece bıraktıkları çakıl taşları sayesinde evlerine geri dönen fakat ikinci denemede taş yerine ekmek kırıntısı bırakınca evlerine dönemeyen iki kardeştir Hansel ile Gretel. Ormanda kaybolunca şekerlemeden ve çikolatadan yapılmış evi keşfeden ikili, burasının kötü kalpli çocuk yiyen cadının evi olduğunu öğrendiğinde iş işten geçmiş ve cadının ağına takılmışlardır. Hansel'i hapseden ve Gretel'i köle gibi çalıştırmaya başlayan cadının amacı Hansel'i şişmanlatıp yemektir fakat Gretel'in oyunu ile fırına düşen cadı ölür ve iki kardeş evlerine dönerler. Masalın en kısa özeti ancak bu şekilde yapılabilirdi sanırım. Şimdi gelelim bu yeni nesil uyarlamaya..
     
Bu masalı sadece filmin başında özet gibi izliyoruz. Anne ve babaları Hansel ve Gretel'i ormandai karanlığın içinde terk ediyor. İki kardeş geri dönmeye çalışırken şekerleme ve çikolata kaplı evi buluyor ve cadı bunları yakalıyor. Derken cadıyı kazanda yakıp kurtuluyorlar. Bundan sonra ekrana filmin adı yansıyor ve açılış jenereği akmaya başlıyor perdede. Kısaca asıl masalı açılış sekansı olarak görüyoruz. Akabinde de geliştirilmiş öykü başlıyor. Hansel ve Gretel büyümüş ve ünlü iki cadı avcısı olmuşlardır. Kasaba kasaba gezip takım olarak, huzur kaçıran kötü cadıları yok etmeye adamışlardır kendilerini. En sonunda yolları çocuk kaçırılma olaylarını çözmek üzere bir kasabaya düşer. Fakat bu durum, sıradan bir cadı olayı değildir. "Kanlı ayın" gelmesi ile bu sefer çok büyük tehlikeler ikiliyi beklerken, geçmişin sırları da bu şekilde aydınlanacaktır..
    
Filmin hikayesini de özetledikten sonra gelelim ayrıntılara. Öncelikle masal diye bir çocuk filmi izleyeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Şiddet ve kanlı sahnelerin bolca yer aldı, gerilim ve korkunun komedi ile süslendiği bir fantastik aksiyon filmi Hansel ve Gretel: Cadı Avcıları. Kanlı ve şiddet dozu yüksek sahneler konusunda epey bir cömertlik sergileyen yapımcılar, süpürge üzerinde son sürat uçabilen cadıların silüetleri konusunda da bir o kadar başarılı çalışmaya imza atmışlar. Cadılar korkunç oldukları gibi kimi zaman da komik olabiliyorlar. Hansel ve Gretel'in hangi çağda yaşadıkları belli olmaksızın kullandıkları ekipmanları da filmin ayrı bir olayı zaten. Kutsanmış taramalılar, elle şarj olan elektro şok cihazı, eski zaman versiyonu bir plak, bunlardan bir kaçı.. Şeker yemekten şeker hastası olan Hansel'in kendine habire insülin iğnesi yapması ise saçmalığın ulaştığı son nokta diyebiliriz. 
    
    
Sonuçta Hansel ile Gretel'in film olarak misyonu belli.. Başta gençler olmak üzere yetişkinleri sinema salonlarına çekip 88 dakika boyunca maksimum bir eğlence sunmak. Bunu da beceriyor mu? Evet.. Fazla kafa yormayan senaryosu, başarılı sayılabilecek efektleri ile muhteşem bir çerezlik film Hansel ve Gretel. Zaten aksiyon ve eğlencenin içerisindeyken tüm absürdlükler itici gelmekten öte komik geliyor. Bunun da bilerek bu şekilde yapıldığı ortada. Çünkü ticari bir amaçtan öte bir şey barındırmayan bu film verdiğiniz parayı haketmeye çalışıyor. Bunu da ucundan kıyısından başarıyor. Yeri geliyor kan gövdeyi götürüyor, yeri geliyor çıplak bir vücut perdeye yansıyor. Ama tüm bunlarda öte film nokta atışını cadıların toplu ayininde yapıyor. Filmin yaş sınırı ülkemizde 15+ olduğu için izleyenlerin bunu bilerek filme gireceğini düşünüyorum.
    
Filmin oyunculuklarına gelince, fazla söylenecek bir şey yok. Aksiyon yıldızı olmak için kıçını yırtan yeni ergen suratlı Jeremy Runner'a, James Bond'dan beri mimikleri botoks yemiş gibi hiç değişmeyen ve oyunculuk anlamında bir adım yol alamamış ama güzelliği ile büyüleyen Gemma Arterton eşlik ediyor. Baş cadı Famke Janssen ise sadece güzelliği ile değil performansıyla da göz dolduruyor. Ama zaten kendinizi dış etkilerden soyutlayıp filmin eğlencesine kaptırabilirseniz bu kusurlu detayların tamamı görmezden gelinebiliyor.
    
Süresi biraz kısa gibi görünebilir ama tam dozunda olduğunun altını çizmek istiyorum. Çünkü sıkılmaya zaman kalmıyor. Ayrıca bir kaç sahnedeki 3 boyut efekti görülmeye değer: Perdeden öne çıkan asalar, kollar, silahlar, vs. son zamanlarda görmediğimiz ama basit ve etkileyici anlardan bir kaçı. 
    
Filmin başında UIP Türkiye bir güzellik yapıp gelecek ay vizyona girecek olan G.I. Joe: Misilleme filminin özel bir videosu ile birlikte fragmanını gösteriyor. Dehşet bir 3 boyutlu çalışma olduğunu kendi gözlerinizle görüyorsunuz. İyi bir pazarlama taktiği.. Hatta Hansel ve Gretel'i geride bırakacak bir tanıtım filmi olmuş. 
     
Kısaca, film izleyeceğim, kafa yormadan eğleneceğim, hem korkup hem gülebileceğim ve beklentim olmayacak diyorsanız bu hafta Hansel ve Gretel'i izleyebilirsiniz. Ama yok sinemaya para veriyorsam sonuna kadar değmeli, sinematografi olarakta beklentim var diyorsanız Zincirsiz diğer alternatiflerden biri. Şahsen Hansel ve Gretel'i bir vakit kaybı görmüyorum ama ödül sezonunda izlediğimiz aday filmlerinin yanında sakız gibi kalıyor..  (6/10)
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder