Seçili Fragman

23 Şubat 2013 Cumartesi

Uçuşa 5 Kala

Geçen hafta Atatürk Havalimanı'ndayken, pasaport kontorlünü geçtikten sonra, tam ortada durdum ve etrafıma şöyle bir bakındım. Her milletten binlerce kişi bir koşuşuturma içindeydi. Kimisi kapılara koşuyor, kimisi food courtta tıkınıyor, kimisi duty free'de alış veriş derdinde, kimi ise 'uçuşa kadar nasıl vakit geçiririm?' düşüncesiyle ordan oraya dolanıyordu. Mağlum yurtdışına çıkacaksanız en az iki saat önceden havaalanında olmanız istenir. Neden peki? Çünkü pasaport kontrolde veya güvenlikte oluşabilecek istenmeyen kuyruk, uçuşu kaçırmanıza bile sebep olabilir. Kuyruk yoksa eğer uçuş kartınızı alıp pasaport kontrolünden geçmeniz maksimum yarım saat sürer. Akabinde uçuş saatine kadar geçen sürede ne yapılabilir? İşte son yıllarda büyük bir rekabete dönüştüğünü düşündüğüm ''Bekleme Salonları'' bu vakti değerlendirmek için güzel bir seçenek.
        

HSBC Advantage Lounge

Atatürk Havaalanı Dış Hatlar Gidiş Terminali'nin en sağında ve en solunda bankaların ve uçuş firmalarının bekleme salonları mevcut. Hepsinin ortak özelliği; ücretsiz ve sınırsız ikram, internet, konfor ve bir takım eğlenceler sunmaları. Eğer bankanın özel müşterisiyseniz ve belli kriterleri sağlıyorsanız bu 'Lounge' denilen bekleme salonlarını ücret ödemeden kullanabiliyorsunuz. Ama sağlayamıyorsanız ne yazıkki giremiyorsunuz. Belki bir miktar (!) para ödeyerek o kapıdan geçebilirsiniz. Ben, biri hariç tüm bekleme salonlarına girdim geçen hafta içerisinde ve hepsini karşılaştırma fırsatı yakaladım. Şimdi kısaca, marka marka bu bekleme salonlarını değerlendirelim;

       
Sağ kanatta üst katta İş Bankası Millennium, Prime Class ve HSBC Advantage'ın bekleme salonları mevcut. Burada Advantage'ın 'lounge' konseptini ilk başlatan olduğunu (ve küçüklüğümden beri bir çok kez kullandığımı da) göz önünde bulundurarak en iyilerden biri olduğunu söyleyebilirim. Ferah, aydınlık, ikramlar güzel, biraz fazla içiçe ve kalabalık ama sonuçta ilklerin yeri ayrıdır her zaman.
      
       
Hemen HSBC'nin karşısında yer alan Prime Class'ın salonu bulunduklarım içerisinde en kötüsüydü diyebilirim. Çok tek düze, ufak ve dipdibe. İkram olarak HSBC'den çok farklı değil ama yerleşim olarak sıkıntılı biraz. İsmine yakışır bir bekleme salonu olmadığı açık. Tabii ki kalabalık ve ortam sıkıcı. Benim için hayal kırıklığıydı..
      
Prime Class Lounge
İş Bankası Millennium'un bekleme salonu üst kattakiler içerisinde en büyüğü. Fakat tasarım olarak koyu renk çalıştıkları için uçuş öncesi gayet iç karartıcı bir konsepte imza attıklarını düşünüyorum. Tamam tasarım olarak iyi olabilir ama o kara kara koltuklar, soluk renk duvarlar bana pek hitap etmedi. Yinede Prime Class'tan daha geniş oluşu ve kalabalığı fazla hissettirmeyişi büyük bir artı Millennium Lounge için. 
      
Alt katta ise British Airways ve Wings Lounge'ları yer alıyor. British Airways 'İngiliz' merkezli olduğu için ikramlarına da bu ayarı çekmişler biraz. Ufak, tenha ama sıcak bir atmosferi var. Hemen simetriğindeki Wings Lounge içinde aynılarını söylemek mümkün. Ekstradan Wings'teki personel de epey bir güler yüzlü. Ama ortam olarak aynı..
       
Bu banka salonlarındaki ikramların tamamını BTA Catering sağladığı için pek bir ayrım yapmaya gerek yok. Son derece lezzetli ve sunulan hizmetler de birbirinin benzeri. Ortamlar da hemen hemen aynı. Tasarımlardaki farklılık ayrıcalık sağlıyor sadece diyebiliriz özetle...
      
Gelelim sol kanata.. Alt katta Emirates'in ve World'ün bekleme salonlarına ulaşmak mümkün. Kısıtlı zamanda bakmaya fırsatım olmadı ama Emirates'in bekleme salonunu bulamadım. Daha doğrusu aramaya fırsatım olmadı.. O yüzden teste genelde kullanmayı tercih ettiğim World'den devam ettim. En orjinal tasarımı World yapmıştı bu banka bekleme salonları içinde. Diğerlerine göre biraz daha geniş, daha cafcaflı ve orjinal. Masaj koltukları ve özel TV'li bölmeler ilk farkedilen kısımların başında geliyor. Diğer salonların aksine kendi içerisinde de tuvalet mevcut. (Ki büyük bir ayrıntı bence) İkramlar şahane ve personel acayip güler yüzlü. Kısaca banka loungeları içerisinde en iyisi diyebilirim. Tabii ki Yapı Kredi'yi bu anlamda da tek geçerim.. 
      
THY CIP Salonu
Ama havaalanında fırsat varken THY CIP Salonu'nu kullanmayıp diğer banka salonlarını tercih ediyorsanız büyük bir hata yaparsınız. En iyi bekleme salonu açık ara THY CIP Salonu. Bir kere en geniş alana sahip.. Tasarım dehşet.. Sadece çocuklar için bile tasarlanmış bölüm var. Kütüphane, bilardo, duşlar, cafe, sinema salonu, kısaca ne ararsanız var bu 3000 metrekarelik alan içerisinde. İkram olarak diğerlerini de 5'e katlıyor. Nasıl mı? Bir bölümde anında çeşit çeşit pide çıkarken, diğer kısımda ızgara yapılıyor. Açık büfe salata ve mezeler, hatta tatlılar otellerle yarışacak neredeyse. THY bazı uçuşlarında içki servisini kaldırıyor olabilir ama buradaki seçenekler içki mahzenlerinden farksız. İstediğinizi açıp içebiliyorsunuz. Şarap, whiskey, votka, vs.. Farklı farklı bölümlerden oluşan THY CIP Salonu'nun en beğendiğim yeri ve anı; kendi kendine çalan piyanonun hafif tınısı eşliğinde kırmızı Fransız şarabımı yudumladığım kısımdı. Piyanonun hemen önündeki büyük ağaç ortama uyum sağlarken, yüksek tavan da ferahlık sağlıyor bu kısıma. Sadece Business Class yolcularının, Miles&Smiles Elite ve Elite Plus yolcularının ücretsiz alındığı CIP Salonuna başka yolcular ücretli/ücretsiz alınmıyor. Buna rağmen epey bir kalabalıktı içerisi. 
      
THY CIP Salonu
Sonuç olarak hangi lounge olursa olsun, bu salonlarda vakit geçirmek, ortak alanda beklemekten çok daha verimli. 'Karnım tok sırtım pek' misali uçuşa beş kala zamanın nasıl geçtiğini anlamamak için bu salonları kullanmanızı tavsiye ederim. Herkesin hepsini birden seçme gibi bir fırsatı olmayacaktır ama eğer kullandığınız bankanın bir salonu mevcut ise uçuşunuza kadar burada bişeyler atıştırıp nette sörf yapabilir, gazete okuyup TV izleyebilirsiniz. Bu ayrıcalık sayesinde de rahatlamış kafayla bulutların üzerine çıkabilirsiniz.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder