Seçili Fragman

29 Mayıs 2012 Salı

Siyah Giyen Adamlar ile 3. Randevu

1997 yılının son baharında vizyona giren Siyah Giyen Adamlar / Man In Black, komedi ile bilim kurguyu harmanlayan türü ile dikkat çekmiş ve Will Smith'in ismini beyazperdede kalıcı hale getirmişti. Özellikle ortak iki ajana hayat veren Will Smith ve Tommy Lee Jones sayesinde film, olumlu eleştiriler alan çerezlik filmler arasına ismini yazdırmıştı. Gişede de çok başarılı olan filmin 5 yıl sonra devamı çekildi. Siyah Giyen Adamlar 2 / Man In Black II her devam filminin düştüğü duruma düşüp ne yazıkki ilk filmin gölgesinde kalabildi ancak. Başroldeki iki ajanı da tekrar beyazperdeye getiren film, başta senaryo kaynaklı problemlerden ötürü beğenilmemişti. Kısaca Will Smith bile filmi kurtaramamıştı ama gişe başarısıda göz ardı edilemezdi. Yinede bir başka devam filmine yeşil ışık yanmadı. Zaten durum itibariyle gerekte yoktu. Ama özellikle son bir kaç senedir yenilikten ziyade remakelere ve devam filmlerine ağırlık veren Hollywood, uyuyan serileri de canlandırma derdine düştü bir şekilde. Örneğin; geçen yıl vizyona giren Çığlık 4 / SCRE4M ile orjinal seri bu furyadan nasibini almıştı.. Ve tabii ki Siyah Giyen Adamlar'da üretkenliği düşen Hollywood'da diriltilen seriler kervanına katıldı.
      
Bir devam filminin, 10 yıllık aradan sonra, kendini tekrar etmeden seyircinin dikkatini çekebilmesi, ancak önceki filmlerden daha iyi malzemelere sahipse olabilir. Özellikle teknolojik anlamda sinema sektörünün çok ilerlediği bu günlerde Siyah Giyen Adamlar 3 / Man In Black 3 / MIB3 doğru bir kararla, 3D olarak beyazperdeye geliyor. Tabii ki başrol oyuncuları Will Smith ve Tommy Lee Jones 3.kez yönetmen Barry Sonnefeld ile buluşuyor. (Gerçi Will Smith ile Barry Sonnenfeld'in bu 4.birliktelikleri) Bundan sonra geriye iyi bir senaryonun yazılması kalıyor. Nitekimde hazırlık aşamaları yıllar öncesine dayanan bu 3.filmin en zor tamamlanan kısmı da senaryo olmuş. Sonuç olarak komedi işini iyi kıvıran senarist Etan Cohen'in imzasıyla ortaya bu son senaryo çıkıyor ve nihayet, gişe filmlerinin bir bir vizyona çıktığı Mayıs döneminde MIB3'de gösterime giriyor.
         
Film, bir kez daha Ajan K. (Tommy Lee Jones) ve Ajan J. (Will Smith)'in uzaylılarla giriştiği tehlikeli ve yer yer komik macerasına odaklanıyor. Aydaki hapishaneden kaçan tehlikeli bir uzaylı, zamanda yolculuk yaparak Ajan K. tarafından yakalandığı o ana müdahele ediyor. Böylece Ajan K.'in 40 yıl önce öldürüldüğü bir zaman boyutuna geçiş yapılıyor ve bunu bir tek Ajan J. farkedebiliyor. Bunun için kendisi de zamanda geçmişe giderek tehlikeli uzaylıya karşı mücadele edecek ve gerçeği normale çevirmeye çalışacaktır. 
     
Aslında senaryonun eli yüzü gayet düzgün.. Özellikle Will Smith'in komedi performansının ve bizzat onun için yazılmış sahnelerin varlığı dikkat çekiyor. Zaman yolculuğu olayı gayet iyi düşünülmüş.. Ay'a yolculuk ve Ajan K. ile J. arasındaki bağın filme çok iyi entegre edildiğinin altını çizerim. Bu arada Will Smith ile yaşıt olan Josh Brolin'in genç Ajan K. olarak 29 yaşında olması ilginç ve komik detaylardan biri. Efekt çalışmalarının ve filmin tekniğinin de bütçeyle doğru orantılı olarak, gayet yüksek seviyede tutulduğu açık. Nitekim yapımcıların da maddi anlamda geridönüşlerin iyi olacağından şüphe ettiklerini sanmam. Oyuncular zaten bilindik isimlerden oluşuyor. Yeni olarak Josh Brolin, Emma Thompson ve yükselen bir grafiğe sahip Alice Eve dikkat çeken isimlerden. Her ne kadar senaryodaki gereksiz ve itici sahnelere sahip olsada Emma Thompson, usta oyunculuğunu bu filmde bile konuşturuyor. Ayrıca saniyelik varlıkları ile Lady Gaga, Justin Bieber gibi isimlerin görüntülerini yakalayabilirseniz, kökenlerinin (!) neresi olduğunu anlayabilirsiniz..
        
         
Sonuç olarak ne kadar gereksiz kabul edilsede komik bir film Siyah Giyen Adamlar 3. Çok başarılı olamasada, senaryo olarak ikinci filmden çok daha iyi ama ilk filmin gerisinde kalıyor ne yazıkki. Görsel şölen diyemem belki ama yine de senaryonun gerektirdiği kadar efektler, iyi bir biçimde bu filmde mevcut. Beklentileri çok yüksek tutmamak gerekir kesinlikle. Kısaca eğlenceli bir seyirlik, tipik bir Hollywood filmi... (7/10)
       
     
Filmi Kent Meydanı Avşar Sinemaları'nda izledim. 3 boyutlu salonlarının kalitesi göz ardı edilemez kesinlikte. Ayrıca Türkçe Dublaj veya Türkçe Altyazılı seçenekleri de mevcut. Ama İstanbul ve Ankara'da IMAX 3D olarak izlenirse eğer farklı bir deneyim sunduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder