Seçili Fragman

6 Mayıs 2012 Pazar

Yenilmezler

Marvel'in ünlü süper kahramanları beyazperdeyi birer birer fethettikten sonra bu sefer birlikte çıkarma yapıyorlar. Bahsettiğim film Demir Adam'ı, Hulk'ı, Kaptan Amerika'yı, Thor'u, Şahin Göz'ü ve Kara Dul'u bir araya getiren Yenilmezler / The Avengers. Tabii bu ekibi toplayan Nick Fury'yi atlamak olmaz. Özellikle birden fazla kötü ile mücadele eden tek bir süper kahramanın olduğu filmlere alıştığımız bu yıllarda tam tersi kabul edilebilecek bir durum ile karşı karşıyayız. Bu sefer sadece bir kötü karakterin karşısında büyük bir ekip duruyor, Yenilmezler Takımı. Tabii bu 'bir' kötünün başını çektiği ordunun kaç süper kahramana bedel olduğunu varın siz düşünün.
      
Çok değil daha geçen sene Thor ve Captain America kendi filmleri ile boy gösterirken beyazperdede, finallerinde Yenilmezler projesinin sinyallerini veriyorlardı. Çizgi roman fanatiklerinin uzun süredir beklediği bu proje sonunda hayat geçirilmişti. Hem de öyle uzun süre beklemeden, İlk Yenilmez Kaptan Amerika'nın macerası hafızalarda taze iken 'blockbuster' diye tabir ettiğimiz filmlerin bir bir piyasaya çıktığı Mayıs ayında sezon Yenilmezler ile açılmış oldu.
         
Yenilmezler tamamen bir görsel şölen.. Kahraman sayısı çok olunca ister istemez giriş bölümü de normalden daha uzun oluyor. Buna rağmen tüm karakterlerin önceki filmlerini izlememiş biri için biraz fazla karışık gelebilir durum. O yüzden Yenilmezler'in asıl açılışının önceki tekil filmlerin tamamı dersek yalan olmaz. Başta ayrı ayrı sekanslar ile aksiyona göz kırpan kahramanlarımız ara ara birbirleri ile de kapışarak finalde göz dolduracaklarının ip uçlarını veriyorlar sanki. Böyle bir takım oluşturulunca karşısına da yenilmesi zor bir kuvvet konulması gerekiyor doğal olarak. Bunu da çizgi romana sadık bir biçimde Thor'un üvey kardeşi, tanrı sınıfından Loki ve uzaydan gelen (ki geliş biçimleri çok enteresan) kuvvetli bir ordu ile sağlıyorlar. Hemde ne ordu.. Manhattan'ı 'kusursuz' bir şekilde yerle bir ediyorlar. Hikaye böyle olunca senaryodan da pek fazla bir şey beklemek yersiz kalıyor. Yalnız hakkını verelim şimdi; uçak gemisinin uçak uçağı olması falan, cidden müthiş düşünülmüş detaylar.. Duygusal kısımlar (Kara Dul ve Şahin Göz, Tony Stark ve Pepper) maceranin içinde eriyip gitsede filmin içine birazda olsa mizah katmayı unutmamış senaristler. Sevimli (!) kahramanımız Hulk ve geveze Tony Stark yani nam-ı değer Demir Adam'ımız yer yer yüzleri gülümsetip olayı kahkaha boyutuna taşıyabiliyorlar, aman dikkat!
          
Hulk hariç diğer  tüm kahramanların aynı aktörler tarafından canlandırıldığı bu filmin güçlü bir kadrosu var. Bu isimleri bir araya getirmek epey zor olmuştur eminimki. Robert Downey Jr. üçüncü kez Demir Adam ve Gwyneth Paltrow'da üçüncü kez sevgilisi Pepper olarak çıkıyor karşımıza. Kas yığını Chris Evans bir kez daha Kaptan Amerika olurken aynı kategoriden bir isim olan Chris Hemsworth'de ikince kez Thor'a hayat veriyor. Thor'un sevdiği kadın Natalie Portman, sadece bir sahnede, bilgisayarda resim olarak gözüküyor. Hulk üçüncü kez beyazperdeye konuk olsa da onu canlandıran üçüncü kişi; Mark Ruffalo. Özellikle Bruce Banner karakterine fiziken olmasa da ruhen oturduğu açık. Kara Dul Scarlette Johansson güzelliği ile büyülerken, Ajan Maria Hill'i canlandıran How I Met Your Mother'ın Robin'i Cobie Smulders'ın da ondan geri kalır yanı yok. Aslında isimler saymakla bitmiyor ve herkes rollünün hakkını veriyor..
               

Uzaylı saldırılarının görsel şölenlerle sunulmasına alıştığımız şu günlerde Yenilmezler olaya farklı bir boyut katıyorlar. Hatta çıtayı yükselttiklerini söyleyebilirim bu konuda. Filmin 3 boyutlu olması ve dijital oynatılması da bu görselliği katlıyor. Film bitti diye salondan çıkanların kaçırdıkları, jenerikte isimlerden sonra çıkan sahne ile Red Skull'ın devam filminin sürprizi olacağını görüyoruz.
        
Sonuç olarak teknik olarak kusursuz bir yapım olan Yenilmezler / The Avengers sinemada izlenmesi gereken filmlerden biri. Türün fanatiklerinin kaçırmayacağı ve sıkı aksiyon severlerin ilgi göstereceği şüphesiz. Tabii çizgi roman fanatiklerini de yeterince tatmin edeceği ortada. Bu efektler, bu ses, bu görüntü dev perdede, iyi bir salonda izlenilmeyi hakediyor kesinlikle.. 2.5 saatlik komedi, macera, aksiyon, bilim-kurgu ne ararsanız bu filmde var.        (8.5/10)
          
Not: İmkanınız varsa bu filmi İstanbul veya Ankara'da Cinemaximum IMAX Sinemaları'nda izlemenizi tavsiye ederim..

                        


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder