Şüphesiz Türkiye mizahının önde gelen isimlerinden biridir Gani Müjde. Gani Müjde ve Tükenmez Kalem ekibi bu zamana kadar bir çok filme ve diziye senaristlik yapmış ve tabiri caizse kendi türlerini oluşturmuşlardı. Gani Müjde'nin 2000 tarihli ilk yönetmenlik filmi Kahpe Bizans senaryosu, oyuncuları ve en önemlisi dönem itibariyle Türk sineması açısından bir dönüm noktasıydı. Gerek filmdeki taşlamalar ve göndermeler olsun gerekse oyuncuların performansı ile yükselmiş, yerli filme ve komediye aç olan bizleri epey tatmin etmişti.
İsmi ile olay olan, uzun zamandır gündemde olan Gani Müjde'nin yeni filmi Bizans Oyunları yine bir sömestr tatilini arkasına alarak vizyona girdi. Bizans Oyunları için '16 yıl sonra gelen Kahpe Bizans'ın devam filmi' dersek yanlış olur. Çünkü başlı başına yeni oyuncular ile yeni bir film var karşımızda. Tek ortak nokta 'Bizans'. Kahpe Bizans'ı izlemiş olan kesim artık orta yaş dönemlerinde. Şimdiki hedef kitle Y kuşağı dediğimiz özellikle lise çağlarındaki gençler.
Bizans Oyunları da aynı Kahpe Bizans'ın izinde ilerliyor. Tarz ve içerik aynı. Bir tık farklı bir hikaye, yeni nesil oyuncular, belden aşağı saçmalıklar ve absürdlükler, hepsi var. Ama unutulan bir şey; Türk Sineması şuan en parlak dönemlerinde. BKM ve diğer yapımcıların (özellikle komedi türündeki) filmleri çıtaları çok yükseltti. 90ların sonu 2000lerin başındaki sektör yok artık. Bu yüzden Bizans Oyunları zor bir sınav verecek şüphesiz. Neden mi? Kendi gözlemlerimle filmin artıları ve eksilerini ayıralım;
Önce olumlu ve öne çıkan noktaları listeleyelim.
- Gani Müjde kalemi güçlü bir mizahçı. Senaryonun bazı yerlerindeki taşlamalar, politik göndermeler yakalayabilenler için nokta atış oluyor. Yer yer diyaloglar da çok iddialı.
- Oyuncular ve oyunculuklar şahane. Gonca Vuslateri ve Gürkan Uygun filmin en parlak performanslarına imza atıyorlar. Resmen devleşiyorlar. Gürkan Uygun özellikleri yüz hatlarını, mimiklerini müthiş konuşturuyor. Gonca Vuslateri ise kötü kraliçenin hakkını %100 veriyor. Diğer oyuncuların da mükemmel performansları var kesinlikle. Ayçörek ile Çiğbörek Hatun'un güzelliklerine ilaveten oyunculukları ile parladıklarını söyleyebiliriz.
- Kostümler, set ve dekor için epey özenilmiş. Dönem (!) filmi olduğu için bu detaylar çiğ durmuyor. Aksine özeniyi belli ediyor. Bkz. Klitorya'nın kıyafetleri. (Evet Ray Ban kullanan bir Bizans ile karşı karşıyayız.)
- Matruşkalar :)
Peki olumsuz durumları ve içeriği sıralayacak olursak;
- Türk Sineması özellikle komedi konusunda belli bir çıtaya ulaştı. Hatta çıtayı her geçen yıl yükseltti. Düğün Dernek, Eyvah Eyyvah hatta Recep İvedik gibi serilerin rekor üstüne rekor kırdığı bir dönemdeyiz.
- Açılış sahnesindeki aslan dövüşündeki gibi ucuz duran görsel efektler.
- Diyalogların ve senaryonun az önce yukarıda da dediğim iddialı kısımlarından geriye kalan büyük kısmı.
- Senaryonun bazı kısımlarına yakışsa da abartılmasa daha iyi olurdu diyebileceğimiz küfürler ve belden aşağı konuların seyirciyi eskisi kadar etkilememesi.
- Senaryonun akıcılığı ve hikayenin, diğer örnekler karşısında zayıf kalması.
Ve sonuç olarak zekası ve konusu ile değil de oyuncu performansları ile dikkat çeken ve sadece oyuncuların performansları ile güldürebilen bir film Bizans Oyunları. Vizyondaki bu kadar seçenek arasında ne yazıkki yükselemeyen ve çok daha iyi olabilirdi dedirten bir yapım. Yaşım 16 olsaydı sevebilirdim belki ama bir dakika, o dönem Kahpe Bizans'ı sevmiştim zaten. Artık 30'u geçtim, Bizans Oyunları bir bütün olarak benden geçer not alamadı. (4.5/10)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder