Seçili Fragman

16 Ocak 2016 Cumartesi

Park Açıldı, Jurassic World'e Hoşgeldiniz.

Jurassic Park'ın uzun bir süredir Jurassic Park 4 olarak lanse edilen devam filmi nihayet tamamlandı ve Jurassic World adı ile geçtiğimiz yıl vizyona girdi. İlk filmden 22 yıl, Jurassic Park 3'ten de 13 yıl sonra vizyona giren Jurassic World'de 22 yıl önce açılması planlanan fakat yaşanan olaylardan dolayı kapatılan Jurassic Dönem Hayvanat Bahçesi'nin artık açıldığını, rahmetli John Hammond'un hayallerinin gerçekleştiğini görüyoruz. (Hatta websitesinde yazılana göre Park 2005'den beri işletiliyor.) Tahmin edebileceğiniz üzere; yapay da olsa dinozorların da birer canlı olduğunun sıkça hatırlatıldığı filmde, konukların daha çok ilgisini çekebilmek için üretilen hibrit dinozor Indominus Rex'in kaçması ve önüne gelen her canlıyı öldürmesi gerilimi ve aksiyonu tırmandırıyor. Peki Jurassic World ne gibi yenilikler sunuyor?

 
İster istemez diğer Jurassic Park filmleri ile karşılaştırılacak olan Jurassic World'ün en büyük avantajı, 2014 yılında, teknolojinin nimetlerini sonuna kadar kullanabilmesi. CGI efektleri ile türlü dinozorlar yaratıp izleyiciye o gerçekçi atmosferi iliklerine kadar hissettirebilmesi diyebiliriz. Nitekim imkanların bu 22 yıl içerisinde artan bir parabol grafiği ile ilerlediğini düşünürsek bu kusursuz görsel efekt şöleninde sinemada izlenecek iyi bir seyirlik çıkıyor diyebiliriz. 
    
1993 yılında Jurassic Park vizyona girdiğinde, beyazperde de hayat verdiği dinozorlar, dönemin son teknolojisi ile kullanılan efektler, o dünya, başta çocuklar olmak üzere tüm ergenleri ne kadar büyülemiş, etkilemişti. O etkilenenler arasında bende vardım, ne yalan söyliyeyim. Daha 8 yaşında bir çocuk olarak tüm dünyam dinozorlar olmuştu o dönem ve sinemayla tanışmama vesile olan Jurassic Park'ın da yeri her zaman ayrı olmuştu hayatımda. Tabii bir 10 sene sonra izlediğimde filmi abarttığımı düşünmüştüm ama bazı filmleri kendi dönemlerinde 'mükemmeliyeti' yansıtıyor, bunu da unutmamak lazım.
   
Gelelim dönemimize. Aradan yıllar geçti... Jurassic World için geri sayım başladığında aynı 22 yıl önceki heyecanı yaşadım dersem yalan olmaz. O yüzden film benim bakış açımda torpilli, diğer filmlerden bir adım öndeydi. Dürüst olmak gerekirse, bol görsel efektli, özlediğimiz dinoları bizle tekrar buluşturan ticari blockbuster'dan öte bir şey değil film ama... İşte ama'dan sonraki cümleleri şuan 30'lu yaşlarını yaşayan nesil çok daha iyi dolduracaktır eminim ki...
    
Hayalimizi oluşturan parkın işlediğini görmek, hem de en yeni teknolojilerle, insanı büyülemiyor değil. Aynı 22 yıl önceki gibi keşke orada olsam hissi tabii ki yaratılıyor ama süre geçtikçe bir aksiyon, bilim-kurgu, macera filminde olan her şey, hatta her klişe, filmde yerini alıyor. Son dakikada dinozorlardan kaçabilmek, topuklu ayakkabılarla koşuşuturmak, başroldeki adama bir şey olmaması vs... Ama bir noktada filmin bu klişelerle bile dalga geçtiğini anlayabilirsiniz. 
 

Oyuncular uyumlu, karakterleri tam olmuş. Yine iki çocuk (bu sefer iki erkek) maceranın göbeğinde yerlerini alıyorlar. ilk Jurassic Park'ın izinde ki saygı duruşlarını esirgemeden ilerleyen bir hikaye ile Jurassic World aslında beklentileri karşılayan bir film oluyor. Bir blockbusterdan beklenen hemen hemen herşey var filmde. Aksiyon dozu yüksek, eğlenceli, 
   
Fazla uzatmadan; 3D'nin de hakkını veren film beklendiği üzere 2015'in en çok izlenen filmlerinden biri oldu. (Dünya'nın en çok izlenen 4.filmi) Bu da filmin devamlarını garantiledi diyebiliriz. Bakalım devam filmleri görsellik haricinde ne gibi yenilikler sunacak, ilerleyen yıllarda göreceğiz. Çocukluğumu hatırlattığı için Jurassic World'ün de yeri bir ayrı olmaya devam edecek benim için... Tavsiye ederim.       (8/10)

   
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder