Seçili Fragman

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Maymunların İlk Cehennemi



Maymunlar Cehennemi Serisi 70’li yıllardan itibaren beyazperdeye uğrayan bilim kurgu klasiklerinden biridir. Özellikle maddi yönden de stüdyoya kar ettiren yapım belli aralıklarla devam filmleri ile izleyicilere sunulmuştu.

En son 2001 yılında Tim Burton’ın yönettiği ve sağlam bir kadro ile yeniden çekilen Maymunlar Cehennemi  her ne kadar film olarak hayal kırıklığı olsa da dünya çapındaki hasılatı yüz güldüren cinstendi. Bu filmden 10 sene sonra, Maymunlar Cehennemi: Başlangıç / Rise of the Planet of the Apes tüm dünyada 5 Ağustos’ta vizyona girdi.
Yönetmen Rupert Wyatt’ın henüz ikinci ve büyük bütçeli ilk filmi olmasına rağmen, altından başarıyla kalktığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bir benzetme yapacak olursak; seriye yeni bir soluk katan bu film, yönetmenin de kendi deyişiyle Batman Begins ile aynı kulvarda. Tüm Batman filmlerini bir kenara bırakıp yeni bir üçleme ile seriye yeni bir soluk getiren Christopher Nolan belli ki Rupert Wyatt için de bir örnek teşkil ediyor.

Maymunlar Cehennemi: Başlangıç adından da anlaşılacağı üzere hikayenin en başını, günümüzde ele alıyor. Filmde maymunların nasıl zekileşip insan ırkına kafa tutmaya başladıklarına tanık oluyoruz. Hikaye genel anlamda bir bilim-kurgu & macera ama romantizmden drama, baba-oğul ilişkilerinden aksiyona kadar her şeyden biraz biraz içerdiği için belli bir türe dahil olmuyor.

Senaryo olarak bir kısım hatalar ve saçmalıklar içerse de hikaye olarak bakarsak gerçekçi bir bilim-kurgu diyebiliriz. Hele ki 10 sene önceki facianın yanında baş tacı edilebilecek türden bir film.

Başrollerde genç oyuncular James Franco ve Freida Pinto var. James Franco geçen yıl 127 Saat filmi ile başta Oscar olmak üzere hemen hemen tüm festivallerde adaylığı ile kendini göstermiş bir oyuncu. Aslında en genelinden kendisi Spider-Man serisinden de hatırlayabilirsiniz. Freida Pinto ise Slumdog Millionaire’de parladıktan sonra çevirdiği 4. sinema filmi bu. İkisi de yeterli oyunculuklar sergiliyorlar. Bence asıl başrol maymun Caesar’a hayat veren Andy Serkis. Daha önce Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi’nde Gollum’u ve King Kong’ta Kong’u canlandıran oyuncu bir kez daha bu tip bir rolle beyazperdeye çıkıyor.

Maymunlar Cehennemi: Başlangıç teknoloji sayesinde önceki 6 filmden bir çok farklılıklar barındırıyor. Öncelikle oyunculara saatler süren ağır makyajlar yapılmıyor bu filmde. Avatar ile çığır açan teknoloji “hareket yakalama” ile gerçek insanların canlandırdığı karakterler bilgisayarda maymuna dönüştürülmüş. Görsel açıdan hem bu anlamda hem de efektler için gayet başarılı bir film. Dozunda aksiyonu ve sıkmayan hikayesi ile beklentileri karşılayan bir yapım olmuş.

Bazı sahnelerde sesler, özellikle maymunların sesleri rahatsız edici boyutlara çıksa da gerçekçilik konusunda eksiklikler telafi ediliyor bir nevi. Az önce de bahsettiğim gibi bir takım mantık hatalarını göz ardı edersek, önümüzde keyifli bir seyirlik film duruyor. Filmden çıkarken ister istemez devam filmi beklentisi ile karşı karşıya buluyorsunuz kendinizi. Bakalım yeni Batman Üçlemesi gibi devam edecek mi bu seride?

Sonuç olarak; sinema tarihinin en iyi bilim-kurgu filmlerinden biri olan 1968 yapımı ilk filmin yerini tutmasa da türün fanatiklerini memnun edecek bir film Maymunlar Cehennemi: Başlangıç. Filmde aksiyondan bilim-kurguya hemen hemen herşey olduğu için, her izleyiciye de hitap ettiğini söyleyebiliriz. İzlemenizi tavsiye ederim..       (8/10)  
  


İyi seyirler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder